Älgar och hjortdjur är i rörelse på hösten – över tjugotal kollisioner i Västra Nyland
NordenBladet —
02.10.2020 kl 10.39Västra Nyland
Jaktsäsongen och brunsttiden får älgar och hjortdjur i rörelse. I synnerhet älgen är ett massivt djur, och om man stöter ihop med den, kan bilen skrotas så att den måste lösas in. Kolliderar man med ett hjortdjur brukar åtminstone ett besök på verkstaden behövas.
Kommissarie Ilkka Kantola påminner om att djuren har etablerade rutter, där varningsmärken är utsatta.
– Den smarta bilisten saktar in, framför allt i gryningen och skymningen, då djuren är som aktivast.
Skillnaden är stor om man kolliderar med en älg med en hastighet på 80 kilometer i timmen, än om man kolliderar med en hastighet på 60 kilometer i timmen.
Minska på hastigheten och styr inte mot huvudet utan mot bakdelen
Det bästa sättet att minska risken för en kollision och lindra föjlderna av den är att sänka på hastigheten.
Väja alltid mot bakdelen om en älg springer ut på vägen. Kom också ihåg att det kan komma flera älgar efter varandra.
Förr hade man som tumregel att ett djur mindre än en spetshund, lönar det sig inte att väja för.
– Detta betyder inte att man på flit skall köra över något, utan att man kan mista kontrollen över bilen vid plötsliga väjningar, och köra av vägen eller mot mötande trafik.
Vid höga hastigheter på huvudvägar är det tryggast att bromsa, vid lägre hastigheter kan man bromsa och väja.
Under början av hösten har över tjugotal älg- och hjortdjurskollisioner skett i Västra Nyland
Under början av hösten har över tjugotal älg- och hjortdjurtskollisioner skett i Västra Nyland. En motorcykel med förutom föraren också en passagerare bak på, krockade söndagen den 27.9 i Raaseborg med en hjort i en hastighet av 60 kilometer i timmen. Båda behövde sjukhusvård.
Om man granskar kommuner, där det sker olyckor där vitsvanshjortar är inblandade, kommer Raseborg på första plats (365 st), på plats 9 finns Lojo (144 st) och på plats 10 Kyrkslätt (136 st). I statistiken, när det gäller älgolyckor, är Raseborg på plats 10 (21 st). Statistiken är från år 2018, men någon väsentlig förändring har inte skett. Årligen sker ca 2200 hjortdjurskollisioner på vårt område.
Om du kolliderar med ett djur, gör så här
Om du kolliderar med ett djur, varna övrig trafik, ta hand om skadade, ring nödcentralen och avliva det skadade djuret om möjligt. Om det inte uppstått personskador då man kolliderat med t.ex en hjort, räcker det med att ringa nödcentralen. Man behöver inte bli och vänta på polisen.
Om djuret dött eller skadats och sprungit in i skogen, märk platsen där djuret är eller från vilken plats den sprang in i skogen. Specificera platsen tydligt t.ex. ”väg 51 när man kör mot Hangö, på höger sida av vägen i diket, olycksplatsen är ca 400 meter från skylten för korsningen ”Sjundeå 4”.
Källa: Poliisi.fi