Aktiv övervakning från polisen av begränsningar för restaurangrörelser, förbuden följts berömvärt
NordenBladet —
21.04.2020 kl 09.45Polisstyrelsen
Polisen har aktivt följt restaurangrörelsernas verksamhet efter att lagändringen trädde i kraft. Under tiden 4 april till 13 april inspekterade polisen nästan fyra tusen restaurangrörelser. Enligt polisens iakttagelser har majoriteten av restaurangrörelserna varit stängda och de som har hållit öppet har fortsatt sin verksamhet som take away-ställen. Restaurangrörelserna har i huvudsak agerat särdeles oklanderligt.
Polisens övervakning har hittills stött på några enstaka fall där restaurangrörelsen har försökt kringgå verksamhetsförbudet enligt lagen om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet. Verksamhetsutövarna har vidgat tolkningen av lagen angående personalrestaurang eller utöver detta fungerat som take away-ställen som även betjänar andra kunder. Polisstyrelsen känner till under fem fall runt om i Finland.
‒ I praktiken har restaurangerna i dessa fall fungerat så att även andra personer har ätit där än bara personalrestaurangens kunder, såsom matgäster enligt avtal med andra samfund eller så har vem som helst kunnat äta på restaurangen, då kundantalet har varit praktiskt taget okontrollerbar. Dessutom har det förekommit att man haft verksamhet som personalrestaurang och dessutom sålt mat och dryck till andra kunder i form av take away-verksamhet. En restaurang kan inte samtidigt vara en personalrestaurang och sälja take away till andra kunder, säger polisinspektör Konsta Arvelin från Polisstyrelsen.
Restaurangrörelserna har stängts för att förhindra spridningen av en farlig infektionssjukdom. Om verksamheten i personalrestaurangen utvidgas eller om man fortsätter verksamheten som så kallad avtalsrestaurang där kundantalet inte kontrolleras, innebär det i praktiken att restaurangverksamheten fortsätter som förut, trots att den uttryckligen förbjudits temporärt.
Polisstyrelsen har utfärdat anvisningar för polisenheterna och man har preciserat anvisningarna för övervakningen vid behov.
Polisen har också fått tips om så kallade lönnkrogar. Dessutom finns det uppgifter om att det har ordnats privata tillställningar på stängda serveringsställen. Polisinspektör Arvelin påminner om att karaktären på tillställningen gör inte verksamheten lagligare.
‒ Det är förbjudet att bedriva restaurangverksamhet nu, sammanfattar Arvelin.
Enligt lagändringen om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet samt statsrådets förordning som preciserar den är restaurangrörelserna skyldiga att stänga sin verksamhet t.o.m. 31.5.2020 för att hindra spridningen av coronavirus och endast försäljning av take away-mat och -dryck är tillåtet. Begränsningen gäller dock inte personalrestauranger. Med personalrestaurang avses sådan restaurangverksamhet där mat eller dryck serveras för ett samfund, en stiftelse eller för institutionens egen personal eller för en på annat sätt begränsad persongrupp.
Källa: Poliisi.fi