Sett till helheten har antalet miljöbrott hållits på samma nivå de senaste åren
NordenBladet —
03.07.2020 kl 11.14Polisstyrelsen
– Betydelsen av natur- och miljövärden och deras skydd har den senaste tiden betonats, delvis på grund av samhällsdebatten om klimatförändringar liksom det växande hotet mot naturens och organismernas ursprungliga mångfald, säger polisinspektör Arto Hankilanoja vid Polisstyrelsen.
Hankilanoja är ordförande för uppföljningsgruppen för nationella miljöbrott. Uppföljningsgruppen består av centrala miljömyndigheter och förundersökningsmyndigheter
Enligt en färsk översikt från Finlands nationella uppföljningsgrupp för miljöbrott minskar antalet brott som lämnas till förundersökningsmyndigheterna för utredning när det gäller miljöförstöring (188 stycken), grov miljöförstöring (6) och miljöförseelser (222). Däremot har antalet brott ökat som knyter an till naturskydd (53), ovarsam hantering (318) och brott mot bestämmelserna om explosiva varor (145).
Miljömyndigheterna har en viktig roll för att förebygga miljöbrott
Miljömyndigheterna har en nyckelroll när det gäller att utveckla miljöskydd och miljöövervakning och därmed även att förebygga miljöbrott.
När miljöskyddsmyndigheterna lyckas med sitt förebyggande arbete bidrar detta, enligt Hankilanoja, bland annat till att minska antalet miljöbrott som lämnas till förundersökningsmyndigheterna för utredning. De regionala samarbetsgruppernas aktiva roll och insatser har stor betydelse när det gäller att utveckla samverkan mellan myndigheterna.
– Under de kommande åren förväntas nya och allt striktare bestämmelser som medför ökade kostnader bland annat i form av krav på att minska utsläpp liksom adekvat hantering av avfall och marksubstanser. Det här kan ge aktörerna allt lukrativare brottsnytta när det gäller miljöbrott eftersom avsikten då är att undvika extra kostnader och investeringar i miljöskydd såsom en adekvat hantering av utsläpp och avfall skulle kräva, säger Hankilanoja.
Restaureringskostnaderna kan bli betydande även i samband med sådana miljöbrott som känns ringa.
Ökad teknikrelaterad brottslighet inom cirkulär ekonomi
Brottslig verksamhet som knyter an till tekniken i den cirkulära ekonomin torde öka de kommande åren. I västeuropeiska länder har fall som handlar om bland annat biobränslen redan varit föremål för förundersökningar. Den organiserade brottsligheten söker sig till sådana sektorer i samhället där brottsnyttan är så stor som möjligt och risken att åka fast är liten.
Utgående från lägesbilden för miljöbrott betonas ett smidigt samarbete mellan tillsyns- och förundersökningsmyndigheterna, vidare att förebygga och avslöja brott, konfiskera brottsnyttan, likväl vikten av informationsarbete samt att implementera den nationella strategin och handlingsprogrammet för miljöbrottsbekämpning.
En översikt över miljöbrott, Ympäristörikoskatsaus, finns på polisens webbplats https://bit.ly/2YVyPvY (bara på finska, språkversioner publiceras senare)
Källa: Poliisi.fi