Den nya vägtrafiklagen ändrar vägtrafikens ordningsböter till administrativa påföljder

NordenBladet —

11.05.2020 kl 13.32Polisstyrelsen
Den nya vägtrafiklagen träder i kraft 1.6.2020. Den största förändringen ur polisens synvinkel är de administrativa påföljderna.
– De nuvarande vägtrafikens ordningsböter blir administrativa avgifter. Största delen är förseelser som uppdagas i den automatiska trafikövervakningen eller ordningsböter som utfärdas på fältet vid trafikövervakning. De administrativa påföljdernas process särskiljer sig från straffprocessen, berättar polisöverinspektör Maria Hoikkala.
Inte större förändringar i eurobeloppen
Enligt Maria Hoikkala är eurobeloppen för den kommande avgiften långt desamma som för ordningsböterna, men förändringar sker bl.a. i fråga om behandlingen av överhastigheter och hur de s.k. återkommande förseelserna inverkar på meddelande av körförbud.
I fråga om överhastighet varierar eurobeloppet för avgiften mellan 70-200 euro, beroende på rådande hastighetsbegränsning och konstaterad överhastighet. De nuvarande summorna är 100-200 euro.
Från och med 1.6. räknas inte som återkommande förseelse överhastigheter som är max 10 km/h på ett område där hastighetsbegränsningen är max 60 km/h eller max 15 km/h på ett område där hastighetsbegränsningen är över 60 km/h.
Andra nämnvärda förändringar i den nya lagen är bl.a. att den automatiska trafikövervakningen utvidgas till att omfatta t.ex. övervakning av skyddsanordning och kommunikationsutrustning.
Ett omfattande utbildningspaket för polisen
Polisen har redan en längre tid förberett sig för den nya lagstiftningen. Polisyrkeshögskolan, med överkommissarie Tuomo Katajisto i spetsen, har förberett för polisen ett omfattande skolningspaket, som alla polisinrättningar skulle genomföra som närstudier på arbetsplatsen.
– På grund av undantagsförhållanden blev man delvis tvungen att avstå från föreläsningarna, men det ser ut som att polisinrättningarna har lyckats genomföra utbildningen som nätutbildning. Kunskapsnivån kommer att vara på en god nivå i juni när polisen börjar tillämpa den nya lagen, säger Hoikkala.
Den nya lagen ökar trafikens smidighet och säkerhet
Reformen av vägtrafiklagstiftningen påbörjades av Kommunikationsministeriet år 2013 och för verkställandet av lagen ansvarar flera myndigheter.
Syftet med reformen är att göra trafiken smidigare och säkrare samt skapa förutsättningar för digitaliseringen och automatiseringen i trafiken på samma gång som man avvecklar normer.
Bekanta dig med reglerna och trafikmärkena
Transport- och kommunikationsverket Traficom ansvarar för informerandet av den nya vägtrafiklagen och det finns omfattande information om förändringarna på https://www.traficom.fi/sv/transport/vagtrafik/vagtrafiklagen2020
Maria Hoikkala uppmanar alla att bekanta sig med de nya bestämmelserna och trafikmärkena.
– Var och en av oss är vägtrafikant, använder vi sedan fötterna, cykel, bil eller något annat trafikmedel och till våra skyldigheter hör att följa trafikreglerna. Det är länge sedan jag själv tog körkortet och det är med stort intresse som jag läst den nya vägtrafiklagen – och inte enbart på tjänstens vägnar, konstaterar Hoikkala.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory