Begränsningarna träder i kraft i natt, polisen ber dig att stanna: Är din resa verkligen nödvändig? Du vet nog svaret själv.
NordenBladet —
28.03.2020 kl 00.05Polisstyrelsen
De begränsningar i rörelsefriheten som gäller landskapet Nyland träder i kraft den 28 mars och gäller fram till den 19 april 2020. Polisen övervakar att begränsningarna i rörelsefriheten iakttas.
När begränsningarna har trätt i kraft ska invånarna i Nyland hålla sig inom landskapets område. Invånarna i de övriga landskapen kan inte resa till Nyland. Var och en har dock rätt att återvända till sin hemort eller bostadsort. Fritidsresor är förbjudna.
Godstrafiken hindras inte under tiden som de nya begränsningarna gäller. Begränsningarna gäller inte heller möjligheten att röra sig inom Nyland.
Det är dock tillåtet att röra sig i myndighetsverksamhet samt för att utöva arbete, näringsverksamhet, studier eller förtroendeuppdrag eller för att fullgöra andra lagstadgade skyldigheter om det är nödvändigt att röra sig. Rätten att röra sig begränsas inte heller om det finns vägande personliga skäl till det, såsom tillgodoseendet av barnets umgängesrätt eller om detta är nödvändigt på grund av en nära anhörigs behov av vård, risk för dödsfall eller död.
En person ska på begäran av polisen ge en muntlig eller skriftlig redogörelse för orsaken till sin resa. Polisen får inte hindra personer som har en nödvändig orsak att röra sig.
Många olika exempel finns redan på polisens webbplats
Begränsningarna har redan nu gett upphov till ett enormt antal frågor med en mycket nära anknytning till vardagen samt om tolkningar vad som avses med nödvändiga resor. Polisen har ingen möjlighet att svara på varje fråga separat. Människor uppmanas i första hand själva fundera på om det verkligen är nödvändigt att resa och om det finns motiverade särskilda skäl till resorna.
Polisen uppdaterar frågor och svar som gäller begränsningarna på webbplatsen: www.poliisi.fi/begransningen_av_rorelsefriheten. Om du har frågor om de begränsningar som gäller för Nyland, läs först vad som står på webbplatsen. Polisens rådgivningstjänst svarar på frågor undantagsvis under veckoslutet kl. 8 – 16.15 på 0295 419 800.
Polisen påpekar att resor som görs trots begränsningarna ska vara nödvändiga eftersom syftet med restriktionerna är att bromsa upp spridningen av viruset och därigenom rädda människor samt att undvika överbelastning inom hälso- och sjukvården.
‒ Nu är det inte hjältemodigt att försöka hitta kryphål för att kunna kringgå kontrollerna eller restriktionerna. Nu gäller det alltså att följa anvisningarna och föreskrifterna. Det ligger i allas vårt intresse i denna situation, säger polisinspektör Konsta Arvelin vid Polisstyrelsen.
Polisen ger en anvisning på lättläst språk om begränsningarna
Polisen har tagit fram en anvisning på lättbegripligt språk om begränsningarna som gäller rätten att röra sig. Anvisningen som kommer att finnas på finska, svenska, samiska, engelska, ryska, estniska, arabiska och somaliska, delas ut genast efter att översättningarna blir färdiga.
Du behöver inget tillstånd för att passera Nylands gräns, men om du har följande handlingar kan du göra det snabbare för dig själv och andra att fortsätta resan:
Arbetstagare: Om du reser på grund av arbetet ska du visa upp ett organisationskort eller ett motsvarande intyg som arbetsgivaren utfärdat. Om arbetsgivaren inte utfärdar organisationskort, kan anställningsförhållandet påvisas med någon annan handling eller muntligt.
Veterinärbesök: Visa upp ett meddelande, ett e-postmeddelande eller någon annan handling om tidsbokningen. Samtidigt ska du ange varför djuret behöver akutvård.
De som uträttar ärenden vid en verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården eller socialvården Visa upp en kallelse, ett meddelande eller någon annan handling om tidsbokningen. Du behöver inte berätta om ditt hälsotillstånd eller att du är socialvårdsklient. De är frågor som hör till skyddet för vars och ens privatliv.
Godstransporter som inte omfattas av förordningens tillämpningsområde kan bli föremål för kontroller. Visa upp för polisen ett trafiktillstånd, en fraktsedel, ett yrkeskompetensbevis eller något annat motsvarande bevis som används i tillståndspliktig trafik.
Taxitrafik och tillståndspliktig persontrafik: Visa upp till exempel ett persontrafiktillstånd.
Källa: Poliisi.fi