Så påverkas resandet in och ut ur Sverige från och med torsdag

NordenBladet — Efter regeringens beslut om att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige över en yttre gräns, dvs. utanför EES/Schengenområdet arbetar Polismyndigheten nu med en inriktning för hur det påverkar arbetet med gränskontroller.

Den snabba spridningen av coronaviruset inom EU är en internationell angelägenhet som kräver koordinerade åtgärder. Medlemsstaterna har ställt sig bakom en uppmaning om att stoppa icke-nödvändiga resor till EU. Regeringen beslutade 17 mars att tillfälligt stoppa icke-nödvändiga resor till Sverige över en yttre gräns, det vill säga från länder utanför EU/Schengenområdet samt Schweiz.
En ny förordning med stöd av Lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa, beslutades 17/3 för att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen. Beslutet träder i kraft från och med 19/3 och gäller till en början i 30 dagar.
Huvudregeln är att utlänningar som reser från ett land som inte ingår i EES (EES omfattar förutom EU-länderna även Norge, Island och Lichtenstein) eller Schweiz kommer att nekas inresa.
Svenska medborgare, EES-medborgare, medborgare i Schweiz, och andra som är bosatta i Sverige kommer att tillåtas resa in. Undantag från förbudet kan göras för utlänningar som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige. Polismyndigheten är ansvarig för tillämpning av lagstiftningen och jobbar med att ta fram rutiner för detta. Exakt vilka avgränsningar som kommer att göras vid undantag är en fråga som kommer att avgöras från fall till fall.
Följande kategorier är undantagna från inreseförbudet:

Svenska medborgare
Medborgare i en annan EES-stat eller Schweiz, eller familjemedlemmar till en EES-medborgare eller medborgare i Schweiz
Personer med uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige/EES eller Schweiz
Utlänningar som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige kan undantas, t.ex.- hälso- och sjukvårdspersonal- personer som arbetar med transport av varor, t.ex. mat och mediciner- personer med trängande familjeskäl.

Rätten till asyl påverkas inte av beslutet, om en person vill söka asyl vid gränsen så kommer hen få göra det.
Resor från Schengenområdet, det vill säga från ett annat EU-land som till exempel Danmark eller Finland, ett land som ingår i EES-samarbetet som till exempel Norge, eller Schweiz, kommer inte beröras av inreseförbudet. I första hand kommer inresor till svenska flygplatser och hamnar beröras, då Sverige inte har någon yttre landgräns.
Samma lagstiftning som tidigare kommer i grunden gälla för gränspassage, det vill säga Schengens gränskodex. Något som innebär att giltig resehandling ska medföras i form av pass eller nationellt id-kort. Samt att det är upp till resenären att styrka sin rätt till inresa båda utifrån medborgarskap eller gällande undantag.
För frågor kring regelverket och lagstiftningen hänvisar vi till Förordning om tillfälligt inreseförbud till Sverige eller regeringens sida med frågor och svar,  samt Schengens gränskodex.  
Polismyndigheten kommer att kommunicera fortlöpande om hur detta påverkar resandet till och från Sverige.

Nyhet från
Polisen

Publicerad 18 mars 2020 12:19

Efter regeringens beslut om att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige över en yttre gräns, dvs. utanför EES/Schengenområdet arbetar Polismyndigheten nu med en inriktning för hur det påverkar arbetet med gränskontroller.

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory