Sund misstänksamhet skyddar bäst mot bedrägeribrott
NordenBladet —
09.03.2020 kl 11.37Polisstyrelsen
Kriminella kan hänsynslöst utnyttja människors naturliga goda vilja och önskan om snabb rikedom. Det bästa skyddet mot bedrägeribrott är ofta en sund misstänksamhet.
– Det lönar sig alltså att fundera på varför just jag hittade en rik och snygg person på nätet? Eller varför just jag personligen får ett erbjudande om en bra avkastning på en investering? För att inte tala om miljoner i vinstpengar, trots att jag inte ens har deltagit i något penningspel eller lotteri. Det säger polisinspektör Jyrki Aho vid Polisstyrelsen.
Man bör ha ett råd klart i tankarna att man inte ska lämna ut bankkoder till någon okänd eller skicka pengar till bekanta på nätet, trots en hur gripande historia som helst som personen berättar.
Bedrägerierna på nätet ökar
År 2019 fick polisen ca 35 500 anmälningar om olika typer av bedrägeribrott. Ökningen jämfört med föregående år var ca 13 procent, dvs. antalsmässigt över 4 200 bedrägeribrott. Av dessa ökade bedrägerierna på internet med över 2 600 brott, så en betydande del av hela ökningen av bedrägeribrott bestod av olika nätbedrägerier.
Under pågående år har polisen redan registrerat nästan 2 500 bedrägerier som skett på nätet. Ökningen jämfört med motsvarande tid föregående år är över 17 procent, vilket innebär en ökning med 359 nätbedrägerier. Även den totala mängden bedrägeribrott har ökat med nästan nio procent.
Utvecklingen är enligt Jyrki Aho mycket oroande, eftersom antalet anmälningar som polisen får bara är en del av sanningen.
– Antalet offer är i verkligheten mycket större än vad polisen känner till, eftersom alla fall inte anmäls till polisen.
Sätten att bluffa har utvecklats
Både inhemska och utländska bedragare agerar på det kriminella fältet och deras tekniska kompetens utvecklas hela tiden.
– För närvarande lockar man med olika falska webbsidor som påminner om dem som produceras av riktiga tjänsteleverantörer. På de falska sidorna kan man också efterlikna populära varumärken som ger trovärdighet, berättar Aho.
Enligt Aho luras människor till dessa webbplatser via såväl e-post, sms som olika kanaler i sociala medier. Även traditionell brevpost används fortfarande för att lura.
– Alltid är det någon som nappar på betet i nätfisket och lämnar ut sina egna personliga uppgifter. Med hjälp av dessa kan brottslingarna komma åt förmögenhet på bankkontot.
Sund misstänksamhet är bra
Vad händer om man inte svarar på ett kontaktförsök från en okänd? Går man miste om en vinstsumma eller något annat bra?
– Knappast. Däremot kan det bli så att när en skadad fil har öppnats, har datorns hela innehåll kunnat krypteras och brottslingarna kräver lösensummor för dekryptering. Eller så att filen leder till en falsk sida där den lurade själv uppdaterar sina egna nätbanksuppgifter att användas direkt av brottslingarna. Sund misstänksamhet lönar sig alltså många gånger, säger Jyrki Aho.
Källa: Poliisi.fi