Polisen ordnar kampanj om äldres säkerhet: Om du oroar dig för en äldre person – ta upp frågan och anmäl vidare vid behov

NordenBladet —

16.12.2019 kl 12.52Polisstyrelsen
Finland har både egen inhemsk brottslighet och internationell brottslighet som riktar sig mot äldre. Uppläggen handlar om olika slags bedrägerier. Äldre kan även behandlas så illa att det kan jämställas med brott, där förövaren är en närstående, bekant eller annan förtrodd person.
Polisen uppmuntrar anhöriga och andra som har med äldre att göra att modigt föra saken på tal om det finns skäl att misstänka dylika övergrepp, och därefter anmäla saken vidare. Polisen önskar också att man i förebyggande syfte talar om olika brottsformer med äldre.
– De äldre är inte alltid direkt tillgängliga för polisen, så det behövs hjälp av närstående och andra som har med äldre att göra för att varningarna och informationen ska nå fram. Det här kunde vara ett gott och viktigt samtalsämne under julhelgerna, uppmuntrar Jyrki Aho, polisinspektör vid Polisstyrelsen.
Bedrägeripengar som skickats utomlands går sällan att få tillbaka
Brottslingarna går enligt Jyrki Aho, polisinspektör vid Polisstyrelsen, ofta till väga så, att de avleder den äldres uppmärksamhet vid exempelvis butikskassan eller bankautomaten och stjäl till exempel betalkortet. En annan metod är att göra intrång i den äldres bostad genom att låtsas vara hemhjälp eller polis.
Hänsynslösa romansbedrägerier är ett fall för sig: då vädjar man till känslorna med ett eller annat svepskäl för att få pengar.
– I synnerhet pengar som skickats utomlands fås i praktiken aldrig tillbaka. Önskan om en partner kan ibland vara så stark att offret vägrar tro på bankens eller polisens varningar om att det handlar om ett bedrägeri, vilket kan vara utmanande, säger Aho.
Även dåliga kunskaper om datorer och smarttelefoner ökar risken för att falla offer för brott. Brottslingarna kan den här vägen få åtkomst till personens identitetsuppgifter och pengar.
Det lönar sig inte att dölja övergrepp
Polisanmälningarna syns i polisens statistik. Vad som händer i den äldres hem kan vara något helt annat. Närstående, bekanta och andra förtrodda kan göra övergrepp som kan jämställas med brott.
– Sådant relaterar ofta till missbruk som tar sig uttryck i våldsamt beteende eller egendomsbrott. Även spelmissbruk kan vara en underliggande orsak till brott eller övergrepp. Övergrepp framkallar rädsla och skam i offret, och det är inget man vill tala om.
Enligt Aho skulle det vara viktigt att tala om saken om allt inte verkar stå rätt till.
– Exempelvis rädsla och blåmärken kan vara tecken på våld i hemmet. Våga fråga. Vid behov, meddela polisen om dina misstankar eller gör en anmälan om oro till socialmyndigheten, uppmuntrar Aho.
En anmälan om oro kan göras om det verkar som att personen inte kan ta hand om sig själv, sin hälsa eller sin säkerhet.
– Anmälan har som syfte att säkerställa att den äldre får den vård som behövs även då hen inte förmår eller förstår att be om hjälp, förklarar Jyrki Aho.
Kampanj om äldres säkerhet
Den här veckan publiceras två videor på polisens sociala medier, med vilka man vill uppmärksamgöra övergrepp och brottslighet som riktar sig mot äldre. Kampanjen har ett förebyggande syfte.
Brott som specifikt riktar sig mot äldre 2019 samt anvisningar för att förhindra sådana brott:
Bluffpoliser
En bluffpolis är en brottsförövare som i allmänhet kontaktar offret per telefon och uppger sig vara polis. Offret får höra att bankkontot är i fara och att pengar är på väg att lyftas från det. För att förhindra det här behöver polisen offrets bankkoder.
Det förekommer även andra upplägg med bluffpoliser, där man tar närmare kontakt med offret. Brottsförövaren som uppger sig för att vara polis har till exempel sagt att offren ingår i en hemlig polisoperation och man behöver hjälp. I sådana fall har bluffpoliserna bett om att bankkortet, smycken eller pengar lämnas vid ytterdörren, vid bilens bakhjul eller också har någon kommit för att samla in allt från offrets hem.
Det har även förekommit fall med bluffpoliser, där brottsförövarna knackar på dörren och ber om samma saker eller försöker ta sig in, i egenskap av polis.
Romansbedrägerier
I de här fallen har bedragaren i allmänhet kontaktat offret på sociala medier. Brottsförövaren har ofta sagt sig vara soldat, läkare eller någon annan som arbetar utomlands och börjar rätt fort be om pengar under olika förevändningar. Sådana kan till exempel vara ett möte, löfte om att få en stor summa pengar, något problem eller till och med en livshotande situation, i vilken hen enligt egen utsago hamnat. Utgångsläget är att personen behöver pengar för en åtgärd.
Kortbedrägeri
En brottsform som särskilt riktar sig mot äldre är att spionera till sig PIN-koden som används vid bankautomaten eller vid butikskassan. Brottsförövaren följer med bakom offrets rygg när koden skrivs, och i slutet av uttags- eller betalningshändelsen knackar brottsförövaren på offrets axel för att visa att denna tappat pengar på marken. När offret böjer sig ned för att plocka upp pengarna, tar brottsförövaren kortet ur automaten och byter ut det mot ett annat (oftast ett stulet), så att offret inte genast upptäcker bedrägeriet.
Vid butikskassan ser brottsförövaren på när offret skriver PIN-koden för att betala, och när offret kommit ut distraherar brottsförövaren denna genom att be om något och stjäl till exempel plånboken samtidigt.
Bankbedrägerier på nätet
Polisen har fått vetskap om bedrägerier, där bluffmakarna skickar e-post med begäran om uppdatering av information, till exempel på grund av datasäkerhet. Offret styrs till en falsk webbplats genom en länk i e-posten eller i ett sms. Därefter ombeds offret att mata in sina bankkoder, och på så vis kommer koderna i brottslingarnas besittning.
Kramar
Den här sommaren har så kallade kramtjuvar varit verksamma, som ingått i utländska kriminella ligor. Brottsförövaren frågar offret om vägen till exempelvis sjukhuset. Offret får en kram eller krimskrams till tack, och samtidigt bestjäls offret på sin plånbok, klocka eller ett smycke. Gärningssättet är ofta så diskret, att offret inte upptäcker brottet genast.
Bedrägeri genom släktskap
Brottet begås genom att förövaren ringer offret och uppger sig för att vara till exempel dennas systerson, sonson eller svärson, eller också frågas “vet du inte vem jag är?”. När offret kommer med en gissning, utger sig förövaren för att vara just denna person. Den äldre får höra något uppskakande som väcker viljan att hjälpa, det kan till exempel handla om en inträffad kollision som kräver pengar omedelbart.
Så skyddar du dig mot brott:

Varken polisen, banken eller någon annan aktör ber någonsin om att få bankkoder per telefon.
Polisen ber dig aldrig lämna värdeföremål någonstans för avhämtning.
En riktig polis har ett tjänstemärke, som hen visar.
Släpp inte in personer med oklara syften i din bostad.
Förhåll dig sunt kritisk till främmande människors närmanden. Håll avstånd vid behov.
Förhåll dig alltid kritiskt till främmande människor som ber om pengar, även om berättelsen skulle vara hur känsloladdad som helst. Om du skickat pengar någonstans, får dem troligen inte tillbaka.
Sköt alltid bankärendena på nätet på bankens webbplats.
Om du har utsatts för ett brott ska du göra en brottsanmälan. Även försök till bedrägerier ska anmälas till polisen och i akuta fall till nödcentralen. Brottsoffer får tjänster bland annat genom brottsofferjouren.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory