Polisen har satsat på att patrullera på platser med störande ungdomar
NordenBladet — Under våren patrullerade polisen i Västra Nyland synligt på platser som är populära bland unga i Esbo. Polisen har med sin närvaro velat förhindra störningar och även brott.I början av året konstaterade polisen utifrån sina egna observationer, larmuppdrags- och brottsstatistik samt meddelanden från intressentgrupper att ungdomar hade orsakat ökad störning och otrygghetskänsla på olika håll i Esbo. − Stora grupper på upp till femtio ungdomar har samlats till exempel i köpcentra i Esbo centrum, där de har fört oväsen, skräpat ner och talat respektlöst till utomstående. Inom vår ungdomsbrottsutredning utreds också bland annat misshandel mellan unga som ägt rum i området, säger kommissarie Petteri Hokkinen. Som en del av den riktade övervakningen har polisen patrullerat i området och aktivt tagit kontakt med ungdomar. Patrullerna har omedelbart ingripit i de ordningsstörningar som observerats. Samarbete och informationsutbyte har skett bland annat med köpcentrens väktare. − Vårt mål är naturligtvis att upprätthålla invånarnas trygghetskänsla. Samtidigt vill vi förebygga eller åtminstone snabbt ingripa i brott som begås av unga, säger Hokkinen. Polisen gör vid behov en brotts- eller barnskyddsanmälan – även böter har utfärdatsMånga möten mellan polis och unga har gått sakligt till. Polisen har dock också träffat ett flertal unga som har förhållit sig restriktivt till polisens övervakning. Enligt kommissarie Hokkinen ingriper polisen i de ungas verksamhet på det sätt som olika situationer förutsätter.− Från slutet av mars till mitten av april hade vi ett tjugotal ungdomsrelaterade uppdrag i Esbo centrum. Ungefär hälften av dessa har lett till åtgärder, till exempel brotts- eller barnskyddsanmälningar. Dessutom har våra patruller hänvisat eller avlägsnat ungdomar från platsen. Unga i vars besittning polisen t.ex. i samband med säkerhetsvisitation eller genomsökning enligt tvångsmedelslagen har hittat föremål eller rusmedel som lämpar sig för att skada någon annan har också fått böter. Även om polisen i detta sammanhang har använt ett enda område som exempel, sker motsvarande också på annat håll.− Ungdomarna rör sig smidigt med kollektivtrafik på olika håll i huvudstadsregionen. Köpcentren ligger ofta vid trafikknutpunkter, vilket gör dem lättillgängliga, och de är därför typiska platser för ungdomar. Ovan beskrivna situationer förekommer dagligen i mindre eller större skala på flera olika platser, både i Esbo och på andra håll inom vårt verksamhetsområde, säger kommissarie Hokkinen. Att ungdomarna tillbringar tid tillsammans är enligt polisen i huvudsak en bra sak. − Polisen vill ändå påminna om att det vore bra att i hemmen prata om hur man i grupp också kan fördriva tiden på ett trevligt sätt utan att ta till skadegörelse eller till och med brott. Konsekvenserna av dessa kan följa med en ung person som handlat fel och också den som blivit utsatt för en tråkig gärning väldigt länge, konstaterar Hokkinen.
I början av året konstaterade polisen utifrån sina egna observationer, larmuppdrags- och brottsstatistik samt meddelanden från intressentgrupper att ungdomar hade orsakat ökad störning och otrygghetskänsla på olika håll i Esbo.
− Stora grupper på upp till femtio ungdomar har samlats till exempel i köpcentra i Esbo centrum, där de har fört oväsen, skräpat ner och talat respektlöst till utomstående. Inom vår ungdomsbrottsutredning utreds också bland annat misshandel mellan unga som ägt rum i området, säger kommissarie Petteri Hokkinen.
Som en del av den riktade övervakningen har polisen patrullerat i området och aktivt tagit kontakt med ungdomar. Patrullerna har omedelbart ingripit i de ordningsstörningar som observerats. Samarbete och informationsutbyte har skett bland annat med köpcentrens väktare.
− Vårt mål är naturligtvis att upprätthålla invånarnas trygghetskänsla. Samtidigt vill vi förebygga eller åtminstone snabbt ingripa i brott som begås av unga, säger Hokkinen.
Polisen gör vid behov en brotts- eller barnskyddsanmälan – även böter har utfärdats
Många möten mellan polis och unga har gått sakligt till. Polisen har dock också träffat ett flertal unga som har förhållit sig restriktivt till polisens övervakning. Enligt kommissarie Hokkinen ingriper polisen i de ungas verksamhet på det sätt som olika situationer förutsätter.
− Från slutet av mars till mitten av april hade vi ett tjugotal ungdomsrelaterade uppdrag i Esbo centrum. Ungefär hälften av dessa har lett till åtgärder, till exempel brotts- eller barnskyddsanmälningar. Dessutom har våra patruller hänvisat eller avlägsnat ungdomar från platsen. Unga i vars besittning polisen t.ex. i samband med säkerhetsvisitation eller genomsökning enligt tvångsmedelslagen har hittat föremål eller rusmedel som lämpar sig för att skada någon annan har också fått böter.
Även om polisen i detta sammanhang har använt ett enda område som exempel, sker motsvarande också på annat håll.
− Ungdomarna rör sig smidigt med kollektivtrafik på olika håll i huvudstadsregionen. Köpcentren ligger ofta vid trafikknutpunkter, vilket gör dem lättillgängliga, och de är därför typiska platser för ungdomar. Ovan beskrivna situationer förekommer dagligen i mindre eller större skala på flera olika platser, både i Esbo och på andra håll inom vårt verksamhetsområde, säger kommissarie Hokkinen.
Att ungdomarna tillbringar tid tillsammans är enligt polisen i huvudsak en bra sak.
− Polisen vill ändå påminna om att det vore bra att i hemmen prata om hur man i grupp också kan fördriva tiden på ett trevligt sätt utan att ta till skadegörelse eller till och med brott. Konsekvenserna av dessa kan följa med en ung person som handlat fel och också den som blivit utsatt för en tråkig gärning väldigt länge, konstaterar Hokkinen.
]]>
Källa: Poliisi.fi