Fråga och diskutera ungdomsbrottslighet på Suomi24-sajten
NordenBladet — Polisens experter diskuterar och svarar på frågor om ungdomsbrottslighet torsdag 7.3.2024 kl. 16–20. Diskussionen är en del av projektet Bra sagt som drivs av Yle och stiftelsen Dialogpaus. Syftet med projektet är att utveckla den finländska diskussionskulturen.Antalet brott som misstänks ha begåtts av minderåriga i Finland har ökat särskilt bland personer under 15 år. Det behövs nya metoder för att lösa situationen och bryta brottsspiralen.
Antalet brott som misstänks ha begåtts av minderåriga i Finland har ökat särskilt bland personer under 15 år. Det behövs nya metoder för att lösa situationen och bryta brottsspiralen.
De våldsbrott som begås av minderåriga riktar sig till största delen mot andra minderåriga. Antalet våldsbrott bland minderåriga har ökat både i urbana kommuner, tätortskommuner och landsbygdskommuner.
Vuxnas brottsspiral kan brytas med tvångsmedel, såsom häktning. Mot 15–17-åringar är det möjligt att rikta polisens tvångsmedel som en sista åtgärd, men när det gäller personer under 15 år har polisen inga medel för att bryta brottsspiralen. När de väl har åkt fast fortsätter de också ofta att begå brott.
Många av de minderåriga som befinner sig i den svåraste brottsspiralen är placerade på barnskyddsinstitutioner, därifrån det är lätt att fly. Ett barn som rymmer gång på gång kan både begå nya även grova våldsbrott och bli offer för till exempel sexualbrott.
Vad kan vi göra åt saken?
Polisen behöver också tillräckliga verktyg för att utreda brott som begåtts av personer under 15 år. Polisen vill förbättra lägesbilden när det gäller ungdomsbrottsligheten genom att koncentrera de svåraste ungdomarnas ärenden till samma poliser och samarbeta med barnskyddet.
Skulle lösningen vara en mer sluten institution för barn i en tuffare brottsspiral? Vilka stödtjänster skulle kunna erbjudas en ung person som hamnat in i en ond cirkel?
Polisens experter delar i diskussionen om ungdomsbrottslighet torsdag 7.3.2024 kl. 16–20.
Diskussionen är en del av projektet Bra sagt som drivs av Yle och stiftelsen Dialogpaus, som syftar till att utveckla den finländska diskussionskulturen.
]]>
Källa: Poliisi.fi