Pojkgäng i Alvik stoppat – glorifierade gängkriminalitet
NordenBladet — Pojkarna måste snabbt bort från gatan. Det var högsta prioritet för polisen i Vällingby. Ett stormöte med socialtjänsten fick fart på besluten.
Hösten 2021 fick polisen i Vällingby signaler om att 7–8 pojkar mellan 11 och 15 år låg bakom ordningsstörningar i Alvik. Istället för att delta på grundskolans lektioner, hällde de vatten på äldre personer, slog ut kaffemuggar för väntande på tunnelbanan och stal varor i affärer.
– Från början såg det ut att handla om busstreck, snart kom det uppgifter om att pojkarna troligtvis använde narkotika och deltog i misshandel, säger Magnus Hagberg, förundersökningsledare i Vällingby.
För att polisen ska kunna starta en förundersökning med minderåriga behöver det bevisligen handla om allvarlig brottslighet. Då kan en åklagare initiera en så kallad LUL-utredning, lagen om särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare.
Grövre brottslighet än vad polisen visste
Vändningen kom med en anmälan om att ett barn blivit utsatt för en grov misshandel som var filmad och spridd på nätet. Polisen identifierade en 14-åring i pojkgänget som blev kallad till förhör som vittne. I hans mobiltelefon fanns foton och filmer som visade när pojkgänget höll i vapen, portionsförpackade och sålde narkotika. Och när de själva kontinuerligt brukade narkotika och en pojke kräktes av ett för stort intag. Utifrån filmerna registrerade polisen cirka 170 brottsmisstankar.
– Pojkarnas brottslighet var mycket grövre och mer omfattande än vad vi visste om. Vi måste snabbt få bort dem från gatan och splittra gänget. Annars skulle brottsligheten bli svårare att stoppa.
En tidig morgon innan skolan började, gjorde polisen husrannsakningar på pojkarnas adresser i Bromma, city och söderort. Polisen beslagtog kontanter, vapen och mobiltelefoner som innehöll identiska foton och filmer som 14-åringens telefon. Bevis på pojkarnas inblandning.
– Det var uppenbart att pojkarna glorifierade gängkriminella och ville vara som dem.
Chockartad stämning
Flera av pojkarna hade redan varit i kontakt med socialtjänsten i sina hemkommuner, utan att det hade resulterat i en förändring. Därför valde polisen att i samråd med en åklagare att släppa en stor del av förundersökningssekretessen och sammanställa en presentation av varje pojke, med foton, filmer han deltagit i och brottsmisstankar.
Polisen bjöd in en avgränsad grupp av berörda handläggare och chefer från socialtjänsten till ett möte och visade presentationen.
– Stämningen blev chockartad. Pojkarna och deras brott blev inte bara ord på ett papper. Många av socialtjänstens representanter var föräldrar vilket säkert bidrog till en ökad inlevelse.
En handläggare ringde till sin chef under mötet som tog beslut om att direkt omhänderta en av pojkarna. Inom en vecka var fem av pojkarna omhändertagna enligt LVU.
– Med god samverkan och ett nära samarbete mellan polisen, socialtjänsten och åklagare lyckades vi bryta pojkgängets utveckling mot gängkriminalitet, säger Magnus Hagberg.
Källa: Polisen.se