Polisens blogg: Beslut som gäller djur är resultatet av noggrann prövning
NordenBladet — När polisen går in för att fatta beslut i synnerhet om stora rovdjur ligger bakgrunden i gällande lagstiftning, samarbete, noggrann prövning och uppdaterade anvisningar. Detta konstaterar polisinspektör Kai Vepsäläinen vid Polisstyrelsen i en blogg som publicerats på polisens webbplats.I Östra Finlands skogar har det i över ett år rört sig en björn med tassen i en slagfälla avsedd för fångst av små rovdjur. Nu har man genom myndighetssamarbete och grundlig prövning kommit fram till att ett beslut om avlivning är det mest ansvarsfulla beslutet ur både naturens och människans synvinkel.– När en polistjänsteman fattar beslut på tjänstens vägnar fattar gör han eller hon det som en del av organisationen, i ljuset av gällande anvisningar och utifrån sin sakkunskap. Kritik som riktas mot en person eller försök att utöva påtryckning på eller till och med hota en tjänsteman är därför inte ett ändamålsenligt sätt att rikta kritik mot ett beslut, utan ärendet ska vid behov göras till föremål för ett klagomål.Vepsäläinen påpekar i sin blogg att myndighetsverksamhet kännetecknas av att det ska finnas förmåga att fatta beslut. – Även om naturens mångfald och djurens hälsa och säkerhet är centrala värden i det finländska samhället, ligger det ibland faktorer i vågskålen som inte kan kringgås i beslutsfattandet.
I Östra Finlands skogar har det i över ett år rört sig en björn med tassen i en slagfälla avsedd för fångst av små rovdjur. Nu har man genom myndighetssamarbete och grundlig prövning kommit fram till att ett beslut om avlivning är det mest ansvarsfulla beslutet ur både naturens och människans synvinkel.
– När en polistjänsteman fattar beslut på tjänstens vägnar fattar gör han eller hon det som en del av organisationen, i ljuset av gällande anvisningar och utifrån sin sakkunskap. Kritik som riktas mot en person eller försök att utöva påtryckning på eller till och med hota en tjänsteman är därför inte ett ändamålsenligt sätt att rikta kritik mot ett beslut, utan ärendet ska vid behov göras till föremål för ett klagomål.
Vepsäläinen påpekar i sin blogg att myndighetsverksamhet kännetecknas av att det ska finnas förmåga att fatta beslut.
– Även om naturens mångfald och djurens hälsa och säkerhet är centrala värden i det finländska samhället, ligger det ibland faktorer i vågskålen som inte kan kringgås i beslutsfattandet.
]]>
Källa: Poliisi.fi