Finland: Förra året anmäldes 1177 inbrott i sommarstugor till polisen. HUR FÖRHINDRA inbrott i sommarstuga?

Finland: Förra året anmäldes 1177 inbrott i sommarstugor till polisen. HUR FÖRHINDRA inbrott i sommarstuga?

NordenBladet – Inbrott i sommarstugor är beklagliga för ägarna och utmanande för polisen att undersöka eftersom inbrott i sommarstugor som görs under vintern ofta upptäcks först på våren, då den nya stugsäsongen börjar.

Det lönar sig att förhindra inbrott i sommarstugor på förhand. Skadegörelse och egendomsskador kan förhindras genom att inte lämna värdefull egendom i stugan över vintern. Om värdeföremål ändå måste lämnas lönar det sig att spara deras identifikationsuppgifter och fotografera sakerna. Grannhjälp är även en bra hjälp: kom överens med grannarna att alla ser efter misstänkta förbipasserande och vid behov kontaktar polisen.

Förra året anmäldes 1 177 inbrott i sommarstugor till polisen

Det senaste halvåret har det varit en liten minskning i antalet inbrott i sommarstugor jämfört med förra året. Inom vissa polisinrättningars område, bl.a. Inre Finland, har de stora antalet fortsatt att öka.

År 2018 registrerade polisen sammanlagt 1 177 inbrott i sommarstugor, dvs. grov stöld, stöld eller stöldförsök i fritidsbostäder. I slutet av september förra året var antalet 888, medan antalet inbrott och inbrottsförsök detta år var 856 enligt polisens informationssystem.

Enligt Jyrki Aho, Polisstyrelsens polisinspektör, varierar antalet årligen.

– En enskild aktiv gärningsman eller en grupp gärningsmän kan påverka antalet på ett specifikt område avsevärt. Förutom stöld av egendom innebär många inbrott att man skapar oreda och allmän förstörelse på platsen. I synnerhet yngre gärningsmän gör sig skyldiga till sådant, berättar Aho.

Användbar egendom som är lätt att sälja tas från sommarstugorna

Användbar egendom stjäls ofta från stugorna, verktyg och- maskiner, fordon så som mopeder och fyrhjulingar samt släpvagnar som behövs för att flytta på dem.

– Enkelt realiserbar egendom duger. Det är beklagligt att ägarna sällan kan beskriva de stulna varorna exakt, dvs. för ofta har man inte sparat identifikationsuppgifterna. Vid identifikationen skulle foton vara en stor hjälp.

Enligt Aho görs inbrotten ofta av en person som bor i grannskapet, som ofta lider av missbruksproblem, och som har omfattande erfarenhet av all sorts brottslighet relaterad till egendom.

– Rörelse vid stugorna börjar när den aktivaste stugsäsongen är över och aktiv övervakning sällan finns. Det som finns till erbjudande stjäls. Det lönar sig för offren att undersöka försäljningsplatser på nätet, ifall bekant egendom skulle finnas till försäljning i närområdet, säger Aho.

Såhär förhindrar du inbrott i sommarstuga:

– Lämna inte värdefull egendom tillgängligt. För bort allt värdefullt och intressant från stugan. Lämna inga vapen, alkohol, elektronik, arbetsmaskiner, dvs. inget som är lätt att sälja vidare på svarta marknaden eller på nätet.
– Om du är tvungen att lämna värdefull egendom i stugan, fotografera egendomen och spara eventuella identifikationsuppgifter. Du kan även märka din egendom. Verktyg för märkning finns tillgängliga, och med dem kan du sköta enskilda identifikationsmärkningar utan besvär.
– Låt gardinerna vara öppna. Då kan en tjuv se att det inte finns något att stjäla i stugan.
– Inbrottslarm och övervakningskameror samt dekaler och skyltar som upplyser om dem är klart avskräckande.
– Kom överens om att alla stugbor och andra invånare på området övervakar områdets säkerhet, dvs. kontrollerar misstänkta personers gång och verksamhet samt kontaktar polisen vid behov. När en brottsling märker att hen har noterats stannar hen vanligtvis inte på området utan söker sig bort.

Foto: Pexels
Källa: NordenBladet.fi


Tags assigned to this article:
Finlandsommarstugastuga





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory