Internationell insats mot stöldligor
NordenBladet — Polisen har kontrollerat över 1 800 fordon och 1 100 personer i flera polisregioner under tre dagar förra veckan, i en EU-insats mot gränsöverskridande organiserad stöldbrottslighet.
Under tre dagar kontrollerade Polisen över 1 800 fordon och över 1 100 personer i en internationell insats inom ramen för EMPACT-samarbetet. Kontrollerna resulterade i bland annat 7 frihetsberövade, nio beslag av narkotika, fyra beslag av vapen, fem misstänkta för drograttfylleri och sju av fordonen omhändertogs eftersom förarna bland annat saknade körkort.
– Att genomföra insatser med samverkan mellan EU-länderna resulterar i ett bra utbyte av underrättelser. Under den här insatsen har vi dessutom arbetat mot olika problemområden med allt från folkbokförings- och bidragsbrott, till gripande av internationellt efterlyst för rån, säger Bengt Grönlund, Nationella operativa avdelningens (Noa) operativa ledare för insatsen.
Polisarbetet fokuserade den här gången, förutom att gripa och lagföra brottsliga personer och beslagta stöldgods, på att skapa en förbättrad underrättelsebild av kriminella personer och organisationer samt att dela underrättelser mellan deltagande länder och Europol.
Parallellt genomförde polisen i de andra samverkande länder liknande insatser runt om i Europa som resulterade i över 150 gripanden. Samverkande länder inom ramen för EMPACT har genomfört liknande insatser mot gränsöverskridande organiserad stöldbrottslighet sedan 2013.
Olika åtgärder i olika polisregioner
De åtgärder som polisen gör under en insats baseras på den underrättelseinformation som finns i respektive polisregion, vilket innebär att åtgärderna kan se olika ut i olika polisregioner.
I polisregion Syd genomförde man kontroller vid ett industriområde utanför Malmö, kontroll av hundratals fordon på sju avgående färjor och 17 ankommande, gränskontroller och kontroll av över 800 fordon vid Öresundsbron med fokus på de som lämnade Sverige för att förhindra att stöldgods transporteras ut ur landet. Av totalt sju frihetsberövade i Sverige, var sex av dem i region Syd för bland annat olaglig inresa. Kontrollerna resulterade även i att 65 personer utvisades, 17 bötfälldes och fem fordon omhändertogs varav ett var stulet.
I samverkan med andra myndigheter gjorde man även kontroller på ett antal cykelbutiker i Malmö, vilket resulterade i att man hittade stöldgods i ett flertal av dem samt brott mot handel med begagnade varor. I Helsingborg slog polisen till mot fem adresser där man misstänkte välfärdsbrott. Resultatet blev sammanlagt 11 brottsanmälningar om häleri, folkbokföringsbrott samt bidragsbrott.
– En oerhört engagerad personal och ett väl upparbetat samarbete med samverkande myndigheter gör att de här dagarna blir så framgångsrika. Vi har mycket kunskap att hämta från varandra och utfallet är ett talande bevis på att det polisiära bara är en pusselbit i det vi måste åstadkomma för att tillsammans arbeta mot den organiserade egendomsbrottsligheten, säger Stefan Peijne, samordnare för insatsen i region Syd.
Under insatsen i region Syd medverkade bland annat trafik- och gränspoliser, beridna poliser, polishundar och polishelikoptern med flera. Samverkande myndigheter var Kronofogden, Skatteverket, Länsstyrelsen, Räddningstjänsten och Stadsmiljöförvaltningen.
Fakta om den internationella insatsen
Den internationella insatsen samordnades av Europol och genomfördes inom ramen för EMPACT (the European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats), som är ett EU-projekt där medlemsländerna samarbetar mot samhällshotande och gränsöverskridande brottslighet. Den här insatsen inriktade sig framförallt mot organiserad egendomsbrottslighet som är ett av EU:s prioriterade brottsområden.
Totalt deltog 15 EU-länder:
Belgien, Cypern, Danmark, Frankrike, Grekland, Litauen, Nederländerna, Malta, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike.
Utanför EU deltog två länder:
Albanien och Serbien.
Europols pressmeddelande:
Over 150 arrests made in 3-day operation against organised property crime
Källa: Polisen.se