Helena-Reet: Med barnen Finland runt (VOL5 – sevärdheter i Uleåborg, Kemi, Torneå och resan till Levi genom Kolari) + MASSOR AV FOTON & TIPS PÅ INFOSIDOR!

Helena-Reet: Med barnen Finland runt (VOL5 – sevärdheter i Uleåborg, Kemi, Torneå och resan till Levi genom Kolari) + MASSOR AV FOTON & TIPS PÅ INFOSIDOR!

OHMYGOSSIP – På den fjärde morgonen på vår stora Finland runt resa möttes vi åter igen av solen. Vi kände oss redan som erfarna resenärer, för vi hade kört en hel del kilometer (Tallinn – > Helsingfors (Helsinki)-> Tammerfors (Tampere) -> Vasa (Vaasa) -> Uleåborg (Oulu). Idag hade vi att vänta den längsta av våra bilresor (Uleåborg -> Kemi -> Torneå (Tornio) -> Kolari -> Kittilä -> Levi).

Staden Uleåborg grundades år 1605 av den svenska kungen Karl IX i närheten av Uleåborgs slott som byggts några år tidigare. I forna tider var Uleåborg känt för tillverkningen av tjära och det var den andra största staden i Finland efter Åbo (Turku). Numera är Uleåborg ett snabbt växande teknologicentrum och en badstad uppskattad av många. Och här det verkligen vackert, Uleåborgs Nallikari har inte utan anledning kallats för Nordens Riviera – en kilometer lång sandstrand, rekreationsmöjligheter, Vauhtipuisto (Hietasaarentie 9), Ponitila för dem som är intresserade av ridning, dessutom minigolf och andra idrottsgrenar (till exempel 600 km cykelvägar/vägar för lätt trafik). Ett lagom avstånd från Uleåborgs centrum i Limingo (Liminka) kommun ligger Kukka- och eläinpuisto Escurial / Escurial Zoo and Flower Park – Paavolantie 83 C, 91900 Limingo). Absolut en annan trevlig sevärdhet är utomhusmuseum Turkansaari där man kan bekanta sig med forna tiders levnadsvanor så som jordbruks- och skogsbruk, boskapsskötsel, fiske och tjärtillverkning. Museiområdet består av två öar som har kraftig vegetation – Turkansaari och Siikasaari. Men det mest berömda turismålet i Uleåborg är ändå ett musem för Norra Österbotten (Northern Ostrobothnia Museum) som ligger vid parken Ainola. Alla som är intresserade av kulturhistoria borde besöka stället! Adressen är Ainolanpolku 1, 90130 Uleåborg. Till Uleåborgs intressanta anläggningar hör även Tietokeskus Tietomaa på Myllytulli område (Nahkatehtaankatu 6) – centret har som uppgift att presentera vetenskapens och teknikens prestationer för vanligt folk på ett roligt och fängslande sätt.

Vi åt frukost på hotellet (se bilder HÄR), packade våra saker åter igen i bilen och körde från hotellet till Uleåborgs centrum, där vi tog en kort promenad, tog några fotografier på den gamla staden och jag hade två möten / samråd. Sedan började vi resan mot Kemi och Torneå.

















Från Uleåborg till Kemi är lite mer än 100 km – om man kör lugnt tar det ungefär en och en halv timme. Kemi är en småstad nära den svenska gränsen med 21 019 invånare (folkräkningen är från 31 augusti 2018), som grundades år 1869 av den ryska tsaren Alexander II.  Norra Finland bevisar att Finland, som sträcker sig till Polcirkeln, är mycket mera än bara huvudstaden Helsigfors. Från och med Kemi öppnar sig helt nya vyer och det blir möjligt att upptäcka helt annorlunda Finland. Ju mer norröver man kommer, desto mer exotiskt blir det. Kemi vid Bottniska viken är en känd marinstad och under vintern lockas dit turister tack vare isbrytaren Sampo (med den kan man göra en fyra timmars arktisk sjöresa och gå direkt från isbrytaren till isflak och simma i överlevnadsdräkt bland isflaken). Adress Sampotie 137, Kemi 94900, och kryssningen ”Artic Icebreaker Cruise” hittar man på internet.

Intressant tursitmagnet i Kemi är även Snow Castle Resort (Lumilinnankatu 15, Kemi  94100) – och man påstår att det är världens största snöstad/-centrum där det finns SnowRestaurant365, isbar, skulpturer gjorda av snö och is (snöstad), restaurang Lumihiutale, Sea Lapland Day Spa osv. PS! Olika slags små snöstäder finns det gott om i Lappland, norra Finland. Ett fängslande ställe att besöka är även ett ädelstensgalleri grundat av guldsmedsmästare Teuvo Ypyä (Kauppakatu 29, Kemi 94100), där det finns bland andra en krona (se Wikipedias bild HÄR), som tillverkades till de kungliga i Finland, men när Finland blev en republik, kom kronan aldrig till användning. Av spännande ädelstenar finns där till exempel ett halsband med 647 diamanter som tillhört Marie Antoinette.


De mest kända sevärdheterna / de mest omtyckta resmålen i Torneå är: Landskapsmuseet Tornionlaakson Maakuntamuseo (The Provincial Museum of Tornio Valley, Torikatu 4, Torneå 95400); Duudsonit Activity Park – TornioHaparanda (Vesaisenkatu 1, Torneå 95400); kyrkan i Torneå (Seminaarinkatu, Torneå 95400). Kyrkan i Torneå byggdes år 1647, men den brann ner till grunden 1682 och en ny kyrka byggdes år 1984 nära det stället där den gamla kyrkan låg. Kyrkan tillägnades Sveriges drottning Hedvig Eleonora (levde under åren 1636-1715 och var Karl X:s gemål) och den är fortfarande den äldsta träkyrkan i bruk i Lappland. Hedvig Eleonora var rätt lite intresserad av politik men en tongivande person som även vikarierade som regent flera gånger och var bland mycket annat de facto first lady i den kungliga domstolen under 61 år, men är mera känd som en ivrig kortspelare, hasadspelare och en som ordnade fantastiska fester som änka.

I Torneå ville jag besöka ölfabriken Tornion Panimo som Karl Johan Boström år 1873 grundade. Den nyvarande verkställande direktören i fabriken Kaj K. lovade oss personligen en privat rundvandring i fabriken och sände även på morgonen ett brev där han skrev att han väntade på oss. Tyvärr drog mina tidigare möten ut på tiden så mycket att tiden började ta slut och för att det var ytterligare ca 300 km från Torneå till Levi, där vi hade planerat övernatta under natten, fick vi tyvärr avstå från rundresan. Av tidsbrist avstod vi även från lunch och ersatte den i Torneå centrum på Robert`s Coffee med en ordentlig glass- och frappe rally. Ivanka åt tre jordgubbsglassar och jag och Estella Elisheva drack två frappe var. Mums-mums, en verklig kaloribomb. Priserna var för övrigt högre än i huvudstaden Helsigfors – en våffla med en kula glass 3,50 euro och en stor frappe med vispgrädde 7,10 euro. Sedan startade vi resan vidare mot Levi – först längs gränsen mellan Finland och Sverige till Kolari.

O, vad trevlig resan från Torneå till Kolari och därifrån till Levi var – lugn, lugn – inga hastighetskameror, inga hemska byggnader. Lugnt lantliv och vackra vyer! Barnen kom gående med ryggsäckar från sina landsbygdsskolor, på andra sidan vägen fanns kor på bete. Så vackra vyer. Jag kommer ihåg att jag tänkte, att äntligen är jag här i norr och ser hurdant livet är här… Och det var så mäktigt! Landsväg och järnväg går längs riksgränsen och ibland kan man se Sverige på andra sidan floden. Det finns förtjusande små byar längs stranden både på den finska och den svenska sidan.

Vår rutt fortsatte mestadels längs landsväg E8: Torneå -> Rutosaari -> Kukkola -> Aapajoki -> Karungi -> Kankaanranta -> Risudden -> Armassaari -> Övertorneå (Ylitornio) -> Haapakoski -> Rahtu -> Kuivakangas -> Maaherra -> Juoksengi -> Turtola -> Korpikoti -> Pello -> Lempeä -> Oranki -> Sieppijärvi -> Kolari -> Ylläsjärvi -> Kittilä -> Sirkka -> Levi.

Längs resan fanns även Aavasaksa – 242 m högt fjäll som ligger i Övertorneå kommun i Lapplands landskap, som miljöministeriet valde som ett av Finlands 27 nationallandskap. Ett roligt faktum om detta fjäll är att Frankrikes vetenskapsakademi med ledning av Pierre Louis Moreau de Maupertui gjorde där geofysikalista mätningar under åren 1736-1737 och de bekräftade Isaac Newtons teori om att Jorden är tillplattad vid polerna. I något skede upptäckte jag att bensinen höll på att ta slut och fick panik – vackra vyer och landsortsställen hade tagit min uppmärksamhet – jag såg redan en bild i min fantasi där jag går och knackar på någon lokal lantbrukares stalldörr och frågar om han ville sälja en halv tank bensin från sin traktor. Övertorneå hade ändå ABC självbetjäningsstation och bensin 95 kostade 1,614 per liter.

Nästa stopp var Polcirkeln (Artic Cirle)! How cool is that?? 😀 Vi parkerade bilen och tog åter igen bilder till sociala medier som vi jämt brukar göra. Estella Elisheva sände till sin Insta story en video (@Estella.Elisheva) och jag till Insta feed där man kan följa hela vår resa live (@helenareetennet). De som missar att följa oss live behöver inte vara ledsna. Hela vår resa beskrivs grundligt på fyra språk på NordenBladet (NordenBladet.ee; NordenBladet.com; Ohmygossip.fi och Ohmygossip.se). Den nuvarande bloggen är den femte i nummerordningen och berättar om den fjärde dagen om vårt äventyr på 12 dagar. 😀







När vi kom till Kolari var det redan mörkt. Jag var även trött av körningen. Att köra mer än 500 km på en och samma dag var för mycket, i synnerhet när jag har kört långt under de fyra föregående dagarna. Jag tröstade mig med att vi kommer att tillbringa många dagar i Levi och jag kan vila mig i lugn och ro. I Kolari upplevde jag en av de vackraste stunderna i mitt liv – vägrenen var kilometervis fulla med renar, många var även på vägen, och därför vågade jag köra bara 20 km/h… Sååååå megasöta! I början var vi lite rädda, hjälp, renar på vägen, men Estella Elisheva är en megastor djurvän att redan efter fem minuter tog hon en bild bland dem. FRÅN DEN STUNDEN BÖRJADE vår fantastiska Lapplandssaga på riktigt! 🦌✨❄ Hur vi till sist kom till Levi och vilken slags megastor och mäktig överraskning väntade oss där samma kväll – kommer jag att skriva om redan i nästa berättelse! Kram!







High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory