7 FELAKTIGA myter om akne
OHMYGOSSIP – Finnar irriterar inte enbart tonåringar och för att bli av med dem behöver man inte tvätta ansiktet oftare. OHMYGOSSIP tar fram för er vanliga myter om akne som man inte behöver tro på.
Myt 1: Finnar hör till tonåren. När och hur akne drabbar en är medfött. Många har akne bara under tonåren men det finns många människor som lider av finnar även som vuxna – till och med 40-55 % av 20-40-åringar har finnar, skriver Men’s Health.
Myt 2: du måste tvätta ansiktet oftare. Att tvätta ansiktet ofta tar inte bort dina finnar, eftersom orsaken ligger någon annanstans – t ex i hormoner, stress eller i generer. Bakterier är en del av förklaringen och även ansiktsprodukter som täpper till porerna. Till just det hjälper det att tvätta ansiktet men oftast är det inte den enda orsaken till akne.
Myt 3: solen hjälper till att bli av med finnar. Det är struntprat. Solen försvagar hudens immunförsvar, som oftast inte är så bra eftersom detta system behövs för att bekämpa inflammationer och hudcancer. Plus även det att mycket sol ger rynkor och pigmentfläckar. Solen kan tillfälligt lindra eksem och psoriasis.
Myt 4: att äta fet mat ger akne. Det kan stämma för människor som har lätt att få akne.
Myt 5: svarta prickar är smuts i porerna. När hårsäcken får fett och hudceller ger det svarta eller vita prickar i huden. Svarta prickar är i öppna porer, innehållet är syseratt. När poren är stängd och innehåller inte kan syresättas blir pricken vit. Svarta prickar har inget med smuts att göra: det är fråga om sysesatt keratin, ett av hudens viktiga grundämnen.
Myt 6: det ä ringet fel med att klämma på blåsorna. Tvärtom – det är en hemsk tanke. Om man trycker på finnar skadar man huden och då kan flera bakterier och inflammation växa till. Det gör blåsan även sämre och när den läkts ut kan det bli ärrbildningar. Att klämma finnar kan ge resultat om den är mogen och är utan inflammation, utan värk och ej röd.
Myt 7: innan akne blir bra blir sen sämre. Det kan hända att du har hört påståendet att nytt botemedel mot akne gör att akne ser sämre ut än i början. Det är inte sant men det kan hända med några receptbelagda mediciner.
Bild: OHMYGOSSIP/Helena-Reet Ennet