30 fler polistjänster till glesbygdsområden, synlighet främjas även på andra sätt

NordenBladet —

09.11.2020 kl 13.45Polisstyrelsen
I sin budgetmangling beslöt regeringen att öka finansieringen av polisen med 4,1 miljoner euro nästa år. Detta innebär att polisens resurser ökas med 68 årsverken under 2021.
– Polisverksamheten måste kunna tillhandahålla högklassiga polistjänster i hela landet. Med tilläggsfinansieringen vill vi enligt målen i regeringsprogrammet öka polisens resurser på glesbygdsområden och förbättra tryggheten i områdena. Under nästa år riktas 30 nya tjänster till glesbygdsområden. Vi arbetar för att Finland även framöver ska vara världens tryggaste land, säger inrikesminister Maria Ohisalo.
Polisstyrelsen har på det sätt som förutsätts i regeringsprogrammet utarbetat en utredning om polisens aktionsberedskapstider. Enligt målet i regeringsprogrammet fastställdes maximitidsfrister för aktionsberedskap i Polisstyrelsens rapport om aktionsberedskap som publicerades i juli.
Enligt rapporten är den genomsnittliga tiden särskilt lång vad gäller den tid det tar för polisen att åka på uppdrag i lantliga kommuner där polisuppdrag mycket sällan uppkommer. Det finns till exempel kommuner på polisenheternas gränsområden, dit det tar länge för polisen att komma. Regeringens mål är att öka myndigheternas närvaro och synlighet i synnerhet på de områden som har en sämre servicenivå.
Enligt Ohisalo är regeringens mål att utöka antalet poliser till 7 500 årsverken under 2022.
Tilläggsfinansiering tilldelas till tre mål inom polisen
Enligt polisöverdirektör Seppo Kolehmainen kommer den tilläggsfinansiering som beviljas av regeringen att användas för att öka synligheten inom området för fem polisinrättningar: i Lappland, Uleåborg, Östra Finland, Inre Finland och Österbotten.
– I stället för att investera i väggar satsar vi på informationsledning och rörliga patruller för att polistjänsterna ska vara tillgängliga i rätt tid där var de behövs. Polisen gör sitt yttersta med sina tillgängliga resurser för att trygga människornas vardag och upprätthålla trygghetskänslan. Vårt mål är att vara vid rätt plats vid rätt tid alltså alltid där, var polisen akut behövs, säger Kolehmainen.
I fjol publicerade Polisstyrelsen en utredning om övervaknings- och larmverksamhetens tillstånd och 52 rekommendationer till åtgärder publicerades som en del av utredningen. På listan finns bland annat rekrytering i glesbygdsområden och uppgiftsbeskrivningar som stödjer mångsidig kompetens, utveckling av nya verksamhetssätt, fältövervakningsgrupper och närpolisverksamhet.
Polistjänster förbättras även genom digitalisering. Största delen av polisens tillståndstjänster är redan tillgängliga elektroniskt eller genom att boka en tid på förhand. Det är även möjligt att göra en brottsanmälan på webben och tjänsten uppdateras under innevarande år.
Synlighet och informationsledd patrullering ökas med utvecklingsåtgärder
Vid polisinrättningen i Uleåborg riktades fem årsverken till tilläggsfinansieringen 2020 bland annat för att öka polisens synlighet på glesbygdsområden. Vid polisinrättningen inrättades en multifunktionell grupp med 1 + 4 poliser, och i gruppens uppgifter ingår övervakning av glesbygdsområden, stöd för allmän brottsutredning, förebyggande verksamhet och närpolisverksamhet. Verksamheten fortsätter 2021.
– Målet med den multifunktionella gruppen är i synnerhet att öka polisens synlighet och förkorta polisens responstider vid brådskande larmuppdrag inom glesbygdsområden. Vi vill även vara synliga i de lokala landsbygdsmedierna och sociala medierna och göra poliserna kända för invånarna i området, säger Uleåborgs polischef Mika Heinilä.
Även vid polisinrättningen i Östra Finland har man under innevarande år effektiviserat polisens verksamhet på glesbygdsområden som i Keitele, Puumala och Outokumpu.
– Till följd av detta kommer polisen snabbare till uppdragsplatsen. Med informationsledd verksamhet riktas patruller dit, där de enligt en på förhand gjord analys troligtvis behövs, säger biträdande chef Kai Markkula vid polisinrättningen i Östra Finland.
I Norra Karelen har man gjort försök med transportpatruller som består av vakter. När vakter sköter transportuppdrag kan poliser som tidigare skött dessa uppdrag frigöras till brådskande larmuppdrag. Avsikten är att utvidga vaktpatrullsverksamheten till Norra Savolax. I Östra Finland kommer man även att utveckla den förebyggande verksamheten genom att öka polisens synlighet på webben.
Vid polisinrättningen i Lappland är de långa avstånden en extra utmaning då det gäller att placera polispatrullerna på ställen där polisuppdrag uppkommer – polisuppdrag uppkommer ofta mycket överraskande och inte nödvändigtvis där var polisinrättningarna finns. Det är dock möjligt att förbättra synligheten och närvaron genom informationsledd planering av arbetsskift.
– Med hjälp av tilläggspatruller kan den fastställda maximala tidsfristen för aktionsberedskap för fältpatruller lättare uppnås även på gränsområdena för en polisenhet, säger polischef Esa Heikkinen vid polisinrättningen i Lappland.
– Samarbetet mellan polisinrättningar är ytterst viktigt i synnerhet på gränsområden inom polisenheterna för att säkerställa att den patrull som är närmast larmuppdraget kan sköta det, även om uppdraget skulle omfattas av verksamhetsområdet för den bredvidliggande inrättningen, säger polisöverdirektör Kolehmainen.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory