VARFÖR hotar coronavirus Covid-19 män mer än kvinnor?

VARFÖR hotar coronavirus Covid-19 män mer än kvinnor?

NordenBladet – Hittills är det känt att virussjukdomen Covid-19 är farligare specifikt för äldre och personer med kroniska sjukdomar. Dessutom har det blivit tydligt att kön också spelar en roll för att infektera sjukdomen. Betydligt fler män får och dör av coronavirus Covid-19 än kvinnor. Denna trend har observerats i till exempel Kina, Spanien, Frankrike, Sydkorea och Tyskland. I Italien är dödligheten för män så hög som 71% och nyligen visar uppgifter från Spanien att dubbelt så många män har dött av sjukdomen som kvinnor.

Varför är män mer utsatta?

Först trodde man att orsaken kan ligga i rökning. I Kina är andelen rökare nästan 50% bland män, men endast 2% bland kvinnor. Studien fann att bland patienter, som hade allvarliga symptom var nästan 17% rökare, men patienter som var på intensivvård eller dog som resultat av sjukdomen var nära 26 % av de smittade rökarna.

Rökare rör vid läpparna mer och det finns också de som delar cigaretter med varandra, vilket i sin tur ökar risken för infektion.

Kvinnor och män uppför sig annorlunda och har olika vanor. Studier har visat att män tenderar att tvätta händerna mindre och använda mindre tvål. Det finns också fler män som besöker läkare mindre ofta och följer mindre hälsorekommendationer.

Även om män röker mer än kvinnor, anser fler och fler experter att orsaken till att män är mer sårbara för Covid-19-viruset kan vara i mäns kroppar.

Studier har visat att det manliga immunsystemet har svagare medfödda antiviralt skydd mot till exempel hepatit C och HIV. Experiment på möss tyder på att det också gäller Covid-19, även om denna virussjukdom ännu inte har studerats specifikt.

Enligt Sabra Klein, professor vid Johns Hopkins sjukvårdsskola för folkhälsa som har forskat på manlig immunitet, kan det manliga immunsystemet inte utlösa en försvarsmekanism när ett virus upptäcks.

Hormoner spelar också en roll i detta: östrogen ökar förmågan hos immuncellers antivirala försvarsmekanism. Dessutom har flera gener som är involverade i regleringen av immunsystemet kodats exakt på X-kromosomen. Det är känt att kvinnor har två X-kromosomer, men män bara har en. Detta faktum kan ge ett svar på frågan om varför kvinnor har ett starkare immunsvar mot vissa gener än män.

Nya studier förväntas inom en snar framtid belysa detta fascinerande ämne.

Foto: Pexels
Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
coronavirusCovid-19

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory