LÄS, varför björksav är bra för din hälsa, vad den innehåller och vad den kan anvädas mot

LÄS, varför björksav är bra för din hälsa, vad den innehåller och vad den kan anvädas mot

OHMYGOSSIP – Nu är rätt tid att samla björksav! Björksav är bra för att vårrensa kroppen med och den piggar upp organ. Björksav resar kroppen från mycket onödigt och samtidigt innehåller den vitaminer och mineraler som ger ny kraft och energi.

Vad är björksav egentligen?
Björksav är vatten som björkens rötter suger upp från jorden, pressar upp längs stammen och reservämnen från den gångna sommaren stannar flytande eller som nybildade ämnen i grenarna (till knoppar). Därför att från knopparna växer löv. När man tar sav, tar man en del av den sav som rinner i stammen åt sidan, till sig själv. Olika träd ger sav med olika smaker.

Björkens sav innehåller:
vatten, glukos, fruktsocker, vitaminer (C, PP, karotin), växtbaserade hormoner, saponiner, socker, äppelsyra, protein, järn, forfor, kalsium, kalium, magnesium, zink, aromämnen. Växtbaserade spårämnen som finns i björksav kan en människorkropp utnyttja mycket lätt, våra kroppar hittar dem lätt och dra nytta av dem effektivt.

Naturmedicin känner till björksav som hjälper njurarnas funktion. Man rekommenderar vårsav mot reumatism, gikt och muskelspänning. Enligt naturmedicinen hjälper sav mot många krämpor:

• mot trötthet och stress
• upppiggande, minskar hunger
• lindrar huvudvärk
• avlägslar salter från kroppen och vederkvicker njurarnas funktion
• minskar svullnad, gikt och reumatism
• förbättrar förnyelse av blod
• ökar ämnesomsättningen och krossar selluliter

Varning gällande stenar i njurarna och urinblåsan:
Man ska börja dricka sav i små mängder, inte mer än ett glas i taget för saven har ämnen som slår sönder stenar som är av forfat- och karbonatsalt och det kan bli för snabb reaktion i kroppen.

Björksav är även ett starkt kosmetiskt ämne:
när man tvättar ansiktet blir huden mjukare och ljusare, om man sköljer håret – i synnerhet när man tillsätter ett par droppar ättika i saven – blir det silkeslent.

Förvaring
Det är viktigt att förvara saven kallt och mörkt. I ljuset blir saven snabbt grummlig. Man kan förvara sav i kylskåp i en vecka. Sav rinner från björken undet ett par veckor men vård med sav rekommenderas pågå en längre tid. Björksav kan man även frysa in.


Bilder: OHMYGOSSIP/Helena-Reet Ennet


Tags assigned to this article:
björksav





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory