I Amerika, för första gången i medicinsk historia, transplanterades ett genetiskt modifierat grishjärta till en människa

I Amerika, för första gången i medicinsk historia, transplanterades ett genetiskt modifierat grishjärta till en människa

NordenBladet – För den 57-årige David Bennett var en hjärttransplantation sista chansen. Operationen utfördes av ett team vid den medicinska fakulteten i Maryland. Ett genetiskt modifierat grishjärta transplanterades till Bennett, och detta är den första operationen i sitt slag. Enligt läkarna mår patienten bra.

“Jag vet att det här är som att fumlar i mörkret, men det var min sista chans,” sa Bennett i universitetets meddelande dagen före operationen.

Om allt går bra hoppas forskarna att grisorgan kommer att lindra bristen på organdonationer.
“Det var en genombrottsoperation och den tar oss ett steg närmare att lösa krisen som orsakats av bristen på organ. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många donatorer av mänskliga hjärtan för att matcha den långa kön av potentiella mottagare, säger Dr Bartley Griffith, som genomförde operationen med grishjärtat.

Före operationen avlägsnades tre gener som tidigare kopplats till organavstötning från grisens hjärta. Dessutom lade man sex mänskliga gener till grisens arvsmassa, vilka kopplas till accepterade av immunsystemet. Forskare raderade också grisgenen för att förhindra snabb tillväxt av grishjärtvävnad.
Världen undersöker vidare om det skulle vara möjligt att transplantera njurar, lever och lungor från gris till människor.

Indikationer för hjärttransplantation
Indikationer för användning av hjärttransplantation inkluderar hjärtsvikt i slutstadiet, där behandlingsalternativ har använts på andra befintliga sätt och patientens prognos utan transplantation är dålig. Förutsättningen för transplantation är funktionen av andra vitala organ eller hoppet om att de ska återhämta sig. Kontraindikationer är vanligtvis irreversibel lung-, njur- eller leverfunktionsnedsättning. 90 % av de sjukdomar som leder till hjärttransplantation orsakas av olika hjärtmuskelsjukdomar (kardiomyopatier) och hjärtsvikt orsakad av kranskärlssjukdom.

Transplantationskirurgi
Hjärttransplantation är en traditionell operation som utförs av bröstkorgens öppnande eller sternotomi, som utförs under förhållanden med en artificiell blodcirkulation. En ortotopisk kirurgisk teknik är vanlig, där mottagarens hjärta avlägsnas och den nya donatorns hjärta placeras i samma position. Kirurgiska suturer utförs i nivå med stora blodkärl (aorta och lungartär) samt hjärtats förmak. Den längsta tillåtna tiden utan blodcirkulation i hjärtat borttaget från givaren, d.v.s. den s.k. ischemitiden är fyra timmar.

Källa: NordenBladet.fi


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory