Törstig? GRÖNT TE (Matcha) OCH KOKOSOLJA sägs kunna öka den naturliga fettförbränningen i kroppen – dessutom helt vegan!

Törstig? GRÖNT TE (Matcha) OCH KOKOSOLJA sägs kunna öka den naturliga fettförbränningen i kroppen – dessutom helt vegan!

OHMYGOSSIP – Bulletproof matcha är en blandning av raw kokosolja och grönt matcha te. Det kan drickas istället för kaffe på morgonen eller istället för frukost helt och hållet (perfekt för dig som fastar eller bara vill hoppa över ett mål). Detta antioxidanta matchapulver består av hela blad, och det sägs att en kopp vanligt matchate motsvarar tio koppar vanligt grönt te när det gäller näringsvärde.

Kokosolja innehåller sk MCT-fettkedjor (som sägs kunna omvandlas mer direkt till en lättupptaglig energikälla) och ger därigenom en uppiggande effekt som varar lite längre. Grön te i sin tur påstås kunna påverka hjärnans sk alfavågor, vilket ska kunna ge en jämnare och lugnare kick än kaffe (som vissa kan känna sig lite “speedade” av). Därigenom ska man kunna öka sitt fokus och koncentrationsförmåga och samtidigt behålla sitt lugn.

MCT förekommer rikligt i kokosnötter och även i kokosolja. MCT-fett är fast i rumstemperatur och blir flytande först vid temperaturer över 24 grader. MCT-fett är mycket värmetåligt och kan användas vid all typ av bakning och matlagning. Oljan går även utmärkt att steka i eftersom den, trots höga temperaturer, inte förlorar sina hälsosamma egenskaper.

Till skillnad från långa fettsyror har dessa medellånga fettsyror ett snabbt upptag i kroppen och kan därmed användas som energi istället för att lagras i fettväven som energireserv. Detta är gynnsamt både för dig som vill gå ner i vikt och för dig som tränar långa och påfrestande uthållighetspass.


Grön Matcha te med kokosolja (OHMYGOSSIP)

Grön te
Grönt te (med kinesiska tecken: 绿茶, pinyin: lǜchá) är äkta te (dvs blad från Camellia sinensis), som inte är oxiderat. Grönt te är populärt i Kina och Japan och har på senare år även blivit mer förekommande i västvärlden som traditionellt mest druckit svart te (som genomgått en högre grad av oxidering). Tillverkning av grönt te sker även i Vietnam, och idag också i Sri Lanka, Indien och delar av Afrika. Sedan tebladen skördats upphettas de för att oxidering inte ska börja vilket gör att den gröna färgen behålls. I äldre tider skedde detta genom ångning, vilket fortfarande är fallet i Japan, men i Kina har den metoden ersatts av upphettning i stekpannor, en metod som anses lämna bladen med mer smak. Tebladen torkas sedan. Exakt hur beredningen går till skiljer sig mellan de olika tesorterna.

Matcha
(kanji: 抹茶, “gnuggat te”), är ett grönt te som består av ett mycket finmalet pulver. Pulvret vispas vid användning till en skummande dryck som dricks utan att man silar bort tebladen. Teet härstammar från en kinesisk föregångare som spred sig via buddistiska munkar till Japan under 1400-talet. På den tiden malde kineserna pulvret från hårda tekakor. Japan har dock utvecklat denna process och producerar numera matcha genom att utvinna det från Tencha som är ett ångat grönt te.

Matcha har under många hundratals år varit en viktig mittpunkt i Cha-no-yu som är en japansk, traditionell teceremoni.

Matcha framställs genom att Tencha odlas och mals på ett särskilt sätt. Tencha odlas i skugga genom och tebuskarna övertäcks av tyger de sista veckorna innan skördetid. Detta görs för att öka mängden klorofyll i växten och få fram smakerna ytterligare. Till skillnad från traditionella japanska teer som brukar rullas efter ångningen så torkas matchateet istället. Det är under torkningsprocessen som alla fibrer och stjälkar tas bort, detta görs för att pulvret ska bli extra finmalet när det är färdigt. När teet har torkat så mals det i en kvarn, traditionellt av sten, till ett otroligt finfördelat pulver.

Matchateet har många användningsområden. I Japan används det vanligtvis vid ceremoniella sammanhang och serveras på japanska tehus. Vid dessa tillfällen serveras matchateet oftast med något sött tilltugg som t.ex. ett bakverk, godis eller en dessert. Det används även vid matlagning och som smaksättning. Det är en vanlig smaksättare i glass, desserter, bakverk, såser, pajer och omeletter.

På grund av att matchateet är förenat med den japanska teceremonin så är finns det en mängd etikettsregler om hur man ska dricka teet. Ett exempel är att det sägs att upplevelsen fördubblas om man dricker teet sittande med rak rygg.

Hur man brygger matcha te skiljer sig från hur man brygger andra sorters te. Istället för att sila bort teet så ska man här vispa ut pulvret i lite vätska till en jämn bryggd. Bryggningen av matcha te är mycket noggrann i de traditionella teceremonierna och ska genomföras med särskilda redskap. För att drickas blandas det med 60-70°C hett vatten till önskad styrka och tjocklek.För att blanda matcha med vatten används oftast en bambuvisp. Det är en liten visp som skapar skum. Bambuvispen ska enligt japansk tradition tillverkas för hand på samma sätt som den gjort i hundratals år.

På senare år har matchateet även spridit sig utanför Japans gränser och blivit en trendig hälsodryck världen över. I Sverige har grönt te länge hyllats som en hälsodryck med egenskaper som ofta sammankopplats med hälsoeffekter som viktnedgång, förbättrat hjärthälsa och bättre blodvärden.

Matcha marknadsförs i Sverige som det gröna te som är nyttigast av dem alla. Eftersom plantan skyddats från solljus innan skörd ökar mängden klorofyll och därför också näringsinnehållet. Den färdiga matchadrycken blir ett koncentrat av de hälsofördelar som finns i det gröna teet och i en kopp matcha ryms det tio gånger mer näring än i en kopp klassiskt bryggte. Matcha är även rikt på antioxidanter och koncentrationen av antioxidanter i matcha är 500 gånger mer än i ett färskt äpple.

På senare år har matcha-teet börjat användas på nya sätt bland världens hälsointresserade. Matchalatte kallas en dryck när man löser upp det färdiga matchapulvret i lite vatten för att sedan blanda det med varm ångspunnen mjölk. Denna dryck kan göras hemma men serveras även på flertalet caféer och restauranger i både Sverige och andra länder. Det är även en vanlig ingrediens i hälsosamma smoothies och juicer.

Matcha har en intensiv, något gräsig och spenatliknande smak. I Japan beskrivs smaken som umami, den femte grundsmaken.

Såväl grönt te som cocosolja sägs kunna öka den naturliga fettförbränningen i kroppen. Grönt te har dessutom en rad andra positiva hälsoeffekter (läs mer om matcha grönt te) och eftersom hela tebladet mals ner i ett matchapulver så koncentreras här alla nyttiga ämnen i högre grad än i ett vanligt grönt te för bryggning.

Bulletproof Matcha
1 kopp 70 grader varmt vatten (använd aldrig varmare vatten till grönt te, då blir det beskt!)
1 matsked raw cocosolja
1 tesked matcha grönt tepulver av finare kvalitet (top grade)

Fotos: OHMYGOSSIPHigh quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory