I VILKEN RIKTNING går den s.k. ”utställningstrenden”? Kristjan Raba, utställningsdirektör för Estlands nationalmuseum, i samtal med NordenBladet

I VILKEN RIKTNING går den s.k. ”utställningstrenden”? Kristjan Raba, utställningsdirektör för Estlands nationalmuseum, i samtal med NordenBladet

NordenBladet – Kristjan Raba har varit knuten till Estlands nationalmuseum i Tartu – Eesti Rahva Muuseum, förkortat som ERM – i nästan 20 år. ”Jag har i praktiken kommit i kontakt med alla museets uppgifter och arbeten: trädgårdsmästare-gatsopare, kurator, designer, logistiker, inte ens guidearbete är främmande, jag har varit involverad i konserveringsarbeten av utställningsföremål, marknadsföring och reklam och PR och tidigare även haft ansvar som biträdande direktör”, nämner utställningsdirektör Raba som helhjärtat deltar i museet framgång. Vi studerar åt vilket håll den s.k. ”utställningstrenden” går, vilken typ av utställningar som besöks mest och hur stort antalet utländska gäster är.

”Det finns många trender, här är samarbete och intelligenta lösningar en utmaning. Överlevnadsfrågan är vilken typ av sammanslutningar vi kan samarbeta med, hur man hittar ämnen för besökarna som är viktiga i samhället och samtidigt inte “för tunga”, säger Kristjan Raba till NordenBladet och tillägger att som ett centralt museum under viktiga dagar för staten erbjuder ERM alltid specialprogram eller tar fram föremål och berättelser som tilltalar allmänheten och som Estland borde vara stolt över.

“Andelen utländska besökare är förståeligt mindre för tillfället, men de baltiska turisterna återvände snabbt och vi såg också finländare bland besökarna både förra sommaren och nu”, säger Raba om corona-tiden, som har satt sin prägel på besöksbarheten av nationalmuseet. ”Vi ser mycket fram emot svenska och norska besökare på Nationalmuseet, eftersom vi har haft mycket bra kontakter med exempelvis Sverige inom vårt område (till exempel med Nordiska, ERM-utställning har hållits på Skansen). Med Norge börjar samarbetet i samband med Tartu 2024, eftersom den lilla staden Bodö anordnar samma festival som oss.”

Den långa specialintervjun, där Kristjan Raba, en långvarig anställd på Estlands nationalmuseum, berättar för NordenBladet om sina tankar om museibranschen och bytet av ERM:s generaldirektör och berättar om museets framtidsplaner, kan ni läsa på estniska HÄR och på engelska HÄR.

Foto: Kristjan Raba (ERM)


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory