Estland: Abja-Paluoja valdes till Finsk-Ugrisk kulturhuvudstad 2021

Estland: Abja-Paluoja valdes till Finsk-Ugrisk kulturhuvudstad 2021

NordenBladet – Två kandidater ansökte om titeln Finsk-Ugrisk kulturhuvudstad, den ena av dem är Abja-Paluoja, huvudstaden i Mulgimaa, och den andra är en erzia-by från republiken Mordvinien. Den sista omgången av tävlingen, finalen, där Abja-Paluoja tävlade med erzia-byn Polesnaja Tavla, ägde rum onsdagen den 17 juni. Till befolkningens i Mulgimaa stora glädje valde juryn Abja-Paluoja som mottagare av titeln.

Oliver Loode, programchef för Finsk-Ugrisk kulturhuvudstad, sa att han var mycket nöjd med att en av kandidaterna var huvudstaden i Mulgimaa och att den också valdes till vinnaren. ”Varje år har det inte funnits någon kandidat från Estland och bara en gång hittills har en estnisk by valts ut som kulturhuvudstad. Titeln Kulturhuvudstad har en positiv effekt på utvecklingen av och ryktet för hela Mulgimaa. Det är ett utmärkt tillfälle att presentera Mulgimaas kultur i den finsk-ugriska världen. Befolkningen i Mulgimaa och själva Mulgimaa är inte särskilt välkända utomlands, och nu är det rätt tid att komma fram i strålkastarljuset. Jag tror att Mulgimaas befolkning har mycket att erbjuda. Naturligtvis var konkurrensen hård, men denna gång var folket i Mulgimaa bättre förberedda och imponerade också med sin professionella presentation”, sa Loode.

Finsk-Ugrisk Kulturhuvudstad 2021 valdes av en oberoende jury med fem medlemmar bestående av Alexei Škljajev (representant för finsk-ugrisk ungdomsförening MAFUN), Anna Kuznetsova (Fenno-Ugria -förenings ungdomar), Rieka Hõrn (representant för den finsk-ugriska kulturhuvudstaden 2014 Bõgõ / Udmurtia) och Niko Partanen (Sukukansojen Ystävät ry (föreningen släktfolkens vänner) / Finland).

Det uppskattas att det totalt finns cirka 25 miljoner finsk-ugriska människor.

Kuva: Mulgimaa.ee
Lähde: NordenBladet.ee


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory