En ny typ av utställning för hela familjen öppnas i Estlands nationalmuseums deltagarhall

En ny typ av utställning för hela familjen öppnas i Estlands nationalmuseums deltagarhall

NordenBladet – Onsdagen den 21 juli öppnar Estlands nationalmuseum en utställning för hela familjen “Häxkök i vårt hem” (“Egen utställning 2020” -idétävlingens vinnande idé), som visar besökarna många fascinerande hantverk och skapelser. Bakom utställningsidén står Helena-Reet Ennet med sina två döttrar, Estella Elisheva och Ivanka Shoshana.

”Utställningen är mycket mångsidig – visar akrylmålningar och keramik, visar nordiska örter och det hemgjorda hantverkskosmetikmärket Elisheva & Shoshana, uppkallat efter Helena-Reets döttrar. Sagovänner, som besöker Nationalmuseet, kommer att vara de första som får höra ett kapitel ur barnboken “Hans Höghet Musen den Förste” som kommer ut till försäljning 2022, som lär ut ekonomiskt tänkande och visar delar av mössens land som dyker upp mellan bokpärmarna som illustrationer. Dessutom har det byggts en intressant fotovägg, det finns olika fascinerande böcker om örter, naturmedicin, matlagning och konst som besökarna kan läsa och det har skapats en mysig pysselhörna där man kan rita sin egen mus, lösa enkla tankenötter om örter och delta i utställningens dragningar”, sade Kristjan Raba, Nationalmuseet utställningschef.

”Jag är framför allt en mamma, en hemmafru och en redaktör, och att göra en utställning och till och med på en så ärofull plats som Estlands nationalmuseum är en stor ära och ett stort ansvar för mig. Jag hoppas verkligen att vi kommer att kunna uppfylla de förväntningar som ställts för oss, åtminstone i viss utsträckning”, säger Helena-Reet Ennet, som vardags är chef för NordenBladet, en av de största mediekanalerna i Norden, och tillägger:

”Vi har en lite annorlunda familj, min yngre dotter är autistisk och det är därför vi omorganiserade våra liv för många år sedan. Eftersom det var svårt att gå till vanliga hobbygrupper med Ivanka, försökte jag göra fler och fler gemensamma “projekt” hemma med barnen. Hittills har den utvecklats till en stor och fascinerande hemkreativitetscirkel – vi målar, gör keramik av lera, skriver och illustrerar barnböcker, lagar mat och uppfinner intressanta matrecept, samlar och torkar örter och utvecklar tillsammans det estniska hantverkskosmetikmärket Elisheva & Shoshana. Med utställningen försöker vi presentera ett litet urval av alla dessa aktiviteter för er ”.

Utställningen är öppen till 3 oktober 2021.
Adress: Muuseumi gata 2, 60532 Tartu, Estland
Ett litet hörn från den stora fyrdelade utställningen “Our Home Witch Kitchen” (Häxkök i vårt hem) i ERM: s rymliga deltagarhall.

En liten musdörr leder direkt till fantasivärlden / aktivitetsrummet

Hans Höghet Musen den Förste

Lyssna eller läs (på estniska och engelska) det första kapitlet i barnboken “His Highness Mouse the First” (Hans Höghet Musen den Förste)
Utställarens kurator Helena-Reet Ennet.

HÄXKÖKET I VÅRT HEM

Hela familjens konstutställning ”Häxköket i vårt hem” utvecklades från en önskan att skapa själv, inspirera barnen och hitta gemensamma aktiviteter tillsammans med barnen.

Eftersom min yngre dotter är ett funktionshindrat barn – autistiskt – bestämde jag mig för att hitta sätt att få stimulans och färger in i hennes liv. Jag ville att hon skulle känna sig behövd och insåg att det går att styra mycket av ens egna känslor och eget liv. Eftersom jag inte kunde gå till vanliga hobbygrupper med henne beslöt jag hitta gemensamma aktiviteter själv. Så vi började måla hemma, göra keramik, laga mat, göra smycken och till och med skapa vårt eget kosmetikmärke. ”Elisheva & Shoshana” namngavs efter mina döttrar Estella Elisheva (15) och Ivanka Shoshana (13).

Snart började min och Ivankas verksamhet intressera även min äldre dotter och det blev en tradition för oss att pyssla och skapa konst tillsammans. Vi började också odla och samla örter tillsammans för att producera rena, högkvalitativa produkter fulla av kraft från den estniska naturen. Vi lär oss tillsammans, vi utvecklas tillsammans, vi delar uppgifterna och jag är glad att se hur barnen ser varje steg i produktutvecklingen. Från att odla och hitta råmaterial till marknadsföring. Tillsammans gör vi hantverkskosmetika (badsalter, tvålar, salvor osv.), vi har vårt eget lilla hembageri, vi samlar örtväxter både som örtte för vintern och som salvor. Ju mer vi gör, desto mer lär vi oss och känner glädje över det vi gör. Tanken med vårt gemensamma projekt är att arbeta tillsammans och skapandets glädje – det är det viktigaste!

Men varför ett häxkök?
Denna rubrik kom från det faktum att även vi själva undrar hur mycket fascinerande man kan göra i ett litet hemmakök. Det är helt enkelt trolldom! Och som alltid leder en bra idé till nästa, och så föddes idén att skapa en barnbok “Hans Höghet Musen den Förste” – det första kapitlet i denna barnbok, som kommer till försäljning år 2022, kommer gästerna som gillar sagor få höra och läsa på Estlands nationalmuseum. Boken börjar lära barnen visdom i hushållning och det faktum att man aldrig ska vara rädd för att göra stora planer – när man drömmer måste man göra det stort, och när man agerar, så agerar man utan rädsla!

Jag hoppas att den här utställningen inspirerar också er att förverkliga era drömmar och att skapa gemensamma projekt med era barn!

Med kärlek,
Helena-Reet Ennet
Utställarens kurator

Vilka är vi?
Vi är en naturälskande familj från Saku nära Tallinn. Vi har en stor trädgård, vår egen “villekulla” och en katt. Vi är en familj som har försökt anpassa sitt liv till ”sitt schema” och “sin egen normalitet”. Det som är viktigt för oss är vad andra tycker om oss, men vi har lärt oss att var och en måste vara den första violinisten i sitt eget liv – man ska leva för sig själv, man måste glädja sig över ens egna små framgångar!

I mitt dagliga liv är jag, Helena-Reet Ennet, framför allt en mor, hemmafru, bloggare, redaktör och chef för den sexspråkiga mediekoncernen NordenBladet. Förutom mediaarbetet har jag många intressen – keramik, måleri, trädgårdsarbete, örtväxter, att drömma, skriva böcker, bygga webbplatser, matlagning, mytologi, nordisk kultur, resor och alla typer av produktutveckling. Jag gillar verkligen alla typer av kreativitet, skapande och design!

Estella Elisheva går på en judisk skola i Tallinn och tog examen i violin i Saku musikskola. Fiolen har följt henne sedan andra klass och hon gillar verkligen musik. Estella tycker om att lära sig främmande språk (hon talar redan flytande estniska, ryska och engelska och studerar hebreiska). Dessutom är Estella en stor vän av sport och en beundrare av hälsosam livsstil. Hon har varit delaktig i tävlingsdans, gått på cykelträning och nu spelar hon fotboll. Efter i sin mors förebild skriver hon en barnbok och leder marknadsföringen av vårt E & S-varumärke på sociala medier.

Ivanka Shoshana går på Tondi skola i Tallinn. Hon har arbetat lite som modell och gillar keramik mycket. Hon har ett bra minne och ett absolut gehör, men hennes själsliv är fortfarande okänt för oss. Autism är fortfarande idag ett så kallat ”nytt fenomen” och det finns mycket olika typer av autism. Men som mamma vill jag ändå säga att autism eller att vara autistisk inte är världens ände! Jag har en supersöt och på många sätt ett begåvat barn! Vi är alla olika och det är egentligen bra. Vi ser alla saker ur vår egen synvinkel och det gör världen intressant och gör oss mer kreativa för att vi skulle anpassa oss eller för att vi skulle komma ut ur vårt skal! Det unika är vackert!

Bilder: NordenBladetHigh quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory