Helena-Reet: JANUARI 2024 (Om årsskiftet, manifestationskonst, vävning av trasmattor, handel med Lightyear och mycket mer! + MASSOR AV BILDER!

Helena-Reet: JANUARI 2024 (Om årsskiftet, manifestationskonst, vävning av trasmattor, handel med Lightyear och mycket mer! + MASSOR AV BILDER!

NordenBladet – Den 31 december kom vi hem från en flera veckor lång familjeresa i Spanien och den 1 januari vaknade jag hemma för första gången på länge – i Estland. Att vakna hemma var väldigt trevligt, men lyckokänslan förminskades av det dåliga skidvädret utanför, minusgrader och mörkret som är typiskt för de nordiska länderna.

Resan från Spanien till Estland kändes förresten ibland som att vara med i en skräckfilm – som i varje fem minuter mörknade och mörknade och ju närmare Estland man kom, desto mörkare blev det. För att fira årsskiftet “löste” vi en hel del champagne på planet och därför var den plötsliga klimatförändringen inte längre ett problem. Det som däremot var ett problem var smärtan i bröstet som kom nästa dag. Eftersom jag inte tål champagne längre (mycket dåligt!), har jag nu fått det bekräftat flera gånger att dricka champagne slutar illa för mig. Lyckligtvis finns det inga hinder när det gäller vin. Åtminstone inte ännu… Hahaha!


På Malagas flygplats på väg tillbaka till Tallinn

Väl hemma möttes vi av ett underbart paket från Allans brors familj, och det väckte julstämning hos oss igen och Allan ville ha på surkål och blodkorv. Och det fick han! Jag serverade dem med Meie Mari-företagets hjortronsylt (mums!!) från vackra lerkärl med jultema som Ivanka gjort! Jag har gått i en lercirkel med Ivanka sedan 2019 och jag tycker att hon redan gör riktigt vacker och unik keramik! Hon behöver lite vägledning, men hon har en mycket fin och unik konstnärlig stil!

Men nu till januarisammanfattningen. Eftersom ni kommer att få januariinlägget efter februarisammanfattningen (se HÄR), kommer jag att göra en sammanfattning av decemberresan efter januariinlägget … eftersom denna blogg blev utformad i en sådan ordning, så låt oss fortsätts med samma logik … hahaha!

I början av januari skapade jag mig ett Lightyear* (reklamlänk) konto. Jag vet ännu inte hur svårt eller enkelt det kommer att bli att presentera rapporter i Lightyear, men jämfört med de svinaktigt höga serviceavgifterna och provisioner hos LHV bestämde jag mig för att jag även kommer att göra min handel via Lightyear-konto eller Interactive Brokers i fortsättningen (planen är att registrera ett företagskonto där och när vi har vår egen robo-rådgivare på plats, handla via dess API). Det är en mycket stor skillnad om man betalar en serviceavgift på ca 30 euro (LHV) eller 1 euro (Lightyear) för att köpa aktier, samma sak gäller vid försäljning. Samtidigt finns det också en rädsla förknippad med Lightyear just nu – om jag handlar med ett större belopp, kommer Lightyear då att erbjuda en garanti för insättningen? Hur kommer den efterföljande avräkningen att se ut (förhoppningsvis kommer man inte att behöva börja ange varje handel individuellt i avräkningen, utan att det kommer att ske automatiskt trots allt). Till LHV:s fördel talar pålitlighet, bra service (jag gillar att de svarar direkt när jag ringer) och jag gillar också att de erbjuder support. Det stora minuset med LHV (som i det långa loppet förmodligen kommer att innebära att investerare och handlare flyttar till en annan plattform) är de onormalt höga serviceavgifterna

Jag verkar också ha drabbats av så kallade åldersrelaterade egenheter. 🤣 🤣 Förutom att jag alltid syr, gick jag en vävkurs i januari!!! I januari blev jag klar med fyra små vävda trasmattor. Jag tog också bilder på de tre första mattorna och man kan läsa om dem på min ElishevaShoshana.com hantverksblogg HÄR (trasmatta #1), HÄR (trasmatta #2) och HÄR (trasmatta #3). Jag köpte också Liidia Mälksoos bok “Tygvävning” och jag drömmer redan försiktigt om min egen vävstol. Eftersom idén bakom trasmattor är återanvändning, vill jag göra de flesta av mina mattor med mitt eget bearbetade material. Så från och med nu kommer jag också att spendera mycket tid på att klippa gamla tyger för vävning.

(bloggen fortsätter mellan fotogallerierna)
Den 14 januari fyller Allans brors fru Tiina år, vilket vi firade den 13 januari. Gästerna bjöds först på en privat rundtur i Tallinns stadshus och sedan på middag i restaurangen City Grill House på Tallink City Hotel.

I januari drabbades jag också av en mani att sy små väskor. Här är bara några exempel – totalt sydde jag åtminstone mer än 20 olika väskor och till och med ett glasögonfodral. Det är roligt att blanda tyger, spetsar och band. Förutom de väskor jag sytt själv visar bilderna också min vackra blå manikyr från januari. Det var en så fin nagellacksfärg, jag saknar den redan 🙂

Det skulle finnas väldigt mycket mer att skriva om januari, men som en snabb sammanfattning gjorde jag också följande:
* Jag gick på massor av SPA och massage;
* Jag läste och arbetade med självutveckling, mer specifikt om konsten att manifestera (The art of Manifesting);
* Som en idégenerator försökte jag inkubera nya idéer att genomföra.
* Jag övade på att tänka stort och fundera på hur jag skulle kunna vara till nytta för världen och för människorna. Jag skulle vilja förverkliga något som skulle vara av intresse för mänskligheten. Något som skulle hjälpa ett stort antal människor.

Avslutar med två bilder på dagens lunch och middag. Jag gjorde en enkel och snabb husmanskost (makaroner med ost och fiskpinnar med inlagd gurka och gräddfil- och majonnässås).

PS! Dessa vackra bruna tallrikar är också handgjorda av Ivanka!
Det var allt den här gången! Kramar!!!


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory