FEBRUARI 2024 (Språkskolor, marknader, Alla hjärtans dag, Estlands självständighetsdag, osv.) + MASSOR AV BILDER!

FEBRUARI 2024 (Språkskolor, marknader, Alla hjärtans dag, Estlands självständighetsdag, osv.) + MASSOR AV BILDER!

NordenBladet – Det är skollov nu (26 februari – 1 mars) och i morgon börjar även Allans semester. Under denna vecka planerar vi att satsa på en liten renovering, vapenträning på skjutbanan, jag gör flera hushållsarbeten och Allan utvecklar vår personliga robo-rådgivare. Gäster har bjudits in till helgen. Estella reste i tio dagar med sin farbrors familj till Sälen i Sverige för att åka skidor. Jag kommer att göra en sammanfattning av februari och, om det finns tid kvar, en sammanfattning av januari också 🙂

Och vilka spännande eller nya saker har hänt i februari så här långt?

Tadaaaaaa!!!! Jag bestämde mig för att det var dags att lära mig något igen och började flera språkkurser! Först anmälde jag mig till en fyra månader lång webbaserad fortsättningskurs i svenska på Tartu Folkuniversitets Zoom-miljö, undervisad av Kristiina Kisler, som studerade skandinaviska språk och kultur vid universitet i Tartu (kurspris: 195 euro, undervisning en gång i veckan, 2 timmar åt gången).

Sedan tänkte jag att eftersom vi länge har planerat att köpa ett s.k. vinterboende i Spanien kan vi inte undvika spanska, så jag anmälde mig till den nybörjarkurs i spanska som anordnas av hispaaniakeeletunnid.ee. Kursledaren är Sebastian Wesman Bustillo, som kommer från Buenos Aires i Argentina och nu bor i Estland. Även lektionerna i spanska görs på Zoom. Onlinekurser är mycket bekväma, eftersom man inte behöver använda tid till resor med bil. (Kursen kostar 70 euro per månad, undervisning en gång i veckan, en timme åt gången).

Jag skapade också ett Duolingo-konto och köpte en familjeplan för upp till 5 personer (jag tror att det årliga priset var 199,99 USD). Definitivt ett bra språkinlärningsprogram…. I love it so much! Jag läser nu både svenska och spanska med den här appen. Mycket lekfullt och roligt. Jag gjorde nyligen en fascinerande artikel om språkkunskaper och är det inte ett spännande faktum att du kan kommunicera på ett nytt främmande språk på en mycket grundläggande nivå när du kan 300-500 ord! Så vid den här tiden nästa år kommer jag redan vara bekväm med att tala spanska (I hope :P).

Och vad mer? Jag väver fortfarande trasmattor. I februari blev jag klar med tre stora och fina trasmattor (självvävda mattor nr 5, nr 6 och nr 7). Jag har inte tagit några ordentliga bilder på dem ännu, men här är en liten försmak:

Nr 5 Den femte trasmattan jag gjort. De första fyra var små mattor, den här med nr 5 är min första stora matta! Till den ingår också en mindre matta i samma nyanser (matta nr 4), som jag fortfarande har i ett vävrum i Koome Koos (Vi Väver Ihop) i Nõmme.


Nr 6 Den sjätte mattan jag gjort (också stor) … Den är min favorit hittills!


Nr 7 Den sjunde randiga mattan är nu färdig, men fortfarande fast i vävstolen. Jag gjorde den till Allans hemmakontor, liksom den tidigare lilla, ljusblå mattan, som ni kan se fler bilder på om ni så önskar (HÄR).


Den 8 februari var det min lillasyster Hanna-Liisas födelsedag. Tyvärr firade hon inte sin födelsedag den här gången heller och vi sågs inte förrän denna helg i Tartu. I födelsedagspresent fick hon en mus-tavla som jag målat själv “med temat köket i hennes hem”, och som också visades på Estlands nationalmuseum. Fler bilder på målningen och bakgrundshistorien här –> #31 Paintings by Helena-Reet Ennet: “His Highness Mouse the First” (series – painting nr. 13), March 2021

Den 10-11 februari var det en Alla hjärtans dag-marknad på Mustamäe centrum och Estella Elisheva ville åka dit för att sälja våra Elisheva & Shoshana-produkter (online butik här –> ElishevaShoshana.com). Priset för bordet (med tanke på att det är ett litet centrum) var ganska högt för två dagar, nästan hundra euro (97,60). Jag var ganska säker på att vi skulle ”hamna på minussidan i slutet av dagen”, men jag ville inte “döda” Estellas entreprenörsanda och gick med på det. Lyckligtvis gav marknaden ändå lite vinst i slutändan – Estella tjänade lite fickpengar och jag var glad över att hon är så företagsam.


Alla hjärtans dag (14 februari). Jag lagade mat och bakade och Allan kom med blommor – som alla de olika högtider vi firar hemma 🙂Min och Allans dag, den månatliga kärleksdagen (22 februari). Från och med nu har vi lite “traditionsbrott” och gör inte lasagne eller gräddtårta varje 22:a… men den här dagen är ändå ALLTID FESTLIG! Den här gången blev det vindruvor, apelsiner, en ostbit med färsk gurka och tomater och en hallonostbakelse från Pagarini. Väldigt gott, men jag köper den väldigt sällan, eftersom jag inte gillar att E-ingredienser tillsätts i butikens bakverk.
Vi firade Republiken Estlands självständighetsdag (24 februari) hos Marie och Raido i Vorbuse, Tartu. Skarpsillsmackor, surkål, potatis och annat som tillhör som vanligt. Feststämning och estniskt TV-program. Jag måste erkänna att jag först nu börjar förstå hur min mormor en gång sa att den lyckligaste dagen i hennes liv var dagen då Estland fick sin frihet. Länge leve det fria Estland! Länge leve frihet och fred! 🇪🇪

Äntligen en bild på februarimanikyren! Nu ska jag börja laga lunch (jösses, vi har mycket mat i våra liv!!!) och sedan (om jag hinner idag) ska jag göra en sammanfattning för januari.
Kramar!


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory