Helena-Reet: WW bröd, dansfest och även om konsumtionssamhället

Helena-Reet: WW bröd, dansfest och även om konsumtionssamhället

OHMYGOSSIP – Jag skrev i min förra blogg rätt så mycket om att jag värdesätter mer och mer enkelhet och naturen. Jag har en känsla av att det konsumtionssamhälle som i sin nuvarande form fungerar kommer att rasa – människor blir sjuka. På sistone har man i medier uppmärksammat vitpil stadsdelen Õismäe i Tallinn, men det är bara den synliga delen av isberget – att bygga trista stenstäder och att förstöra naturen sker i rasande takt och målmedvetet i Estland så att förr eller senare lyckas dessa ansträngningar och situationen blir förlorad för en lång tid.

Jag tycker mycket om budskapet i Avatar-filmen – i naturen hör allting ihop. Jag tycker att så är fallet. Du sprutar och förgiftar växer för att bli av med skadedjur men du förgiftar samtidigt din egen mat. Du förstör och skövlar naturen, du förstör direkt ditt eget liv. Det finns så många bilar och de blir bara fler och fler. En del av dem är så gamla att de borde tas bort ur drift men trots det så kör de runt och sprider stadigt svart avgas till atmosfären. Allting är så konstgjord och automatiserad – varje steg och rörelse sker genom en fjärrkontroll, varje maskin har kablar och batterier. Hallonsylt som man köper i affären har inte nödvändigtvis riktiga hallon alls – det är billigare att ersätta den med essens. Bäst före för livsmedel är åratal framöver. Sömmarna i kläderna lossnar före första tvätten och barnens leksaker gör sönder samma dag som de ges. Allting bygger på att allting hamnar i återvinning dagen efter. Barnen har inga favoritleksaker för ingen av dem hinner bli favoriter innan de går sönder, och de flesta människor i dag vet inte hur en solvarm tomat smakar som kommer direkt från ett växthus smakar eller vad ägget egentligen har för färg. Moderna eko-butiker skiljer sig inte nämnvärt från vanliga affärer – naturliga varor lyser ofta med sin frånvaro. På torget har man blandat den estniska produktionen med den polska – det blir billigare och vinsten större. Människornas hedersord och löften har mindre värde – och då tjänar juristerna mer och mer för avtalen måste skrivas med tanke på alla eventualiteter så att man inte snabbt förlorar allt. Girighet och skadeglädje är mer typiska för människorna än hjälpsamhet och kärlek till sin nästa. Det kan hända att jag målar läget för mörkt.

Men vad ska man göra? No, naturligtvis måste man börja med sig själv. Det är roligt att resonera men i verkligheten är det så att alla stora förändringar börjar med små steg. Till exempel köper jag om möjligt enbart estniska produkter för att stödja lokala bönder och gårdar. När jag är i Sverige och Finland gör jag på samma sätt – jag stödjer om möjligt de lokala producenterna och köper inte produkter från Kina, Polen eller andra länder. En del produkter odlar jag själv – till exempel te. Jag dricker enbart lindbloms, kamomill och pepparmynt te som jag odlat och torkat själv. Varje år konserverar jag bär och gör färsk sylt och äppelsaft. Dill, persilja och andra kryddväxter finns alltid hos mig. I affären försöker jag hitta livsmedel som är baslivsmedel (potatis, mjöl, havregryn osv) och inte färdiga rätter (burksoppa, bakelser, vakuumförpackade maträtter osv). Den senaste tiden har jag börjat baka matbröd själv. Eftersom att jobba länge i köket passar mig inte använder jag enkla recept som gör att svåra saker kan göras lättare och mer smakfullt. Till exempel bakar jag bröd så att jag inte behöver deg grund och slutresultatet smakar bröd ändå.

Recept: Havregryn 60 %, rismjöl 35 %, mandelmjöl 5 %, 2 ägg, 2 msk olja, 2 msk svartavinbärssylt, lite solrosfrön, sesamfrön, russin och vatten och som dekoration på ytan lite havregryn. Jag gillar att använda muffinsformar, för att i vanliga formar brukar mina degar bli rå, men in små formar gräddas degen helt igenom och bröden blir söta och små.
Nu måste jag sluta. Ivanka Shoshana åker idag med morföräldrar och farmor till en dansfest och jag måste skjutsa Estella Elisheva till övning inför Sjungande sångfest. Det lär vara trafikkaos så jag åker i tid. Solsken!


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory