Annons:

Helena-Reet: Vi deltar i Nationalmuseets tävling ”Min egen utställning 2020” med idéen ”Vårt eget häxkök”

Helena-Reet: Vi deltar i Nationalmuseets tävling ”Min egen utställning 2020” med idéen ”Vårt eget häxkök”

NordenBladet – Under helgen gick jag med barnen till Estlands nationalmuseums sagoutställning ”Elas kord” eller på svenska ”Det var en gång” (med bilder och videor från vårt museebesök HÄR) och jag läste att ERM även i år arrangerar en tävling som heter ”Min egen utställning”. Det är en tävling där vinnaren får ordna sin alldeles egen utställning på ERM! ERM förväntar sig idéer från privatpersoner, organisationer och folkliga föreningar som inte är involverade i det dagliga arbetet på museer eller att arrangera utställningar. Vilken underbar möljlighet!

Utställningens tema är samarbete. Eftersom jag länge haft en idé att organisera en personlig konstutställning för Ivanka Shoshana (för ett tag sedan skrev jag om denna idé även HÄR), skulle den vara idealisk att visa bådas vår keramik och målningar på utställningsområdet tillsammans – vi är nominerade till ERM. Om vi har turen att få en sådan möjlighet återstår att se, men det är alltid värt ett försök! Av någon anledning tycker jag att det här är en lysande idé! Det finns många barn med funktionshinder i världen och mödrar med autistiska barn hemma vet att det är en enorm välsignelse för ett barn att hitta en egen hobby. Autister kan sakna kommunikationsförmåga, men de är ofta mycket duktiga och exceptionella på många andra områden. När du kommer på något som ditt barn gillar, vill du uppmuntra honom eller henne att göra det bättre, inspirera honom eller henne att växa till och utvecklas med det. När autistiska barn har hittat en egen hobby kan de göra extraordinära och underbara prestationer. Ivanka Shoshana har många intressen: Hon älskar att posera (hon är en modell för vårt varumärke E&S för kosmetika och konst och en av skaparna av innehållet på sociala medier), hon älskar att måla, även om hon inte ens ville röra en penna för ett par år sedan (men när jag köpte henne akryl- och oljefärger och professionella dukar, ville hon måla direkt!), han älskar keramik (nu har hon tagit privata lektioner i lera i över ett år) och hon älskar också musik (vi har ett piano hemma och hon försöker spela fler och fler låtar efter gehör).

Om min nomineringsidé “Vårt eget häxkök” vinner, skulle jag ta fram och visa framför ögonen på åskådarna en del av det estniska gårdsköket och dess intressanta sysslor som man gör tillsammans vid ett långbord. Köket är inte bara en plats där man arbetar med kastruller och pannor, konserverar mat och där familjen äter tillsammans. Köket är hemmets hjärta, där det händer mycket faschinerande saker – just vid det långa köksbordet är det bra att ordna olika gemensamma aktiviteter. Köket är en magisk plats som inbjuder till att skapa och att arbeta tillsammans. För utställningen “Vårt eget häxkök” skulle jag avslöja en bit av mitt hemliv.

Min yngre dotter är ett barn med funktionshinder – hon är autistisk. För att få henne mer engagerad i vardagliga sysslor skapade jag varumärket “Elisheva & Shoshana”. Målet var att göra något gott (skydda djur och natur, leva sparsamt, bara använda naturliga kvalitetsvaror) och göra något tillsammans med mina älskade döttrar Estella Elisheva (13) och Ivanka Shoshana (11). Jag ville ha ”Ett eget projekt” tillsammans. I vår familj har vanliga hantverksintressen nu blivit en tradition – att forma lerkrukor, vaser, tallrikar och koppar och bränna dem i ugnen; att måla akrylfärg på olika slags tyger och även knyta samman örter i buntar och torka dem vid köksugnen och att göra hemgjord naturlig kosmetika (tvål, badsalt, osv.) tillsammans. Att arbeta tillsammans är underbart och ger så mycket för själen – var och en av oss är ens eget livs konstnär och skapare av friden i hemmet och lycka!

På utställningen kunde vi visa upp våra målningar och lerföremål. Vi skulle också göra en enkel utställning om örter och dela några enkla tips om hur man gör naturlig kosmetika hemma.

”Min egen utställning 2020” är öppen för alla intresserade. Alla som är intresserade får mer information HÄR! 🙂

Bilden: ElishevaShoshana.com
Källa: NordenBladet.ee

taggar: #ceramics #ceramic #ceramicbowl #ceramicbowls #keramiikkaa #keramikkunst #keramikskål #keramik #keramiker #keraamika #keraamik #eestikeraamika #clayart #clayvases #claymixing #homedecor #ceramichomedecor #vaasid #handgjord #käsintehtyä #käsitöö #jewishartist #jewishart #versaillesdetails #versaillesstyle #royalstyle #eestikeraamik #eestikeraamikuteliit #estonianceramics #ElishevaShoshana #clay #clayart #handmade #käsitöö #käsitsitehtud #keraamika #artblog #käsintehty #eestidisain #madeinestonia #savinõud #savistnõud #keraamik #keramik #eestikunst #eestikunstnik #käsitsitehtudnõud #keramic #savikoda #vintagepottery #ancientstyle #pottery #handmadedishes #ancientpottery #kunstiblogi #handmadedish #savipotid #ceramics #ceramics #ElishevaShoshana #flowerpainting #akrüülmaal #scandinavianartists #scandinavianpainter #konstnär #maalaus #maalaustaide #oilpaint #oilpainting #oilpaintings #oilpainters #oilpainter #akrylmaleri #akrylmaling #oil_painting #oljemålning #oljemaleri #konst #maalid #taideteos #taidemaalaus #maalikunst #kunstnik #eestikunst #eestikunstnik #maalikunstnik #akryylimaali #akrylfärg #målningskonst #chairpainting #chairpaintings #homedecor #creativehomedecor #oilpainting #oilpaintings #oilpaintingart #acrylicpainting #acrylicpainter #acrylicpaintings #chairdesign #kunst #kunstnik #eestikunst #eestikunstnik #maalimine #õlimaal #õlimaalid #chairdecor #käsitöö #käsitsitehtud #käsitsitehtudmööbel #mööbel #iluskodu #elumaal #toolimaaling #käsintehtyä #maalitudtool #akrüülmaal #scandinavianartist #creativeplate #creativeplates #childartist #artistickids #kidsart #kidsartwork #kidsartworks #kidsclay #estonianceramics #clayforkids #clayartist #clayartists #scandinavianart #scandinavianartist #scandinavianartists #scandinavianbrand #scandinavianceramic #scandinavianceramics #eestikeraamik #eestikeraamika #savistnõud #savikunst #eestikunstnik #eestikunsterror: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory