Helena-Reet: Vad har då hänt sedan augusti? Estella flyttade hemifrån, hur jag investerade hennes pengar…

Helena-Reet: Vad har då hänt sedan augusti? Estella flyttade hemifrån, hur jag investerade hennes pengar…

NordenBladet – Det korta svaret på rubriken skulle vara att vem är den som kan komma ihåg allt det där längre, men jag ska försöka minnas några av de tillfällen/händelser som fotograferades.

Mitt liv, liksom de flesta andra människors, kretsar kring fyra ledord – man, barn, hem och arbete (nyligen i den här ordningen) och ytterligare två ledord som berör ett något mindre antal människor – tid för mig själv och investeringar.

Den så kallade stora händelsen för mig i augusti var att min äldsta dotter Estella Elisheva (16) delvis flyttade hemifrån – till studentbostaden MUBA.

Estella kom in på Tallinns musik- och balettskola MUBA (jag skrev mer om det HÄR) och började studera på en fyraårig linje på ett yrkesgymnasium med klassisk violin som huvudämne. Hon blir MUBAs s.k. förstaårsstudent. En SUPER vacker skola på toppnivå! Det finns två andra studenter i Estellas rum.

Jag hade gärna gått i skolan själv så att jag kunde gå till klassen i tofflor. Att bo på skolan sparar så mycket tid som kan användas till studier och träning. Dessutom lär hon sig nu hur man spendera pengar klokt och sköta sin egen ekonomi. Tre nätter i veckan är hon hemma – fredag till måndag – och resten av tiden planerar hon sin tid själv. Jag ger henne 150 euro i matersättning i månaden och hennes pappa Margus ytterligare 100 euro, och varje vecka får hon en hyfsad matkasse hemifrån med sig. Övriga utgifter – fickpengar, kläder, evenemang, hobby och oväntade utgifter osv. – betalas separat av mig och Allan.

Otroligt, bara nyligen lät jag henne inte gå längre än till gatan framför hemmet… Bara nyligen var hon så där – liten men saklig…


Jag har varit en mycket frisinnad men superomtänksam, omhändertagande mamma som skämmer bort sina barn – barnen var min så kallade “livets mittpunkt och livets mening”, ända fram till tonåren – barnen skjutsades till skoldörren, hämtades vid dörren efter skolan, en varm måltid väntade hemma, sedan tog jag med dem till hobbyer, under hobbytiden väntade jag på dem i bilen och sedan tillbringade vi planerade kvällar hemma, som till stor del bestod i att “stärka barnens ego”. Jag har aldrig sparat på beröm, jag har heller aldrig varit intresserad av barnens vitsord på skolbetygen, för jag har från början lärt dem och sagt att allt man gör i livet gör man för sig själv. Enligt min åsikt fungerar den här typen av uppfostran, eftersom barnen är helt förnuftiga (ok, Ivanka Shoshana är ett handikappat barn, autistisk, och verkligen konstig ibland… men ändå… ge barnen frihet att bestämma, uppmuntra och beröm dem och de kommer att vara duktiga) …

Estella Elisheva har varit superbra/exemplarisk med pengar. Hon ljuger inte om sina utgifter och är mycket bra på att spara. Det uppskattar jag verkligen! Istället för att säga till henne “Du har redan pengar på bankkontot” säger jag: “Jag kommer att ge dig lika mycket som du sparar, du är duktig på att spara pengar, du är bra på att tala ärligt med mig om dina utgifter!


Jag måste också erkänna att hon med tanke på hennes 16 år är mycket klokare än vad jag var till exempel i trettioårsåldern. Hon gav mig 950 euro och bad mig investera dem i aktier. Villkoret var att om jag var “en dålig investerare och inte kunde öka hennes pengar” skulle jag betala tillbaka det ursprungliga beloppet som hon gav mig att investera.

Om ni råkar vara intresserade, så hade jag en mycket konservativ inställning till hennes pengar, i motsats till min egen dagshandel, som är relativt riskfylld så kallad spekulativ verksamhet. Jag bestämde mig för att investera hennes pengar på den inhemska marknaden – i aktier i Tallinns hamn (TSM1T.TL) som handlas på Nasdaq Baltiq-börsen. I dag, den 12 oktober, handlas aktien till 1,384 och jag är relativt övertygad om att det är en bra långsiktig investering. För det första är aktien för närvarande billig och för det andra har den en stark utdelningshistorik. Om jag har fel stöder vi åtminstone den estniska ekonomin.


📌 OBS! Den information som tillhandahålls ska inte tolkas som en investeringsrådgivning, investeringsrekommendation eller någon annan investeringsverksamhet eller kompletterande investeringstjänst. Investeringar innebär risker, marknadsvärdet på en investering kan stiga eller falla, och det finns ingen garanti för att värdet på en investering kommer att vara oförändrat eller öka. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida avkastning. Innan du fattar ett investeringsbeslut bör du noggrant läsa igenom produktens villkor och annan relevant information, inklusive prospektet och andra dokument för den valda fonden/aktien, samt de risker som är förknippade med investeringen. Det kan finnas skatteplikt i samband med investeringen. Om du har några frågor bör du kontakta kundtjänst på din bank eller din egen skatte-, finans- eller juridiska rådgivare.

Kramar, jag fortsätter snart med det som hänt fram till nu. 🙂 Love youuu!High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory