Helena-Reet: Sirlis födelsedag

Helena-Reet: Sirlis födelsedag

NordenBladet – Estland har utan tvekan blivit ett välfärdssamhälle och när det gäller levnadskostnaderna ligger vi inte längre efter Schweiz eller de skandinaviska länderna (snarare är det mycket dyrare här). Vi är ett informationstekniskt land, där det nästan varje år växer fram en ny enhörning. Den digitala livsstilen fördjupas hela tiden. Vid det här laget är det redan normalt att få maten levererad hem. Jag kan inte längre tänka mig något annat. Ja, naturligtvis handlar jag själv då och då, men det är väldigt trevligt att kunna klicka på datorn och få allt jag behöver samtidigt, direkt hem till mig. Enorma tidsbesparingar. Det stör mig bara att den inte alltid kommer samma dag, ibland skjuts den upp till nästa dag.

Jag minns exakt att en vanlig matkorg brukade kosta oss 60-70 euro… Numera beställer vi för 260-350 euro, men jag beställer mer på samma gång. Men ändå vet jag inte hur vi kan lägga så mycket pengar på mat. Helt enkelt chockerande. Estella Elisheva säger att det är 4-5 gånger dyrare att köpa hälsosam och normal mat än att äta skräp… och hon har rätt.

På morgonen åkte jag med Ivanka Shoshana till Hedwig i Saku för en lercirkel. Hon är nu inne på sin tredje timme med att göra intressanta vaser. På en timme formar och målar hon en vas som redan har stått i ugnen och i nästa timme gör hon ett nytt föremål och målar det föremål som hon gjorde i den föregående timmen. Detta händer varje gång – hon skapar ett föremål och målar ett annat. I flera år brukade vi ta privatlektioner i Saku herrgård, men nu har Hedwig flyttat hem sin ateljé. Jag drömmer också om att ha en egen ateljé hemma! Jag skulle kunna ha så många som fyra ateljéer – en för att väva och sy, en för att måla, en för att göra keramik och en för att torka örter, förvara dem och göra naturkosmetika. Hahaha… Varför kan jag inte vara som en normal människa? Varför tänker jag alltid så stort? Det är så tråkigt… ibland får man en känsla av att det finns lite av allt. 😀 😀


I dag (4 augusti) fyller Allans mamma Sirli år. Vi gav henne en överraskningspresent och bjöd in henne att besöka oss på landet i flera dagar. Jag lagade potatissallad och gjorde den traditionella smörgåsgräddtårtan. Som present gav jag henne min egen akrylmålning Hans höghet Musen den förste (His Highness Mouse the First) 30×40 cm stor, som också visades på Estlands Nationalmuseum i ett halvår.


Nu har vi Horoskoop-låtar som ekar från den stora högtalaren. En enda gång (Uno Loop), De är de sångerna (Kalju Terasmaa), Vi två (Helgi Sallo), Jag är ofta ledsen (Toomas Jõesaar), Dagarna är över (Helgi Sallo), Urjalas magiska natt (Voldemar Kuslap), Mustamäki vals (Voldemar Kuslap), De vackra ballerinorna (Heli Lääts) osv. osv…. För dem som inte vet var Horoskoop ett musikprogram på estnisk TV mellan 1968 och 1973 🙂 Vi skapar en födelsedagsstämning för Sirli…

Luften är så vacker, jag önskar att den skulle vara lika vacker för alltid! Super chill och det är skönt att leva… Sirli rensade och steker fisk, Allan målar bord på gården, Ivanka gungar och Estella utövar yoga. Jag sa just till Allan att livet på landet är så himla vackert, eller hur? Han skrattade och svarade att livet på månen inte gick att föreställa sig.… hahaha. Jag ställde mig framför datorn för ett ögonblick… Jag skriver en blogg och tittar på aktiemarknaden samtidigt. Marknaden har stigit med 15-30 % — nice! (läs: surt sa räven…). Jag säger ibland till er i förväg att när jag har en ledig dag från trading, kommer marknaden att gå upp som en raket… 😩😂🤑

Ha en vacker kväll! Kramar! Vi ska snart börja äta gräddtårta 🎂🥂.

Läs också mina tidigare blogginlägg (alla inlägg kan läsas på fyra språk – estniska, finska, svenska och engelska!) 🙂

Läs också mina andra färska blogginlägg:
Helena-Reet: Allan 37 (idéer för snacks på födelsedagsbordet!) + 5 LEDIGA DAGAR, som användes för fyra ädla och trevliga ändamål
Helena-Reet: En överraskning från Allan, min favoritaktie just nu, ett mer energieffektivt hem och juli månad i trädgården!
Helena-Reet: 11 VISDOMAR SOM jag skulle rekommendera mig själv i dag på kvällen före min 19-årsdag… OCH svaret på frågan “Skulle jag välja dig eller 10 miljarder euro?”
Helena-Reet: BÖRSFÖRETAGENS kollaps & mina TRE gyllene regler för Day trading + diverse sommarprat 🙂
Helena-Reet: i Tartu, Saadjärve, Räpina och Viljandi
Helena-Reet: Allans mor på besök + midsommar med föräldrarna
Helena-Reet: Estella Elishevas skolavslutning för 9:e klass vid den judiska skolan i Tallinn + FOTOGALLERI!
Helena-Reet: Att njuta av livet är alltid det viktigaste för mig + några bilder från barnens födelsedagar och en liten trädgårdsblogg!


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory