Helena-Reet: Renoveringsplaner, förändringar i trädgården osv. – äntligen en sammanfattning ända fram till slutet av augusti!

Helena-Reet: Renoveringsplaner, förändringar i trädgården osv. – äntligen en sammanfattning ända fram till slutet av augusti!

NordenBladet – På min blogg är jag fortfarande bara i augusti, och det beror på att det var så många händelser i augusti att det helt enkelt inte fanns tid att blogga. I den förra bloggen skrev jag att min äldre dotter Estella Elisheva flyttade hemifrån (till ett studentboende på MUBA) och började leva ett delvis självständigt liv, men det var inte det enda som hände i augusti.

I år har vi haft fullt upp med huset och trädgården. Som alltid när det gäller ett gammalt hus förfaller allt och behöver underhåll och renovering. Därför har vi gjort många renoverings- och förnyelseplaner.

Vi började med det mest grundläggande – att värmeisolera huset (Jag har också skrivit om att göra huset mer energieffektivt HÄR). Planen var att värmeisolera både fönstren och grunden och måla om huset före vintern. Tyvärr kom vi inte så långt den här gången. Delvis för att jag hoppade från ett projekt till ett annat och på ett smidigt sätt orsakade extra arbete i stil med

Lyssna, älskling, jag ska störa dig ett ögonblick, vad tycker du om att vi hugger ner det där äppelträdet och dess rötter” osv.

Fönstren blev termiskt isolerade, nya och fräscha lister installerades, men isoleringen av husets grund och målningen av husets fasad får vänta till våren. Vi har redan införskaffat materialet – värmeisoleringsmaterialet för grunden kommer inte att påverkas av väntan, men jag hoppas att färgen på huset kommer att kunna användas även efter vintern.

Det har också skett en hel del förändringar i trädgården. Förra året rensade vi ut hela havtornsodlingen och i år tog vi bort “bara” två äppelträd, en gammal tall, flera bärbuskar, en liten häck bäraronia och hälften av en stor rad syrener. Mycket grenklippning, mycket bärande och brännande av grenar och en hel del röjning av rötter och utjämning av marken. Tack, Raido och Marie – det gick så mycket snabbare och var roligare när ni var med som frivilliga!

Det svåraste var att rensa bort syrenerna, eftersom det var en riktig röra. Syrenerna hade redan tagit över ett område på nästan sex meter från kanten av staketet till tomtens inre, men nu finns det mer utrymme. Vi klippte bort syrenerna längs markytan, applicerade en naturlig kompostaccelerator och täckte dem med plastduk. Vi hoppas att det kommer att hjälpa till att “kväva” dem. Nästa år får vi väl se om vi kan få rötterna röjda och hur om det visar sig nödvändigt.

Jag beställde också över hundra tujor (100 Brabant och 8 Smaragd sorter) från Hortese och planterade dem bredvid staketet som ersättning för de syrener som röjdes bort. Fy, vad den där trädgården sväljer plantor! Enbart tujaplantor har jag redan köpt över 400 för trädgården. Jag beställde också lite mull (både tipplass och i säckar med mull för rhododendron och barrträd) och grus från Isekallur.ee.I augusti skördade jag det mesta av örterna och salladsmaterialet (gräslök, salladsblad, lök), den egna trädgården är verkligen bra! Även igår tog jag lite färsk pepparmynta, oregano och timjan från rabatten. Alla mina medicinal te- och örtväxter kommer från min egen trädgård, örtagård och åkermark (från lindblommor till gullvivor och allt däremellan… Jag älskar att bo på landet!). Jag torkar också örter för vintern och maler dem i burkar. Mitt häxkök fylls på hela tiden. I år fanns det gott om äpplen. Jag har några riktigt bra äppelsorter, av vilka en del kommer att lagras i lådor ett par månader till, tror jag.

Bland de större händelserna som är värda att nämna är min far Jürs födelsedag och Allans familjs årliga fisketradition, som startade med Allans far Reins födelsedag. Även om Rein tyvärr har gått bort, fortsätter den trevliga tradition han startade som firar slutet av sommaren.

Jag fyller också år i augusti, men i år firade jag den inte heller. Jag har faktiskt inte firat min födelsedag på länge, jag vet inte ens varför. I framtiden kommer jag kanske att börja fira, eftersom jag nu fått en ny “attityd” – och den är: GLÖM INTE BORT DIG SJÄLV!

Nedan finns bilder från min pappas lilla födelsedagsfest och från fisketuren.
Tills nästa blogginlägg! Kramar!High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory