Helena-Reet: Man måste berömma sig själv och ta sig tid till att njuta av ens egna prestationer

Helena-Reet: Man måste berömma sig själv och ta sig tid till att njuta av ens egna prestationer

NordenBladet – Jag gillar att ge mig själv bekräftelse och jag berömmer mig själv, varje dag. Jag gör så för mig själv. Jag ger mig själv erkännande för mina prestationer som gör mig glad och jag gläds åt olika saker (eget resultat, måluppfyllelse, barnens framgångar, men även fåglar och andra djur och hemmet gläds jag mycket åt).

Jag behöver erkännande, men eftersom ingen förutom barnen vanligtvis lovordar mig, gör jag det själv. Hahaha … Jag ser i min omgivning fler och fler saker som gör mig glad, och jag måste säga att jag har nått en inre tillfredsställelse och en glädjekänsla (oftast). Du bör inte stanna upp och vänta på andras beröm, det lönar sig att glädjas över större och mindre resultat och berömma sig själv! Det låter som pärmen på en “självhjälpsbok”, men jag försäkrar er att det kommer att påverka er som meditation. Kanske är det lite fel att använda ordet beröm – snarast skulle man kunna säga i stället: värdesätt dig själv, uppskatta det du gjort.

Till exempel, på morgonen hälsar jag fåglar som vi har mycket av i vår trädgård. De sjunger och kvittrar så högt för att jag ska lägga märke till dem. Och jag svarade dem. Jag gick ut och berättade för dem att jag hade väntat på dem länge och med öppna armar tillbaka från söder. Jag strödde även frön i trädgården för att hälsa dem välkomna. Eftersom jag älskar naturen var jag särskilt glad när jag fick åtta två meter långa lindar från Juhanis plantskola, jag planterade dem i trädgården förra veckan (lindplantor har inte sålts i plantskolor under flera år, men när det nu fanns sådana, gladde de mitt sinne!). Jag har sedan tidigare fem stora lindar, men det finns aldrig för många lindar i en trädgård! Lindarna gläder bina och mig under hela vintern, när jag tänker på dem med tacksamhet och dricker lindblomste med honung.

Men om prestationer. Nu om jag skulle vara lite humoristisk, så är jag egentligen av den åsikten att man borde berömma sig själv och se sina egna prestationer och uppskatta dem. Vi gör kortsiktiga och långsiktiga planer, gör alla typer av tabeller och beräkningar, förutsäger framgång och fastställer mål, och sedan strävar efter att överträffa mål och hinder. Men vad gör vi när vi har uppnått något som för ett år eller två sedan bara tycktes vara en dröm? Vi gör ingenting … Vi skapar redan nya, större drömmar, vi är nervösa på förhand och irriterade av att nya mål ska uppnås, men vi reserverar ingen tid till att tacka oss själva och andra och för att njuta av vad vi har uppnått.

Jag ändrade denna taktik för en tid sedan. Jag började utvärdera prestationerna och njuta och fira dem. Man måste njuta av ens prestationer, låta en känna lyckokänsla. Varför skulle man inte tillåta en själv lite uppmärksamhet, en känsla av lycka och en känsla av betydelse?! Känslan av lycka borde inte skapas av andra, känslan av lycka är ett andligt tillstånd som måste uppnås av en själv.

Under hela mitt liv har jag blivit uppfostrad i andan: var blygsam, det är inte vackert att berömma sig själv, skäm inte bort dig, gör först och tala sedan osv.
Jag tycker att det borde vara exakt det motsatta:
a) arbeta och var modig;
b) beröm dig själv (jag menar inte skryt), för all form av positivism leder till mer positivism i livet och positiva människor gör mer och uppnår mer än de människor som ojar sig och klagar, och
c) inte ens det att gör först och tala sedan stämmer i alla lägen. Under hela processen borde man vara glad och stolt, inte bara av slutresultatet. Vägen till resultatet är också viktig och vacker. Vårt samhälle lär oss bara att slita och oroa oss, men inte att njuta av livet. Jag tycker att man bör njuta av livet! Varje ögonblick!

En stor sak som jag har lärt mig är, att inte stanna och vänta på andras beröm, åsikt eller godkännande. Gör det själv! Bestäm dig själv! Och till sist beröm dig själv och ha tid till att njuta av vad du har uppnått.

Jag är en makalös! 🙂


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory