Helena-Reet: Lev på landet – fågelsång som väckarklocka

Helena-Reet: Lev på landet – fågelsång som väckarklocka

OHMYGOSSIP – Jag sover med fönstren öppna och i morse vaknade jag till en extremt vacker fågelsång. Trastarna sjöng glatt redan före soluppgången. Dagen börjar på en gång så positivt och hjärtligt! Fåglarna älskar min trädgård och de blir bara fler och fler från år till år. Det finns en självklar förklaring till det – fåglarna nämligen föredrar trädgårdar där de har naturliga möjligheter att bygga bo. Det sägs att ju vildare och ju större mångfalden i hemmiljön är, desto mer blandning det finns bland dem som lever där.

Min gräsmatta är klippt i äkta engelsk stil så kort som bara möjligt, men eftersom trägården är över en halv hektar, finns det plats till allt möjligt. I mitten av trädgården finns även en liten skogsliknande ö. Jag har många både löv- och barrträd, rabatt med havstorn, många buskar och en trägård som är i samklang med naturen. När min mor eller svärmor kommer på besök, himlar de med ögonen – de ser genast nässlorna bredvid komposten, gullvivorna under syrenbuskarna, utan att tala om kirskål som trivs ypperligt bredvid många blomsterrabatter. Man lyfter på axlarna, när någon balja vågar njuta av solen någonstans. Det stör inte mig, snarare tvärtom – jag gillar naturen när det är som allra vildast. Mitt drömläge är att att leva på landet nära skogen eller i skogen. På båda sidorna av trädgården finns stora ängar, och inte en enda ängsblomma (eller ängens ogräs) är i mina ögon mindre vacker än odlade växter. Alla de är skapade av den allra Högste och jag ser i dem naturens mångfald och variation. Det stör mig verkligen inte, och jag försöker inte tävla med någon annan vem som har den renaste blomrabatten. Ja gilla att njuta av trädgården, att lyssna, att titta på den, att ta tid till att njuta och prata med växter och träd, och jag gör som min mormor gjorde en gång i tiden. Varje morgon går jag och kollar trädgården med ägaren ögon (ägarinnans ögon), jag ser vad som fångar uppmärksamheten och under dagen sysslar ja lite här och där – precis så att jag mår bra och likaså trädgårdens växter och fåglar.

Trädgårdsägaren har mycket nytta av fåglarna. Till exempel en mesfamilj äter många tio tusen fjärilslarver och insekter, många av dem är skadedjur i trädgården. Svalorna hjälper till att bli av med myggor och flugor. En ladusvalsfamilj äter nära hundra tusen insekter! Och trastarna – de älskar snäckor. Varför använda gift/spruta/konst gödsel sin egen trädgård när man har fåglar, som hjälper er så flitigt – förstör skadedjuren och sedan bjuder er med full mage en sagolikt vacker konsert. Gödsling kan man kompensera med kompost och gödsel, och i stället för att trädgården skulle se ut som ett sterilt patientrum eller en trimmad stadsträdgård, älskar jag vild och naturlig stil. Fåglar, bin och små djur (till exempel igelkott) är glada över en sådan trädgård. Jag med!

Igår gjorde jag en rabatt med sättlökar bredvid jordgubbslandet och bredvid huset under en gammal mattställning en bänk för bönor (tanken är att skapa en naturlig grön mellanvägg). Jag planterade även en ny omgång salladsblad i växthuset. Jag sår dem med två veckors mellanrum, och då får jag skörd under hela sommaren. Varje år går det färre och färre fröer för jag har lärt mig att man inte behöver så dem så tätt eller så många, för då går hälften till spillo för de har för lite utrymme. Jag önskar er en solig och vacker dag!

PS! Bilderna är tagna igår (den 20 maj 2018) förutom de bilder där mina ögonstenar är med – de är tagna samma tid i fjol. Ivanka Shoshana verkar för mig lika liten som förra året, men Estella Elisheva har vuxit rejält.


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory