Helena-Reet: Kurs om gamla tiders visdomar och om tillverkning av medicinalsalvor enligt folkmedicin

Helena-Reet: Kurs om gamla tiders visdomar och om tillverkning av medicinalsalvor enligt folkmedicin

NordenBladet – Förr i tiden hade varje avlägsen landsända och by sin egen medicinman, som behandlade sår och gikt med salvor, oljor och växtextrakt och kunnigt tillverkade örtte av växter, men numera har människan tyvärr allt mindre av dessa kunskaper. ”Man äter burgare och på fester tar man en näve piller” – jag citerade här Katrin Luke som är föreståndare på Karepa örtträdgård (Karepa Ravimtaimeaed) vars kurs i tillverkning av örtsalvor jag nylign deltog i.

Min farmor var expert på örtväxter och en stor naturvän – hon hittade medicin i naturen till varje krämpa. Ända sedan vi var små tog hon oss med till skogar och ängar och visade oss olika växter. Det hände ofta att jag hade några skolkamrater hemma hos mig och farmor bjöd på nässelsoppa eller örtpirog, och jag skämdes och ville bara sjunka genom golvet. Nu däremot längtar jag tillbaka till dessa tider och känner att jag har så mycket att fråga om men tyvärr är det är inte längre möjligt.

Jag bor nära en stad på landet och i fem, sex års tid har jag studerat och odlat örtväxter med stort intresse och plockat dem i trädgården, i skogen och på ängar för vintern. Jag har tidigare skrivit flera bloggtexter om att samla växter, men tumregeln är att samla endast de växter som du känner till 100 % säkert, samla dem i ren natur och med stort hjärta – riv aldrig växter nonchalant eller ta bort alla växter från ett och samma ställe. När jag går för att samla växter, frågar jag alltid Jorden för tillåtelse, jag pratar med växterna och efteråt tackar jag Jorden för dess gåvor. Det finns inget roligare än att dricka växtte som man plockat växterna till själv eller att på sommaren ta från frysen ekologisk mat som samlades och frystes för vintern. För mig känns det som ett stort erkännande att människor kommer på besök och ber mig tillverka min egen blandning av örtte. Te ger verkligen hjälp i ett hundratal sjukdomar – oftast vill man ha läkande te mot depression, förkylning, sömnproblem, leverjukdomar eller ledbekymmer, men jag har recept även mot kärleksbekymmer och sexproblem. Ibland frågar folk: Fungerar de verkligen? Och de intygar: De faktiskt fungerar!

Jag har tidigare tillverkat även läkemedelstinkturer och medicinska oljor och jag använder medicinalväxter och tinkturer i Elisheva & Shoshana (E&S) tvålar och badsalt, men det är nu för första gången att jag börjar jobba med medicinska salvor. Jag är så ivrig, och så många idéer om nya medicinrecept håller på att mogna i mitt huvud! Det är i och för sig rätt enkelt att tillverka salva, men man måste ha goda baskunskaper om medicinalväxter (naturligtvis får man inte blanda ihop medicinalväxter med giftiga växter som ser likadana ut). På samma sätt måste man ha tålamod – man måste samla medicinalväxter i naturen i förväg och att koka salvan kräver också noggranhet och tid.

Skolan om forna tiders visdomar och folkmedicin ordnade en fängslande kurs ”Att tillverka medicinalsalvor” för alla som beundrar medicinalväxter och intresserar sig av naturen, och denna kurs avslutade jag nu i söndags. Den som ledde kursen på Skolan för alternativmedicin i Tallinn (Tallinna Alernatiivmeditsiini kool) var Katrin Luke som är föreståndare för Karea örtträdgård och som har studerat fytoterapi (växtmedicin). Det var en mycket mäktig kurs! Under kursens gång tillverkades även fyra fantastiska produkter: Salva med kåda från gran, Salva med svattram, Salva med ringblomma och Olja med vallört. Under tepauser bjöds kornbröd med ramslökssmör, älggrässirap, jordärtskockachips, nyponsylt och mycket annat gott.

Jag tycker att man borde lära barnen fytoterapi och örtkunskap när de är små. Jag fattade beslut om att min målsättning är att lära mina egna barn olika växter och deras användningsområden.


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory