Helena-Reet: Kurs om gamla tiders visdomar och om tillverkning av medicinalsalvor enligt folkmedicin

Helena-Reet: Kurs om gamla tiders visdomar och om tillverkning av medicinalsalvor enligt folkmedicin

NordenBladet – Förr i tiden hade varje avlĂ€gsen landsĂ€nda och by sin egen medicinman, som behandlade sĂ„r och gikt med salvor, oljor och vĂ€xtextrakt och kunnigt tillverkade örtte av vĂ€xter, men numera har mĂ€nniskan tyvĂ€rr allt mindre av dessa kunskaper. ”Man Ă€ter burgare och pĂ„ fester tar man en nĂ€ve piller” – jag citerade hĂ€r Katrin Luke som Ă€r förestĂ„ndare pĂ„ Karepa örttrĂ€dgĂ„rd (Karepa Ravimtaimeaed) vars kurs i tillverkning av örtsalvor jag nylign deltog i.

Min farmor var expert pĂ„ örtvĂ€xter och en stor naturvĂ€n – hon hittade medicin i naturen till varje krĂ€mpa. Ända sedan vi var smĂ„ tog hon oss med till skogar och Ă€ngar och visade oss olika vĂ€xter. Det hĂ€nde ofta att jag hade nĂ„gra skolkamrater hemma hos mig och farmor bjöd pĂ„ nĂ€sselsoppa eller örtpirog, och jag skĂ€mdes och ville bara sjunka genom golvet. Nu dĂ€remot lĂ€ngtar jag tillbaka till dessa tider och kĂ€nner att jag har sĂ„ mycket att frĂ„ga om men tyvĂ€rr Ă€r det Ă€r inte lĂ€ngre möjligt.

Jag bor nĂ€ra en stad pĂ„ landet och i fem, sex Ă„rs tid har jag studerat och odlat örtvĂ€xter med stort intresse och plockat dem i trĂ€dgĂ„rden, i skogen och pĂ„ Ă€ngar för vintern. Jag har tidigare skrivit flera bloggtexter om att samla vĂ€xter, men tumregeln Ă€r att samla endast de vĂ€xter som du kĂ€nner till 100 % sĂ€kert, samla dem i ren natur och med stort hjĂ€rta – riv aldrig vĂ€xter nonchalant eller ta bort alla vĂ€xter frĂ„n ett och samma stĂ€lle. NĂ€r jag gĂ„r för att samla vĂ€xter, frĂ„gar jag alltid Jorden för tillĂ„telse, jag pratar med vĂ€xterna och efterĂ„t tackar jag Jorden för dess gĂ„vor. Det finns inget roligare Ă€n att dricka vĂ€xtte som man plockat vĂ€xterna till sjĂ€lv eller att pĂ„ sommaren ta frĂ„n frysen ekologisk mat som samlades och frystes för vintern. För mig kĂ€nns det som ett stort erkĂ€nnande att mĂ€nniskor kommer pĂ„ besök och ber mig tillverka min egen blandning av örtte. Te ger verkligen hjĂ€lp i ett hundratal sjukdomar – oftast vill man ha lĂ€kande te mot depression, förkylning, sömnproblem, leverjukdomar eller ledbekymmer, men jag har recept Ă€ven mot kĂ€rleksbekymmer och sexproblem. Ibland frĂ„gar folk: Fungerar de verkligen? Och de intygar: De faktiskt fungerar!

Jag har tidigare tillverkat Ă€ven lĂ€kemedelstinkturer och medicinska oljor och jag anvĂ€nder medicinalvĂ€xter och tinkturer i Elisheva & Shoshana (E&S) tvĂ„lar och badsalt, men det Ă€r nu för första gĂ„ngen att jag börjar jobba med medicinska salvor. Jag Ă€r sĂ„ ivrig, och sĂ„ mĂ„nga idĂ©er om nya medicinrecept hĂ„ller pĂ„ att mogna i mitt huvud! Det Ă€r i och för sig rĂ€tt enkelt att tillverka salva, men man mĂ„ste ha goda baskunskaper om medicinalvĂ€xter (naturligtvis fĂ„r man inte blanda ihop medicinalvĂ€xter med giftiga vĂ€xter som ser likadana ut). PĂ„ samma sĂ€tt mĂ„ste man ha tĂ„lamod – man mĂ„ste samla medicinalvĂ€xter i naturen i förvĂ€g och att koka salvan krĂ€ver ocksĂ„ noggranhet och tid.

Skolan om forna tiders visdomar och folkmedicin ordnade en fĂ€ngslande kurs ”Att tillverka medicinalsalvor” för alla som beundrar medicinalvĂ€xter och intresserar sig av naturen, och denna kurs avslutade jag nu i söndags. Den som ledde kursen pĂ„ Skolan för alternativmedicin i Tallinn (Tallinna Alernatiivmeditsiini kool) var Katrin Luke som Ă€r förestĂ„ndare för Karea örttrĂ€dgĂ„rd och som har studerat fytoterapi (vĂ€xtmedicin). Det var en mycket mĂ€ktig kurs! Under kursens gĂ„ng tillverkades Ă€ven fyra fantastiska produkter: Salva med kĂ„da frĂ„n gran, Salva med svattram, Salva med ringblomma och Olja med vallört. Under tepauser bjöds kornbröd med ramslökssmör, Ă€lggrĂ€ssirap, jordĂ€rtskockachips, nyponsylt och mycket annat gott.

Jag tycker att man borde lÀra barnen fytoterapi och örtkunskap nÀr de Àr smÄ. Jag fattade beslut om att min mÄlsÀttning Àr att lÀra mina egna barn olika vÀxter och deras anvÀndningsomrÄden.


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory