Helena-Reet: FEBRUARI – om teater, mat, Baruto, sömnad och börsen! + Massor av foton!

Helena-Reet: FEBRUARI – om teater, mat, Baruto, sömnad och börsen! + Massor av foton!

NordenBladet – Jag fortsätter där det förra blogginlägget slutade, det vill säga den 15 februari. Om detta vore en videoblogg skulle ett musikaliskt mellanspel – en estnisk folksång “Aeg läheb aga õnn ei kao” (“Tiden går men lyckan försvinner inte”) – vara ett bra sätt att börja… Hahaha 😀

Den 15 februari 2023 gick Allan och jag och såg Paolo Genoveses pjäs “Gäster”.
Mitt första besök i salen på femte våningen i Dramateatern, där scenen står i mitten och teaterpubliken på två sidor. Pjäsen var makalös och skådespelarna mycket duktiga (Mait Malmsten, Britta Soll, Jüri Tiidus, Marta Laan, Markus Luik, Harriet Toompere, Tiit Sukk, Amanda Hermiine Künnapas). Det var en mycket trevlig kväll! Det var bra att pjäsen var utan paus! Jag gillar att det inte finns någon paus, för av någon anledning tycker jag att det är synd när det är en halvtimmes paus i föreställningen.
Den 22 februari – som alltid var det en festdag hemma hos oss. Jag gillar sådana egenhändigt skapade “våra saker” och “våra traditioner” eftersom det ökar känslan av tillhörighet och ökar lyckan! Igår såg jag filmen “Hector and the search for Happiness” av regissören Peter Chelsom, baserad på Francois Lelords bestseller och med Simon Pegg i huvudrollen som den excentriske psykiatern från London. Filmens motto är att vara lycklig är en plikt! Det är värt att upprepa för sig själv – ATT VARA LYCKLIG ÄR EN PLIKT!!!! 🙂

Allan gav mig rosor och tulpaner och jag gjorde wraps med bruschetta och gräddtårta. Bruschettan från affären blev så god att jag tog ett foto av ingredienserna så att jag kan följa samma recept hemma någon gång:

Bruschetta recept:
63 % tomater, 12 % Taggiasca-oliver, 12 % olivolja, 7 % soltorkade tomater, 3 % kapris, basilika, vitlök, röd chilipeppar, salt, kryddor.


Den 23 februari hade vi besök av Inge Pitsner och Einar Ellermaa. Jösses, så underbart det var att se dem efter mer än 100 år! Eftersom de är redaktörer, författare och förläggare fanns det mycket att prata om. Jag fick också i present deras bok Baruto, om Kaido Höövelsons väg till Japans bästa sumobrottare. Jag läste boken nästa dag i ett svep – den var mycket fascinerande och oerhört inspirerande. Många gånger fick jag tårar i ögonen när jag läste den och jag blev förälskad i Kaido när jag läste boken. Jag rekommenderar boken!

Boken slutade med en mycket vacker tanke:
“Jag kommer att leva mitt nästa liv så att jag i det livet kommer att bli en yokozuna!”.

Vad mer kan sägas om andra halvan av februari? Det har varit mycket läsning, surfande på internet (för att leta efter en fastighet åt oss i Spanien) och filmtittande. Jag började bygga en ny design för NordenBladet.com och planerade en badrumsrenovering. Jag har också sytt mycket och den 24 februari avslutade jag ett år av aktiv trading och börsuppföljning.

Sömnad – Jag fick tag på trådar, band, tyger, applikationer osv… som jag beställde från Aliexpress. De kommer att räcka till för ett antal liv! Låt oss bara säga att jag blev inspirerad. Men ju mer material du har, desto mer kreativ kan du bli när du handarbetar och det är superkul!

Jag gillar till exempel att lägga till detaljer till befintliga föremål… till den här blusen lade jag till vita volanger….

Sedan finjusterade jag en enkel enfärgad klänning för hemmabruk som ursprungligen såg mer ut som en lång undertröja. Jag lade till patchwork veck, spetsar och volanger och resultatet är en mycket vacker klänning! Jag bär den nästan varje dag nu, jag gillar den verkligen! Ivanka är modellen på bilderna, men eftersom hon är så smal kommer klänningens verkliga aura inte fram… det krävs en mogen feminin frodighet 😀 hahaha…Om investeringar och aktiemarknaden.
Jaha, var ska jag börja… Hahahaaaaaaaa…

Förra året på aktiemarknaden var svårt men också väldigt spännande. Jag har drabbats av en hel del förluster…

… naturligtvis med stil att köpa vid vad jag tror är botten, men i verkligheten genom att köpa dyrt och sälja billigt (med dubbel multiplikator) – det är inte så man blir rik. Man gör sig också av med befintliga likvida medel som jag ännu inte investerade i “botten” med stor entusiasm, man kan minska och/eller stänga positioner med förluster, man får vansinnigt tickande räntor, så sammanfattningsvis…. man får ett rejält slag i ansiktet. Jag gav också upp hela min kryptoportfölj med en 50-procentig förlust.

Jag kommer ihåg intervjun Kristjan Liivamägi gav i radioprogrammet Äripäev, där han berättade om de första åren av sin investeringskarriär. Det var som en sida ur min investeringsdagbok. Hahaha, alla samma misslyckanden har jag gått igenom, tyvärr upprepade gånger, eftersom jag inte lärde mig av första gången.

Vilka var mina främsta fel?
1. Jag använde inte ett stopp. Jag höll till exempel fast vid COIN-aktier som jag köpte för nästan 180 euro i mer än sex månader tills jag slutligen sålde dem för 50 euro. Himmel!
2. Jag var dåligt informerad i vissa frågor. Jag visste till exempel inte att i LHV försvinner aktiegarantin om dess värde sjunker under 3 euro. För min del, exemplet Uniper: Förra året köpte jag aktier för 5 euro, behöll dem och vid ett tillfälle sjönk priset till 2,85 euro.

Vad lärde jag mig?
1. Eftersom “läxan” var ordentligt betalda gjorde året på börsen mig verkligen mer konservativ och lugn.
2. Förutom dagshandel tittar jag även på långsiktiga utdelningsaktier.
3. Jag fick mig bekräftat att aktiemarknaden är intressant och erbjuder mig spänning. Med hänsyn till allt ovanstående är jag fortfarande nöjd med min portföljs nuvarande tillstånd. Att daytrada på en björnmarknad är svårt, jag kan inte klara av det framgångsrikt (ännu), men jag gillar annars daytrading. Blankning är något jag inte har gjort ännu, jag vet inte hur, men i en sådan marknadssituation borde det vara den första superfärdigheten…. Hahaha… Hur som helst, jag har inte arbetat med optioner, eftersom jag inte har en fullständig förståelse för dem ännu. Jag lyckas dock alltid med dagshandeln, men där jag gör ett misstag är STOP ORDER. Helena-Reet, använd en stopporder! 😀

Det var allt för den här gången. Kramar!


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory