Helena-Reet: En morgon fylld med keramik och kyckling med béchamelsås!

Helena-Reet: En morgon fylld med keramik och kyckling med béchamelsås!

NordenBladet – Jag vaknade idag klockan åtta och gick ut för promenad. Det var bitande kallt ute, men efter långa tider det var väldigt trevligt att gå ute. Katten gick med mig – det var så trevligt. Efter det åt jag frukostgröt, drack kaffe och började göra lerkrukor.

Jag gjorde en stor och tung skål av leran och en skål med namn. Jag har faktiskt gjort mycket lergods (koppar, tallrikar, skålar, fat, brickor, tvålfat, smyckes skrin osv.), men av någon anledning blev de inte fotograferade när de blev färdiga. Jag har fortfarande några bilder av tidigare färdigställda produkter i någon telefon. De har vanligtvis dokumenterats, som dagens föremål, samma dag när leran fortfarande är våt. När allt kommer omkring tillverkas keramik steg för steg (du formar från lera, torkar, bränner i ugn, målar, bränner i ugn igen). En lång process. Det händer att jag efter ett tag glömmer bort vad jag gjort, och den färdiga produkten ges bort som present, eller de som är specialbeställningar postar jag och utan att det blir ens ett foto kvar till mig. Jag tänkte att jag definitivt skulle behöva ändra det här mönstret – det skulle vara bra för mig själv också att kunna se senare vad jag har gjort, och om någon ser något som hen gillar är det lättare att beskriva vilken slags resultat som önskas. Så jag borde publicera mina alster på bloggar regelbundet (både i den här bloggen och i min ElishevaShoshana.com-blogg). Så resultatet av mitt hantverk från idag finns här.

(bloggen fortsätter efter fotona)

Lite om mat också. Idag gjorde jag potatismos och kyckling i en god, gammal béchamelsås till lunch. Namnet är fint och besvärligt, men rätten är lätt att laga och konsistensen är bra och rustikt återhållen!

Béchamelsås (enkel vit mjölsås) recept:

Behövs:
3-4 msk smör
2-3 msk mjöl
cirka 500-700 ml mjölk
100 g gräddfil
krydda med salt (kan också lägga till örter, riven (muskot)nöt, peppar osv.)

Gör så här:
Smält smöret i en panna/ kastrull och bruna mjölet lätt i den. Häll i mjölken (kan också värmas först). Rör om ordentligt tills det börjar koka, tillsätt sedan gräddfil och låt det koka i en eller två minuter. Krydda. Om du inte har uppnått den krämiga konsistensen genom att göra om såsen, kan du alltid använda den gamla goda stavmixern också. PS! Jag tror inte att gräddfil ingår i den klassiska béchamelsåsen, men jag lägger alltid till den … en tjockare sås smakar alltid bättre … haha.

Om du vill göra kyckling i béchamelsås (som jag på bilderna nedan), stek först kycklingen och gör sedan sås till den.

Nu börjar jag motionera (planen är att gå på löpbandet i minst en timme) och sedan finns det fortfarande lite arbete att göra idag. Om jag hinner kommer jag att skriva till bloggen även ikväll, om inte, så önskar jag en vacker kväll och tills i morgon!

Kram!
error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory