Färsk intervju i Geenius, estnisk tidskrift inom teknologi – Helena-Reet Ennet har miljoner läsare i Twitter, hur har hon lyckats med det?

Färsk intervju i Geenius, estnisk tidskrift inom teknologi – Helena-Reet Ennet har miljoner läsare i Twitter, hur har hon lyckats med det?

OHMYGOSSIP – Jag skickar till er hela intervjutexten. Den som vill se texten på estniska, kan läsa den HÄR. Företagare Helena-Reet Ennet är en av de få kvinnor i Skandinavien som med stolthet kan säga att det hon skriver i sociala medier når mycket snabbt ut till miljoner människor.

Ennets huvudmedia @Ohmygossip har 1,26 miljoner följare i Twitter. Bland kända stjärnor och redaktörer följer henne på Twitter till och med USAs förra president Barack Obama. Helena-Reet Ennet innehar många Twitter konton som tillsammans följs av över fem miljoner människor. Ennet berättade för tidskriften Geenius hur hon arbetar med sociala medier och hur hon blev redaktör samt om hennes kontakter och relation till teknologi.Vem:
Helena-Reet Ennet, chefredaktör för den skandinaviska mediekoncernen NordenBladet
Plats: De nordiska länderna
Ett ord som bäst beskriver ditt sätt att arbeta: passionerat, jag verkligen gillar mitt arbete
Dator: HP Pavilion 17
Telefon: iPhone 6S

Hur blev du redaktör?
Det är en fråga som inte är så lätt att svara på. Egentligen ledde en sak till en annan. När jag var yngre tyckte jag om att göra skoltidning, därefter började jag samarbeta med olika publikationer, sedan blev jag chefredaktör för flera publikationer och till sist beslöt jag att skapa ett eget företag och därefter har jag samarbetat med andra mediepublikationer.

Ett tag blickade jag ut från Estland. Så har det utvecklats steg för steg. Nu har jag gjort och gör än i dag samarbete med många skandinaviska medieföretag och vi planerar göra NordenBladet till en bro mellan de nordiska läsarna.

Nämn tre saker som finns på ditt skrivbord.
Dator, kaffe och kalender-anteckningsbok.

Vad är ditt viktigaste arbetsredskap?
Sannolikt min egen hjärna, sedan dator och kamera. På grund av jobbet behöver jag också bil och välfungerande GPS. Av gammal vara har jag med mig en mobil, men jag föredrar att använda elektronisk post i jobbet och därför har jag ordnat det så att jag använder mobilen enbart för att hålla kontakt med familjen.

Nu pratar man mycket om att den tekniska utvecklingen gör att det inte har så stor betydelse var man fysiskt har sin arbetsplats. Vad tycker du om det?
Det beror naturligtvis mycket på vilken slags arbete det är frågan om. Jag har sett fördelar och nackdelar med både ett hemkontor och ett offentligt kontor. Att lösa ett problem i sin hemmiljö, i egen takt, och i lugn och ro är ibland nyttigt, men man får inte underskatta värdet av ett team, som föds just i offentlig kontorsmiljö eller i gemensamma möten och tillställningar.

Var gör du det mesta av ditt jobb, inte väl på ett kontor?
Mitt jobb är mycket mångfacetterat. För att en del av det består av att hålla kontakt med medarbetare i de nordiska länderna, att besöka lokala tillställningar och mässor och att utveckla och representera turism, reser jag mycket i jobbet mellan de olika nordiska länderna. Vi samarbetar mycket tätt med resebyråer och turismministerier för att presentera nya lokala och utländska resmål för den nordiska publiken, vi samarbetar med kommuner och kulturcentra för att bibehålla och ta vara på de nordiska språken, kulturerna och traditionerna. Den tredje stora delen av jobbet är att göra nyheter och att översätta, utveckla sidorna, vilket jag helst gör hemma.

NordenBladets mission är att ta vara på och förstärka det nordiska kulturarvet och förmedla traditioner och värderingar, skapa samarbetsnätverk, skapa en bättre framtid för innevånarna i de nordiska länderna, förmedla kunskaper och erbjuda information med kvalité.

De ämnesområden som intresserar oss är att utveckla välfärdssamhällets värderingar, miljö, politik, kultur, turism, utbildning, vetenskap, regionalt samarbete, hälsa, barn och familjevärderingar. Vår tidning (OHMYGOSSIP) har däremot som sitt område mode och skönhet, relationer och nöjen. Vi har även blogg Bloglist24 och NordicBloggers som har samlat nästan 300 000 bloggare under sig.

Hur ser din arbetsrutin ut? Har du tips och råd hur man kan befria sig från den?
Under den senaste tiden har det varit så bråttom att jag inte ens hinner fundera över om jag har rutin eller ej. I vanliga fall är jag ändå en av de få lyckliga vars arbetsdagar ser ut precis som man själv önskar och planerar för stunden, och än så länge är de mycket varierande och intressanta. Det finns inte två dagar som ser likadana ut. Att byta arbetsmoment till ett annat är ett bra sätt att komma bort från rutiner.

Hur många e-post får du varje dag och hur håller du reda på brevväxlingen?
Tyvärr väldigt många. Lyckligtvis har jag lärt mig att sortera posten och att öppna den enligt tidtabellen. En stor del går till papperskorgen utan att öppnas, jag tar bort på en gång den post som är läst och som inte behöver sparas. Viktiga brev som jag kommer att ta hand om markerar jag med rött.

Till alla som får många mejl kan vi tipsa om att brevinnehållet (som man ser utan att öppna brevet) borde innehålla en kort beskrivning på vad brevet handlar om, det hjälper i arbetet med mejlmängden.

Nämn en teknisk pryl vars värde du inte förstår och som du anser vara onödig?
Jag säger det klart och tydligt att listan skulle bli mycket lång. Jag är mer och mer av den åsikten att människan borde gå tillbaka till mer naturliga och hälsosamma levnadsvanor. Kablar och fjärrkontroller för alla rörelser känns obehagligt för mig. Jag över övertygad om att de förstår energi.

Har du upptäckt vilken panik det blir när det är strömavbrott? Det som stör mig mer och mer är hur man analyserar och vid behov även spionerar på människor med hjälp av intelligenta apparater och program. Varje människa lämnar spår efter sig. Inte för att det finns någonting absolut hemligt men i princip går sådant mig på nerverna. Till exempel tycker jag inte om att någon utan mitt vetande analyserar vilka konsumtionsmönster jag har eller arkiverar lösenord på internet.

Vilka appar är viktigast i din mobil?
WhatsApp och Instagram. Vanligtvis sköter jag alla ärenden med hjälp av en dator. Om jag inte fått telefonen i present, skulle jag välja Samsung med små knappar för 17 euro, och med den kan man bara ringa och vars batteri varar länge och som är omöjlig att tjuvlyssna.

Facebook, Instagram, Twitter eller din egen blogg – varför?
Sociala medier är numera spelplats för media och makt. NordenBladet och dess undersidor har från år 2009 varit starkt presenterade på Facebook och Twitter och i tillägg till trycksaker även online publikationer i fem språk på nätet. Instagram är för mig ett relativt nytt fynd, jag blev med för cirka ett halvår sedan.

Du har mer än en miljon följare på Twitter, hur lyckades du med det?
Egentligen är det över fem miljoner följare på alla sidorna på Twitter, jag följer ungefär en miljon. OHMYGOSSIP är representerad i 21 länder. De största kontona är: @Ohmygossip, @Ohmygossip_USA, @Ohmygossip_se, @Ohmygossip_fi, @Ohmygossip_no, @Ohmygossip_dk, @Ohmygossip_ee, @Ohmygossip_br. Under det senaste året har vi arbetat med kontona @NordenBladet och @NordenBladet_ee och i tillägg till dessa finns det den som förenar bloggare @Bloglist24.

Sociala medier är numera en nyckelfaktor för att nå ut till människor. När jag följer mina favoriter eller när du läses, hinner du skicka ett besked till hela världen på en sekund eller följa andras tankar och uttalanden. Information färdas mycket snabbt och blir snabbt gammal. Till och med online media är redan långsam, för du får allting från de sociala medierna. När jag öppnade mitt första Twitter konto år 2009 gjorde jag det mest för modet, det hade precis blivit populärt i Amerika, men jag förstod inte dess innersta mening. Jag var på plats i tid och snöbollen började rulla.

Jag tror att det skulle vara svårt att börja på sociala medier i dag med en helt blank sida. Det sägs att där det finns kommer det mer, vilket är sant. När jag idag gör reklam för ett eller annat, på grund av de redan existerande kanalerna får jag lätt läsare och följare. Men nyckelordet är arbete, jag gör varje dag cirka 40-80 nyheter, referat eller översättningar och så har det varit i 10 års tid. Jag är hela tiden ”present” (närvarande, red.), tänker på nya lösningar, kommunicerar.

Bland dina följare finns även Barack Obama – har ni bytt mejl med varandra?
Nej, jag har inte bytt mejl med honom, men vi följer varandra. NordenBladets och OHMYGOSSIPs konton följs av de flesta stora mediekanaler och deras ledande medarbetare runt om i världen och den politiska eliten i dessa länder, och på samma sätt många A-grupp. Någonstans fanns en tabell som visade att våra siter är ”A++ influenser”, det vill säga bland de allra mest inflytelserika kontona, dessutom har jag två gånger fått titeln som den mest inflytelserika kvinnan inom sociala medier i Skandinavien. Det är en mycket fin utmärkelse och den gör mig verkligen glad. Ha ha.

Hur kan man använda sociala medier så att de blir nyttiga och inte bara tidsfördriv?
Tja, för ett företag är sociala medier ändå en kanal för marknadsföring.

Hur kan du frigöra dig från teknologi på din fritid så att du får vila? Eller vilar du med teknologi? Hur?
Jag är dålig på att vila, det är en känsla att du kan vara utan att göra någonting men hjärnan fortsätter ändå med sin takt. Du tänker, tänker, tänker, ständigt tänker, räknar och räknar. När jag är fri från arbetet vill jag tillbringa tiden med mina två fantastiska döttrar Estella Elisheva (11) och Ivana Shoshana (9). Jag älskar dem över allting annat i världen! När jag är med dem behöver jag ingenting, allra minst teknologi.

Vad tycker du om dataspel? Spelar du (eller har du spelat) och har du en favorit?
Jag har spelat Tetri några gånger. Strängt taget vet jag ingenting om dataspel. Jag spelar inte.

Känner du stundtals att du är beroende av smart teknologi? Vad gör du då?
Ja. Jag säger 😀 (vits).

Vad är det bästa rådet du fått? Från vem?
Inte ens ett blad faller ner om inte G-d vill det. Chefsrabbin i Estland Shmuel Kot.

Vad är den största läran som du skulle vilja förmedla andra?
Människorna är till naturen giriga och förlorar hellre en möjlig inkomst än delar den med andra. Var inte avundsjuka, samarbeta mera, så vinner båda parterna. Tag vara på och lägg märke till att man måste gå igenom livet med öppna ögon, så att man får alla lärdomar som är menade för oss. Önska inte bara allt gott för er själva utan även för andra, enbart kärlek kan göra världen till en bättre plats för oss alla.

Vem skulle du vilja ställa dessa frågor? Varför?
Till exempel till Hans H. Luik.

Bildtext: Helena-Reet Ennet är förutom ledare för NordenBladet Israels medieambassadör i Skandinavien. I bilden en tillställning ordnad av Israels ambassad i Radisson hotell i Tallinn. Foto: Privat.


Tags assigned to this article:
Helena-Reet Ennettechteknologi

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory