Recept: Nordiskt tunnbröd eller små filmjölksbröd med hampafrö och lönnsirap
NordenBladet – En av Estlands nationalrätter är tunnbröd bakat med kornmjöl. Det är lätt att baka och man kan till och med säga att det är fråga om bröd för lata människor. Estniskt tunnbröd (karask på estniska) är ett bakverk gjort med filmjölk eller kärnmjölk, kvarg eller även yoghurt med kornmjöl eller grovt vetemjöl. Korn innehåller vitaminer från gruppen B (bl a folsyra) och E-vitamin, och korn hjälper till att sänka kolesterol, och mättnadskänslan varar länge.
Jag bakar alltid tunnbröd med minst tre olika slags mjöl och med filmjölk, jag använder inte bikarbonat, jäst eller annat jäsningsmedel – degen jäser ändå bra. Knaprigt ugnsvarmt tunnbröd smakar majestätiskt, och det är betydligt lättare att baka än vanligt bröd. Man behöver ingen surdeg och ingen jäsningstid. Idag ger jag er ett av mina tunnbrödsrecept.
View this post on InstagramA post shared by Helena-Reet Ennet (@helenareetennet) on
Helena-Reets hembakade tunnbröd med lönnsirap
Behövs (för varje tunnbröd): 600-800 g filmjölk 2,5 %, 300-400 g kornmjöl, 150-200 g havregryn (eller bovetemjöl), 150-200 g vetemjöl (eller majsmjöl), 2 ägg, 2-3 msk lönnsirap, 2- msk linfröolja, 7-9 msk pumpafrö, 5-6 msk solrosfrö, 2 msk sesamfrö, 2 msk skalade hampafrö, rossalt från Himalaya (tillsätts rikligt).
Blanda alla ingredienserna, det spelar ingen roll i vilken ordning, blanda lätt (så att ägg blandas i mjölet) och använd antingen en bakform eller baka som tunna bröd på bakplåt. Ibland när man använder bakform, när bakverket redan fått sin form i formen, tar jag bort det från formen, tar det upp och ner och bakar även dess undersida. Ju knaprigare det blir, desto bättre smak. Det smakar som allra godast med örtsmör. Jag gör basilika-spenat-smör (blanda krossad basilika, spenat och smör. Till örtsmör passar även riven vitlök och ramlök.)
Ju fler olika sorters fröer du använder, desto mer kalorier bakverket har. Ett tunnbröd kan ha över 3 000 – 4 500 kalorier (en skiva som är 1 cm bred har ca 300-450 kcal, vilket innebär att en-två skivor ger en ordentlig mättnadskänsla). Vad får man av bakverket? Om man bakar tunnbröd enligt detta recept, innehåller tunnbrödet massor av nyttiga biotin, folsyra, fosfor, kalcium, natrium och dessutom vitaminerna B1, B6, B12, C, D och E.
Bilder: NordenBladet/Helena-Reet Ennet