Annons:

Recept: HEMLAGAD soljanka (även seljanka) med lök och kött

Recept: HEMLAGAD soljanka (även seljanka) med lök och kött

NordenBladet – Soljanka är en rysk nationalrätt som också är mycket populär i Estland. Jag lagar soljanka av olika typer av nötkött, men soljanka är också välsmakande med kyckling, fisk eller även svamp. Den bästa soppan erhålls emellertid när du inte följer receptet noggrant och lagar den av ingredienser om finns i kylen och som råkar finnas kvar från dina tidigare måltider. I den estniska soljanka soppan finns gott om lök, men det finns ingen absolut regel. Om du vill, kan du också lägga till potatis och morötter.

Du behöver:
400-500 gr lök (ca 4-5 lökar)
3 viklöksklyftor
4 msk olja
2 msk mjöl
150 gr tomatpuré
1-1,5 l hett nötbuljong (man kan också smälta 2 buljontärningar i hett vatten)
3 lagerblad
10 hela svartpepparkorn
4 saltgurkor eller marinerade gurkor
300 gr prinskorv
300 gr rökt korv
50 gr oliver
Vid behov rester av stek / gårdagens shashlik

Till servering:
20 % gräddfil, grön lök, dill

Beredning (40-50 min.):
Hacka lökarna och koka i den upphettade oljan och blanda i mjölet. Tillsätt det heta vattnet, en nypa salt, lagerblad, peppar och låt sjuda i cirka 15 minuter. Tillsätt nu tomatpuré, hackad vitlök och oliverna utan kärnor, blanda väl och låt sjuda i ett par minuter. Lägg sedan gurkorna i pannan och kött i mindre bitar (prinskorvar, rökt korv, shashlik). Rör allt väl och koka upp. Sänk sedan ner värmen och låt sjuda ett tag.



Foton: NordenBladet/Helena-Reet Ennet
Källa: NordenBladet.fi (Helena-Reets receptsamling)


Tags assigned to this article:
matseljankasoljanka

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory