VAD ÄR en trattkantarell och hur lagras den för vintern?

VAD ÄR en trattkantarell och hur lagras den för vintern?

NordenBladet – Rödgul trumpetsvamp och trattkantarell är mycket populära svampar i Norden (särskilt i Finland), och deras popularitet tillsammans med kantareller fortsätter att växa även i Estland. Trattkantarellen är relativt svår att upptäcka, eftersom den gulbruna färgen gör att svampkolonier liknar fallna trädblad på hösten och därför smälter den bra in i omgivningen. De kan plockas från augusti till november.

Om du hittar trattkantareller (Craterellus tubaeformis) i en barrskog eller en blandskog är de mycket lätta att plocka, eftersom svampen växer i kluster och eftersom de inte innehåller maskar kan de läggas i korgen utan sortering. De är också bra att transportera eftersom svampen är väldigt härdig och inte går sönder så lätt. Om korgen går sönder kan de också tillfälligt transporteras / lagras i en plastpåse eller i en ryggsäck.

Trattkapellens diameter är 2 till 6 cm, den är trattformad, krökt i kanterna i ung ålder och grå eller mörkbrun. Hattens undersida är grå eller intensivt gul och liknar lameller. Vikarna är antingen ljusgrå eller blågrå, delbara och löper ner på foten. Foten är 3 till 5 cm hög, 0,5 till 1 cm i diameter, cylindrisk, ihålig, flexibel och senig insida, blekgul eller mörkgul i färgen.

Hur används de?
För mat förvälls eller kokas inte trattkantarellen. Kokning gör svampen seg. Färska svampar som antingen är tvättade eller rengjorda med pensel och fuktig duk och delade är därför förnuftigt att sjuda och / eller steka i smör i en stekpanna. Svampar kan också läggas direkt i frysen råa, men sedan blir de till ”gröt” när de tinas. För att undvika att svampen bränns fast i botten bör de röras om försiktigt under stekningen. Och man kan göra antingen en god svampsås, svamppaj eller låt den svalna och lägg den i frysburkar. Svamp stekt i smör klarar i frysen i ungefär tre månader, stekt i ister dubbelt så länge (upp till ett halvt år). Färska, frysta svampar håller ännu längre.

På samma sätt kan man förvara alla svampar med mild smak som inte bör förvällas: kantareller, soppar, trattkantareller, bleka taggsvampar, blodriskor, tallblodriskor, champinjoner, stolta fjällskivlingar, hattar av föränderliga tofsskivlingar osv.

I naturmedicin har kantarellen inget pris, eftersom den överträffar alla andra svampar i dess användbara och goda egenskaper. Den har antitumöreffekt, hjälper till att stimulera immunitet, hjälper till med inflammatoriska processer och är naturliga antibiotika.

Kantareller innehåller många olika vitaminer – vitamin D och B (främst B1, B3). De innehåller många gånger mer betakaroten än morötter, vilket är anledningen till att kantarellprodukter används i gammal folkmedicin och i hemtrevliga häxkök för att förbättra syn och nattsyn. Det mest fantastiska med kantarellerna är dock att de innehåller kinomannos, vilket hjälper till med masksjukdomar, vilket innebär att de bekämpar praktiskt taget alla maskar i människokroppen. En sådan egenskap – inte bara att avvisa och leda parasiterna ut ur kroppen utan att omge parasitens ägg och lösa upp dem i membranet – finns inte i någon annan svamp och har inte hittats i någon annan växt. När den används som en alternativ behandling, bör man komma ihåg att svamparna ska användas färska, torkade eller pulveriserade (torkade maximalt +40 grader!). Uppvärmning eliminerar svampens antiparasitiska effekt.

Människor förr i tiden har använt kantareller som hjälpmedel till följande problem:
• anthelmintisk effekt (giardiasis, ascaridos osv.)
• leversjukdom (hemangiom, fettlever, hepatit).

Kantarellerna är den fetaste svampen, de innehåller upp till 0,4 procent fett. De smälter i kroppen med svårighet, men de innehåller mycket vitaminer, mineraler och mikronäringsämnen. Proteininnehåll är 2,5 procent. Det finns dock mest vatten, 91-93%. Energiinnehållet i 100 g kantareller är 30 kcal. Den mest kända och älskade svampen i våra skogar är alltså en kraftkälla. Det finns få människor som inte känner igen eller inte har ätit kantareller.

Hur man gör en nyttig kantarelltinktur?
Om man använder torkad kantarellpulver tar man 5 rågade matskedar svamppulver och lägger i en lufttät halvliters glasburk. Häll över en mildare 40% sprit, fyll burken ända till locket och tillslut den. Lägg burken på en varm och mörk plats i två veckor. Skaka försiktigt en gång om dagen. När tinkturen är klar, filtrera genom ett kaffefilter i papper minst tre gånger. Häll den filtrerade tinkturen i en ren mörk flaska och förvara den mörkt.

Använd 1 matsked på kvällen med varmt te, som en behandling på minst tre veckor, för barn från 5 års ålder 1 tesked.

Lägg i varmt te, låt stå i minst 5 minuter. Drick det innan du lägger dig när teet är behagligt varmt för att dricka och alkoholen har avdunstat. Det är en bra idé att upprepa behandlingen var 1-2 månad.

När du använder färska kantareller, rengör och tvätta svamparna, töm ut vattnet och skär i fingertopps stora bitar och lägg i en glasbehållare. Fyll behållaren luftigt och häll över 80% kornbaserad kvalitetsalkohol. Fyll behållaren ända till locket för att undvika att det finns luft kvar i behållaren. Försegla lufttätt, placera på en mörk och varm plats i två veckor. När alkoholmängden minskar, fyll på behållaren upp till locket.

Alla följande procedurer är desamma som beskrivits ovan.


Fotos: 6x Trattkantarell (NordenBladet / Helena-Reet Ennet)
Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
kantarellRödgul trumpetsvamptrattkantarell

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory