Helena-Reet: FOTOBLOGG + RECEPT! Så här ser matbordet ut när två toppkockar bjuder in dig till att tillbringa en fredagskväll!

Helena-Reet: FOTOBLOGG + RECEPT! Så här ser matbordet ut när två toppkockar bjuder in dig till att tillbringa en fredagskväll!

NordenBladet – Jag tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om förra veckans evenemang och om helgen, men jag kan inte. Helgen kräver ett eget, separat inlägg! Det är ofta mycket prat om mat, recept osv. på mina bloggar, men den här gången kommer inlägget att vara hundra procent matblogg! Jag vill nämligen berätta om en upplevelse jag haft i helgen.

Min vänkrets har förändrats mycket det senaste året och i vänkretsen finns trevliga, nya vänner och bland dem ett par toppkockar som presenterade sin matlagningskonst igen i fredags. Jag blev nämligen inbjuden till en underbar middag med havets läckerheter inom familjen. För mig smakar fisk och skaldjur väldigt bra, deras “tillfälliga slängt på bordet” väcker positiva känslor hos mig … men när de är lagade med kvalitet och skicklighet och serveras i de bästa såserna och vackert är det svårt att beskriva känslan och smakupplevelsen!

Hummer; läckra blåmusslor i en speciell, kryddig vinsås med örter; räkor smaksatta med koriander, dill och peppar; härlig rökt ål; rom med läckra potatiskotletter (Latkes) serverade med gräddfil och lök; lätt soppa med skaldjur osv. Dessutom sallader (potatis-salladsblad-sallad, pumpasallad, körsbärsäpplen osv.) för gäster som inte älskar skaldjur. My-oh-my !! Så super!

Jag bifogar ett bildgalleri om fredagskvällens bord och mina egna recept (blåmusslor i vitvinssås och en kaka gjord av mörk choklad). Om ni följer mina recept kommer ni säkert att få läckra rätter, men för att nå den briljanta nivå, som jag upplevde, måste man laga dem kanske ett par hundra gånger:)) Dessutom är jag övertygad om att dessa kockar har hundra små tips och hemligheter, som de använder i matlagningen!

(Ni hittar mina recept efter fotogalleriet!)



Jag lagar blåmusslor så här.

Följande ingredienser behövs:
1 kg blåmusslor
5 msk olja
4 vitlöksklyftor
1-2 färska chili
cirka 10 plommontomater
250 ml vitt vin
1 lime
till kryddning hackad persilja, koriander, peppar och salt

Tillagning:
Häll oljan i en kastrull, tillsätt hackad vitlök, plommontomater och chili, krydda och koka lite i låg temperatur. Häll i vinet och blåmusslorna (OBS! Endast de stängda, eftersom de öppnade musslorna är oätbara och kan orsaka matförgiftning!) och kryddorna och blanda. Koka tills alla musslorna har öppnats. Kolla sedan musslorna och kasta dem som inte öppnats. De kan inte ätas heller! Lägg de öppnade musslorna på bordet och krydda (pressa lime, tillsätt persilja och koriander).

(bloggen fortsätter efter bilderna)

Till efterrätt serverades hemlagad glass (alla rätterna var naturligtvis 100% hemlagade!) med chokladvulkaner eller chokladfondanter (även känd med namnet ‘Molten chocolate cake’ och ‘Chocolate lava cake’. Den klassiska fondanten innehåller mörk choklad, smör, socker, vetemjöl och ägg. Vad som exakt användes för att laga dessa fondanter vet jag inte, de smakade såååå gott … men jag bifogar här mitt eget recept på hemlagad och mäktig chokladfondant.

Ingredienser:
250 g mörk choklad
220 g smör
230 g socker
110 g vetemjöl
6 stora ägg
kakao pulver

Tillagningen är mycket enkel:
Fondanter är bra att laga i keramiska formar som tål höga temperaturer (t.ex. ramek-formar) eller kan också lagas i standardmuffinsformar med flera hål. Smörj formarna med smör och strö över kakaopulver. Smält sedan den mörka chokladen med smöret. I en separat skål, vispa ihop socker och ägg och tillsätt choklad blandad med smöret. Blanda väl med en mixer. Tillsätt mjölet till den skummade massan och blanda väl igen. Häll den färdiga degen i de iordninggjorda formarna och baka i en 180-200 graders ugn i cirka 10 minuter. Se till att kakan inte är i ugnen för länge! Mina formar räcker för åtta personer. När de serveras är det bäst att tillsätta florsocker, glass och det finns inget bättre än ett körsbär ovanpå bakverket!

Jag har besökt många bra restauranger i mitt liv och jag har haft äran att delta i matpresentationer och evenemang med olika länders mat, men sådana matupplevelser som är EXCEPTIONELLT GODA kan jag räkna med två händers fingrar. Denna middag var definitivt en av dem! Stort tack till kockarna! Mmmmmmmmm !!!

Ha en skön kväll!

Läs också mina tidigare blogginlägg (alla inlägg kan läsas på fyra språk – estniska, finska, svenska och engelska!) 🙂






High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory