Helena-Reet: Om Ivankas brev till tomten och matlagningsflugan

Helena-Reet: Om Ivankas brev till tomten och matlagningsflugan

NordenBladet – På sistone har barnen inte längre velat äta tidigt på morgonen, ibland äter de, men inte alltid, för Ivanka Shoshana får tre mål mat om dan i skolan och Estella Elisheva två. Jag för min del gillar att börja dagen lugnt och det inkluderar alltid kaffe (min favorit är Löfbergs Lila prezzo kaffe) och även gröt (vanligtvis havregryn eller bovete med keso och kokt och riven rödbeta) eller smörgåsar (min favorit är laxtoast med avokado, dill och oregano eller frö bröd med ost). Om jag har bakat kakor eller pajer kvällen före (vilket händer ganska ofta), är även dessa bra mat med kaffet.

Jag steker och lagar en hel del, mindre än en timme om dagen spenderar jag aldrig i köket, men vanligtvis använder jag 1-2 timmar för att laga mat. Jag älskar att servera maten vackert, det är viktigt för mig att servisen är vacker (vi använder självtillverkade tallrikar av lera, set gjorda av Ivanka Shoshana eller köpt hantverkskeramik). När jag dukar bordet gillar jag att placera kastruller, stekpannor eller grytor på värmeplattor på bordet, då är det trevligt att äta och det ligger alltid servetter på bordet. Jag gillar att köpa och byta servetter. Det har också blivit en vana att skildra mat, men fram till inlägg (på en blogg eller Instagram) hamnar de sällan av någon anledning, i stället skickar jag dem vanligtvis till min syster via WhatsApp.









Eftersom vi firar både Chanukka och jul är december en fantastisk månad för presenter och matlagning för oss. Förra veckan skrev Ivanka Shoshana ett brev till tomten för att berätta vad hon ville ha i strumpan. Hennes favoritsmak just nu är Oreo-kex, Mesikäpp-godis och Marabou chip cookies (chokladkex), hon gillar också ostpopcorn oerhört. I år har hon lagt märke till att ”tomten” hade lämnat en påse godis under min säng och skrev listigt vad hon hoppades mest på. De olika Kinderäggen är de vanligaste snacks som tomten ger henne. På morgonen får hon dock inte äta sött, så överraskningsägget får vänta till slutet av skoldagen, och när den salta maten ätits hemma kan man också smaka på det söta.

Förra veckan möblerade jag om i Ivanka Shoshanas rum (jag möblerar om varje månad, jag gillar att byta plats på saker) och jag staplade ved bredvid huset. I år köpte jag torkad ved från webbplatsen Puu24. Vissa säger att gran får kåda med tiden, men jag gillar den härliga doften av gran som sprider sig i rummet när man använder gran ved vid uppvärmning. På Osta.ee hittade jag fantastiskt stativ för en gammaldags symaskin och på Laagris Bauhof köpte en ljus, fanerad spånskiva. Resultatet är en bild av ett självtillverkat bord på vilket jag placerade två självtillverkade keramiska blomkrukor med blommor och även en självgjord lerkruka (jag lade mandariner i den, som vi vid fotograferingsstunden hade redan ätit upp).

Min matlagningsfluga (som hade smittat mig av matlagningsflugan från den stora matgourmeten Estella Elisheva) har även smittat Ivanka Shoshana. Ivanka kom till mig med recept som hon hittat på internet och så gjorde vi chokladpajer tillsammans. Receptet är annars väldigt enkelt när pajen bakas med en färdig smördeg. Tina upp den frysta smördegen, kavla tunnare, skär i vackra rutor, hacka eller riv massor av choklad, blanda det med grädde och lägg på degen. Vänd degen till en rulle eller vik rutan och lägg i ugn med 180 grader i 20 minuter.














High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory