Vart ska man åka och VAD KAN MAN GÖRA i Paide, Järvamaa landskap, i hjärtat av Estland? + BILDER FRÅN DET SOMRIGA PAIDE!

Vart ska man åka och VAD KAN MAN GÖRA i Paide, Järvamaa landskap, i hjärtat av Estland? + BILDER FRÅN DET SOMRIGA PAIDE!

NordenBladet – Vad har kompositören Arvo Pärt, skådespelerskan Ita Ever, bankiren Ain Hanschmidt, politikern Sven Mikser och tidigare toppidrottsmannen Jaak Salumets gemensamt? Alla dessa kändisar är från Paide. När man kör från Tallinn till Tartu eller Viljandi, rekommenderar vi att även besöka de underbara turistmålen längs vägen. Ett intressant stopp är definitivt Paide, som ligger mitt i Estland, bara fem kilometer från Mäo-korsningen.

Paides mest intressanta sevärdheter är Paide centraltorg, tidigare känt som Torikenttä, och den historiska Paide Valltorn, samt Paide Vallbacke, som rymmer Wittenstein Tidcentrum (läs mer på min blogg: Helena-Reet: Ett besök i Ajakeskus (tidcentrum) Wittenstein i Paide Valltorn och festen på cafét Tainas Catering) där man i tidsmaskinen kan förflytta sig genom åtta våningar och åtta epoker. Centret har också en öppen restaurang Ajastute Toidud (tiderna rätter), en av dess mest fascinerande rätter är en björnstek.

Paide är attraktivt och även för sina kalkstenskulpturer. Paides mest populära kalkstenskulpturer är Laur Tiidemanns ”Liftarens skulptur”, som ligger vid Olerex-rondellen längs Paides uppfart, och Riho Kullas skulpturer ”Kalkstenssymfoni” och i form av en flygel ”Skapelsens källa” i Arvo Pärt musikträdgård. Musikträdgården öppnades i Paide i september 2016 och firar stället där födelseplatsen för kompositören Arvo Pärt var belägen. Arvo Pärt själv deltog också i trädgårdsöppningen. Sevärdheterna inkluderar också totalt nio väggmålningar ritade och målade på husväggar av Paide-konstnärer under åren 2017-2018.

De som är intresserade av kultur kan också besöka Järvamaa landskapsmuseum, som är ett av Estlands äldsta provinsmuseer. Järvamaa-museets permanenta samling har olika tema rum: från antiken till tidig järnålder, presenterad med hjälp av arkeologiska fynd och natur. Ett apotek från 1700-talet, ett med kultur- och utbildningsverksamhet, ett herrgårdsrum, det ekonomiska livet i början av förra seklet, ett hantverksrum för ett sekel sedan, ett rum som beskriver 1960-talets civilisation och en fotografihörna med fotografier från 1970-talet. I lokalen för tillfälliga utställningar ändras utställningarna var 2-3:e månad.

På sommaren är det definitivt värt att besöka den konstgjorda sjön i Paide, byggd 1981-1982, som har två badplatser och en brygga. Du kan gå runt sjön, springa på sommaren, åka skidor på vintern. Det finns ett picknickområde, en lekplats och volleybollplaner vid sjön.

___________

Paide är en stad i centrala Estland, centrum av Järvamaa landskap och centrum för staden med namnet Paide. Staden nämns i skriftliga källor för första gången i samband med 1265, då byggandet av Paide ordensslott började. Orten fick stadsrättigheter 1291. År 2019 hade staden 7905 invånare.


Bilder: NordenBladet/Helena-Reet Ennet


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory