TOPP 10 tips på New Yorks bästa upplevelser

TOPP 10 tips på New Yorks bästa upplevelser

OHMYGOSSIP – Första gången du reser till NYC? Eller var det länge sedan senaste besöket? Om du inte riktigt vet vad du ska göra i New York, håller vi koll åt dig. Här kommer tio tips,  som du bara inte får missa!

One World Observatory
Utsiktsvåningarna i nya superskyskrapan One World Tower, byggnaden som har ersatt de fallna tvillingtornen i World Trade Center-området, är ett absolut måste att uppleva. Utsikten över staden är givetvis magnifik från 380 meters höjd, men det här är en attraktion som får dig att gapa redan i hissen på vägen upp. Missa inte!

9/11 Museum
Museet över terrorattackerna i New York och Pentagon den 11 september 2001 är storslaget, välgjort och oerhört gripande. Det är en jobbig upplevelse, men du kommer inte att ångra dig. Vårt förslag är att du kombinerar ett besök på 9/11 Museum med One World Observatory (se ovan). Där emellan stannar du till vid de svarta bassängerna med alla namninskriptioner på 9/11 Memorial Plaza som ligger mellan museet och One World Tower. Räkna med två-tre timmar på museet och en timme i One World Observatory, så det här blir en halvdag i Financial District, ett område vars popularitet bara ökar.

The High Line
En park anlagd på en gammal tågbana, upphöjd över västra Manhattans gator, som ringlar sig fram bland skyskrapor och hus. Det är precis så läckert som det låter. High Line Park är numera helt färdigbyggd och sträcker sig 2,5 kilometer från Gansevoort Street i Meatpacking District till 34th Street i Midtown. Du kan gå upp i parken på ett flertal platser däremellan.

Flyga helikopter
Att se Manhattans skyskrapor, gator och parker från ovan är bland det häftigaste man göra och någonting du kommer att minnas länge. Det här är en femstjärnig upplevelse som faktiskt inte är så dyr som du kanske tror – och väl värd varenda dollar. Beroende på tid på året och när du bokar, startar priset på ca 1150 kronor.

American Museum of Natural History – AMNH
Om du bara ska se ett av New Yorks klassiska museer, välj det här. New Yorks ”naturhistoriska” är lika stort som det är spännande, med en uppsjö av fasta och tillfälliga utställningar. Här finns skelettet av en Tyrannosaurus Rex, som du säkert sett i ett antal filmer, en blåval i naturlig storlek, utställningar om rymden, såväl som om jordens kulturer och en avdelning om New Yorks historia.

Central Park
Att kalla det här för en ”park” känns ibland lite förminskande. Central Park är nästan en stadsskog, en enorm grön yta som är fyra kilometer lång och nästan en kilometer bred, innehåller cirka 26 000 träd och fler än 9000 bänkar att vila benen på under långa, sköna promenader. Ett måste oavsett årstid.

Tre shoppingklassiker
Man kan skriva hur mycket som helst när det gäller shopping i New York, men om vi ska hålla oss till tre grundläggande tips blir det: Macy’s, Century 21 och Uniqlo. Macy’s är kanske världens mest klassiska varuhus, med allt du behöver och ofta till ganska hyggliga priser, inte minst under någon av alla årligen återkommande reor. Century 21 är en stor modeoutlet med huvudbutik i Financial District. Stora chanser till fynd, även om det varierar från gång till gång. Kan rent geografiskt med fördel kombineras med punkt 1 och 2 på den här listan. Uniqlo beskrivs ibland som Japans svar på H&M. Kanske inte låter så spännande, men det här är snygga baskläder till riktigt bra priser och god kvalitet. Uniqlo finns på flera platser, men deras största butik hittar du på 5th Avenue.

Top of the Rock
One World Observatory får ursäkta och Empire State Building har inte en chans. Från taket på Rockefeller Center finns New Yorks överlägset mäktigaste utsikt. Från Top of The Rock ser du både Central Parks vidsträckta grönska och Empire State Building och Midtowns andra skyskrapor. Kom ihåg att ta med dig hakan när du åker hissen ner, du kan ha tappat den däruppe nånstans.

Shake Shack
Alright, Shake Schack är ingen nyhet längre och den värsta hajpen har lagt sig. Men faktum kvarstår – det här är en av godaste burgare du kan äta. Vårt tips: ta en Double SmokeShack och skölj ned med en Peanut Butter Shake. Skippa stripsen, du blir mätt ändå.

Outletshopping
Vill du fixa all shopping på en och samma dag – till betydligt bättre priser än på Manhattan? Trodde väl det. Ta bussen till Woodbury Common Premium Outlets i New Jersey. Där finns fler än 200 butiker och troligen alla varumärken och designers du någonsin hört talas om. Priserna är i sig lägre än i New York, men det blir extra billigt eftersom New Jerseys skatter på den här typen av produkter är betydligt lägre. Och! Det finns en Shake Shack där, så du kan kombinera punkt nio och tio.

Bild: New York (OHMYGOSSIP/Helena-Reet Ennet)
Källa: alltomnewyork.seHigh quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory