Plantera dessa växter i din trädgård så är du fri från myggor under sommaren + FOTON!

Plantera dessa växter i din trädgård så är du fri från myggor under sommaren + FOTON!

NordenBladet – Just nu är rätt tid att börja med förberedelser i trädgården – gör blomsterbäddar, förodla växtplantor klart. Det finns ingen sommarkväll utan att man störs av besvärliga myggor. Det finns många sätta att bli av med myggor. NordenBladet presenterar er en sådan möjlighet, som inte enbart fördriver myggor utan även ger trevliga kryddväxter till matbordet.

Det är allmänt känt att det som lockar myggorna allra mest är stillastående vatten och kroppslukt (svettlukt), och därför lönar det sig att framför allt först bli av med detta. Ta bort stillastående regnvatten från trädgården. Det är normalt när man arbetar i trädgården att svetten börjar rinna längs huden och till det får man hjälp av växter i trädgården som tar bort myggorna. Man kan gnugga trädgårdsväxter i händerna och bestryka lite på huden, och då är du inte längre intressant för myggor.

Men vilka växter borde man då plantera eller så i trädgården?

Salvia och rosmarin
Dessa båda växter utsöndrar mycket stark arom och triggar även människans sinnen. När du håller på att tända en brasa i trädgården, kasta i elden även kvistar från salvia och rosmarin. Aromblandningen i röken fördriver bort myggorna.


Foto: Pexels/Monicore

Lavendel
Lavendel jagar bort inte bara myggor utan även fästingar. Det är vida känt att lavendel sprider dofter i luften som är avstressande för sinnena. Gnugga växten i händerna eller direkt på huden.


Foto: Pexels/Brigitte Tohm

Pepparmynta
Koncentrerad pepparmynta är så stark att den kan döda flera arters ägg och larver. Naturligtvis jagar den bort även myggor.


Foto: Pexels/Pixabay

Äkta kattmynta
Äkta kattmynta innehåller en naturlig kemikalie som heter nepetalakton som jagar bort myggan. Eterisk olja ger en ung växt rosendoft men som äldre ändras den till citrondoft som i sin tur ogillas av myggan.

Basilika
Även basilikan utsöndrar en mycket stark arom. Forskningen har visat att basilikas eteriska olja är giftig för myggans larver. Eftersom växten smakar bra på matbordet, odla den rikligt i trädgården för som bonus begränsar den även myggornas äggläggning.


Foto: Pexels/Kaboompics.com

Citronmeliss
Citronmeliss är släkt med myntan och svagt citrondoftande. Det är en ört växt som jagar effektivt bort myggor.

Foto: Pexels/Pixabay


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory