HUR VET MAN OMEDELBART om ditt Airbnb-boende har dolda kameror eller inte

HUR VET MAN OMEDELBART om ditt Airbnb-boende har dolda kameror eller inte

NordenBladet – Säkerhetsexperter delar sina kunskaper om hur man upptäcker att det valda boendet/rummet har hemliga kameror eller hur man kan skydda sig när man misstänker att någon iakttar en i smyg, skriver Huffington Post.

När Nealie och Andrew Barker installerade sig med sina fem barn i ett hyrt hus upptäckte de snart till sin förfäran att deras handlingar övervakades med en hemlig kamera.

”Vi märkte att det fanns en kamera dold i rökdetektorn som var i det privata rummet. Vi reser med barn”, skriver Nealie Barker i sitt Facebook-inlägg. “Värden erkände att de dolda kamerorna fanns först efter att vi hade visat honom ett säkert bevis”. Familjen flyttade till ett hotell samma natt. Familjen klagade till Airbnb och de pengar som betalats för boendet återbetalades omedelbart till bankkontot med ursäkt.

Många Airbnb-resenärer har hittat dolda kameror i sina rum och klagat på det. Airbnb-regler kräver att värdar skall ange i sina uppgifter om det finns kameror på offentliga platser. I privata utrymmen som badrum och sovrum är alla typer av kameror strängt förbjudna.

Vad göra om det finns kameror i boendet som inte nämnts i fastighetens detaljer?

Som situationen för Barkers visade kan dolda kameror placeras på ovanliga platser, och dessutom är de så små att de inte märks.

Här är några tips från en säkerhetsexpert hur man kan dra slutsatsen att du övervakas hemligt när du bor på ditt Airbnb-boende:

1. Föremål på ovanliga platser
Tänk lugnt efter var en person som vill observera dig i hemlighet kunde placera en kamera för att få de bilder som önskas? Kolla ovanliga platser. Om du ser att rökdetektorn är på ett helt ologiskt läge, eller att det finns två av dem i samma utrymme, kan du rimligen vara misstänksam.

2. Rikta ljus för att se om något ljus reflekteras tillbaka
Ett enkelt sätt är att stänga av lamporna i rummet och sedan långsamt flytta runt i rummet med exempelvis mobilens ficklampa och se efter var kameran kunde vara. Kameralinsen är som ett glas och reflekterar ljuset tillbaka. En av platserna kan vara nära sängen. Kameror placeras också inuti väckarklockor.

3. Skanna via Wi-Fi-nätverk
På så sätt hittade den ovannämnda familjen en kamera gömd i boendet. Barker, som arbetar inom IT-branschen, kändes omedelbart misstänksamhet när IP-adressen inkluderade en misstänkt titel, “IPCAMERA”.
”Om kameran inte hade varit i samma nätverk, skulle jag inte ha hittat den”, sa Barker. Han använde en Android-applikation som heter Network Scanner. Det finns också en app som Fing, som kan laddas ner till både Android- och iOS-enheter. Dessa applikationer kan skanna alla enheter som använder samma nätverk. Om du ser andra objekt i listan, men det finns inga andra enheter som använder nätverket, kan rummet ha en kamera. Det är naturligtvis en annan sak när kameran drivs av ett privat nätverk som du inte har tillgång till och då hjälper det inte med att skanna. På samma sätt har inte alla kameror en IP-adress och drivs inte av ett Wi-Fi-nätverk, utan fungerar med ett SIM-kort.

4. Koppla bort kameran eller täck den med något
Om du misstänker att du inte är säker på om någon tittar på dig med en kamera, ska du täcka det misstänkta objektet. Om du till exempel misstänker en väckarklocka, tar du bara ett klädesplagg och släng det över klockan. Kameran ser inget genom kläder. Ett annat alternativ är att dra sladden ur klockan och placera den i bordslådan.

Hemliga kameror är dock närmast sällsynta. Eftersom Airbnb inte kan inspektera alla boenden, är det beklagligt att riskerna finns kvar och måste accepteras. Bli inte för paranoid, och vi rekommenderar att du fokuserar på din semester!

Foto: Pexels
Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Airbnb

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory