Israels reseblogg: Helena-Reet – israeliskt kök är mångsidigt! + ett par ord om kosher mat! BILAGA MED FOTON FRÅN RESAN!
NordenBladet – Under den senaste resan till Israel besöktes många bra restauranger. Matupplevelser är något av det viktigaste under ens resor, nästan lika minnesrika som Klagomuren eller Qumran. Även om kötträtterna inte är huvudsaken i det israeliska köket, gjorde stekta lammspett och medium minus – stekt entrecôte med mycket smakrika sallader och rödvinssås ett starkt intryck på mig. Sallader och garnering kommer alltid till huvudrätten i små skålar utan att man lägger allting på ett och samma stora fat. På så sätt kan man blanda olika smaker.
Lammkött är saftigt och färskt, man kunde inte känna någon som helst smak av ull. Alla frukostarna är mycket hälsosamma. Äggröra med hummus, olika slags yoghurt och ostar ingår alltid i hotellfrukost. Bland efterrätter kan man hitta olika slags frukter med sirap glasyr med nötter och mängder av olika slags söta bakverk, som är toppen söta, men i min smak kanske lite för söta för de innehåller mycket honung och nötter. Den som inte redan känner till kosher berättar jag nedan alldeles kort vilka regler som finns för kosher.
Jag får ofta frågan vilken slags restaurang jag rekommenderar att besöka i Israel. Det är svårt att svara på det för varje gång hittar jag nya bra restauranger och får nya och goda smakupplevelser och dessutom har människorna olika slags smak. Men jag nämnder ändå två restauranger för er, en lite billigare (Dr. Shakshuka), den andra lite mer kultiverad (Pacific Bistro and Sushi Bar på Crowne Plaza hotell) – jag är helt säker på att ni inte blir besvikna på dessa två. I den förstnämnda kan man äta både inne och ute i frisk och varm luft och njuta av det dukade bordet, den andra passar för mer romantiska stunder med ens kära eller med en arbetskamrat, och den erbjuder mycket smakrik mat med fantastisk strandutsikt.
Hotell Arthur i Jerusalem (Dorot Rishonim St 13) hälsade oss välkomna redan i hotellrummet med champagne och vindruvor. Lyxhotellen erbjuder även mycket smakfulla supéer – ett ovanligt bra sortiment görs för sabbat eller för fredagskvällar!
Gatuförsäljarna i Israel säljer mängder av färsk frukt och rotfrukt.
I Tel Aviv serveras både för turister och för lokalbefolkningen smakfull kosher mat på restaurang Dr. Shakshuka (Beit Eshel St 3, Tel Avis-Yafo).
En av mina favoritrestauranger är Pacific Bistro and Sushi Bar (HaYarkon St 145, Tel Aviv-Yafo) som finns på Crowne Plaza hotell i Tel Aviv.
Kosher innehåller stränga regler som den som lagar maten måste ta hänsyn till. Till exempel gäller för kött att man kan äta ett djur som har fyra ben och som äter växter, som idisslar och som har klövar. Gris idisslar inte och är därmed inte kosher. Hare idisslar men har inte klövar – det duger inte heller. Kalv, nöt, get och lammköttet är kosher, likaså fjäderfä. Rovfåglar äts inte för de är orena enligt den heliga skriften.
Ett kött får kosher skylt enbart om djuret eller fågeln slaktas med viss ritual av en utbildad slaktare: djuret dödas med en vass kniv, med så lite lidande som möjligt och man är säker på att blodet rinner ut. Slaktaren kollar också att djuret är friskt.
Fiskarna måste ha fenor och fjäll. Nejonöga och ål som är så populära i Estland är inte kosher av denna anledning. Det samma gäller blodkorv, för enligt Tora har blod en själ och själ tillhör bara Gud. Även en liten droppe blod i äggulan betyder att ägget inte kan ätas. Av religiösa skäl är det några judar i Mellanöstern som inte äter gås men i Östeuropa är det en av de viktigaste maträtterna. ”Koka inte lamm i dess moders mjölk”, säger Tora, och därför får man inte använda kött och mjölk tillsammans.
Matlistan delas i kött, mjölk och neutral mat. Neutral mat är frukt, rotfrukt, frön, nötter och olja. Även fisk är neutral mat som man kan avnjuta tillsammans med mjölk men de serveras inte på samma fat. Kötträtter äts mestadels på stora helgdagar. På morgonen är de viktigaste mjölkprodukterna yoghurt och ost. Glass får inte innehålla gelatin. När det gäller ostar väljer man ostar av ett växtätande djur och såserna görs vanligtvis av växtbaserad mjölk.
Det är också viktigt att vara säker på att de kärl där man förvarar kött och mjölkprodukter separeras. De måste även placeras isär i kylskåpet. Till kaffet serveras sojamjölk i Israel för man vet inte vad kunden ätit före kaffet. I potatissallad som är populär i Estland blandas majonnäs. För att judarna är nomader kommer det fram även i köket: aubergin, granatäpple, sirap, vitlök, koriander, olivolja, citron och honung är nödvändiga ingredienser i det judiska köket.
I Israel äter man mycket pita bröd med hummus, som passar ihop både med kött och fisk. Strudel och representationsmat gefilte fiš eller fylld fisk kommer från Öst- och Mellan Europa. På grund av rikligheten av frukt och rotfrukt är det judiska köket mycket hälsosamt!
Resa foton och text: Helena-Reet Ennet
Nyckelord: Tel Aviv med bil, Tel Aviv med bil, backpacker, Tel Aviv backbacker, Tel Aviv dagstur, dagstur, inträdesavgifter, inträde, Tel Aviv buss, Jerusalem från Tel Aviv, kartor, film på nätet, film på nätet, ett pensionat och ungdoms vandrarhem, pensionat och vandrarhem, lyx, historia, Israel, utflykter, hotell, engelska, karta, Tel Aviv uthyrning, Tel Aviv turism, där är Tel Aviv, Wikipedia, utflykter, nyheter, vänner, resehandlingar, biljetter, Jerusalem, huvudstaden, en resa, resa, resande, semester, resa, semester, vart man vänder sig, vad man ska göra, vad man ska besöka, visa värdet, utsökt mat, mat erfarenhet, barnstorlek matupplevelser, väder Tel Aviv, Tel Aviv flygplatsen. turism, turistnäringen, husbil, husbilar, resemässor, resemässor, turism, husbil hyra, grundläggande turistnäringen, turism expanderar, husvagn, husvagnar, husbil B-kort, en husvagn B-kort, turism sysselsättning, turism, finland, resor nyheter, turistnäringen, turism Finland, resefilmer, rese jobb, husvagn resor, turism och hospitality management, reseblogg, resor artikeln breddar resa engelska turism forum, staden handla ett par, turism vakanser, turism, semesterpaket, smart ass turism, resor Akaslompolo, turism och boende, reseblogg listan, reseturism, resor och turism, turist- och serviceverksamhet, resor och restaurangbranschen, turism och hälsa. tech news, tech news, tech nyheter, resor nyheter, resor inom landet, turism utbildning, turism forum, turist intresserad av barn vardagen mer resemagasin, reser med barn, resemagasin, turism lagstiftning, turism, reklam, marknadsföring av turism, turism attraktioner, turism utbildning, reseprogram , turism Österbotten, turism i Finland på sommaren, influenser, influenser, inflytande, influenser. listan över bloggare, topp bloggare, kända bloggare, de bästa bloggare, de mest kända bloggare, besök, bloggare från Sverige, bloggare från Finland, bloggare från Danmark, bloggare från Norge, bloggare från Estland, bloggare Island, bloggare från de nordiska länderna, vart man vänder sig, vad de ska göra, vad man ska se, vad man ska besöka, information, information, information, rådgivning, information, informationsaktiviteter, resor, reseblogg, blogg, turistblogger, turistbyrå. Tel Aviv priser, Tel Aviv resmålet, Tel Aviv väder i februari, från till Tel Aviv Tel Aviv väder mars, ultra behå, resor, väder, sol turer, flygplatshotell, befolkning, Airbnb, tid, Tel Aviv flygplats tåg, tidsskillnaden, ankomster, tel Aviv promenade, april, maj, oktober, Tel Aviv väder i år, Foreca Tel Aviv väder, Yafo, vädret i Tel Aviv i februari vädret i Tel Aviv i mars vädret i Tel Aviv i april, juni, blogg, blogg, bloggare, reseblogg, Tel Aviv blogg, bästa hotellen, Tel Aviv Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv på natten, hus, studio, nationella köket, husbil, husbilar, resemässor, turism, grundläggande turistnäringen, husvagn, resor nyheter, turism expanderar reseblogg, resor bloggare, turism engelska, turism artikeln turism resa, resa resa, ensam turism, smart resa, klubba turism, resor och boende, reseblogg, resor, besöka Israel