8 GODA REKOMMENDATIONER som hjälper dig att väcka din kreativitet

8 GODA REKOMMENDATIONER som hjälper dig att väcka din kreativitet

NordenBladet – “Jag har idéer, men jag vet inte vad jag ska göra.” – ”Jag är inte en kreativ person”. – “Jag kommer inte att hitta en lösning på den här situationen”. Känns det bekant? Säkert. Den goda nyheten är dock att i verkligheten är vi alla kreativa. Kreativitet är summan av kvaliteter och färdigheter som låter dig skapa originella och kreativa lösningar, hitta tidigare oupptäckta kopplingar och upptäcka något helt nytt.

Har du någonsin önskat att du kunde rita, skriva dikter och böcker, skapa musik? Om man övertygar sig själv om att man inte är kreativ, blir det en begränsande myt och det blir en verklighet. Kreativitet finns i oss alla, men det kräver ansträngning för att stimulera den. Gör det till en vana att utveckla kreativitet!

Här är är några nödvändiga och bra råd om hur du inspirerar och utvecklar din egen, din partners eller dina barns kreativitet:

1. Gör en plan – problem som är noggrant formulerade är hälften vunna
Kreativitetstekniker kan i allmänhet delas in i fyra kategorier: ”isbrytare” för att väcka kreativt tänkande, problemdefinition, tekniker för att generera idéer och utvärdera idéer. Den första kategorin innehåller tidsmässigt korta övningar eller spel som hjälper dig att komma på den kreativa våglängden – ja, hjärnan bör också komma in i uppvärmningsfasen som är en del av träningen. Till exempel kan du bli ombedd att rita färdigt en halvfärdig teckning, leka med ord eller lösa en gåta. Dessa är ofta roliga korta övningar för att skapa en vänlig och öppen atmosfär. Ett leende är ett säkert resultat förknippat med användningen av ”isbrytaren”. Det är ju en gammal sanning att positiva känslor lockar fram kreativiteten.

Problemdefinitionstekniker används mindre men kunde användas mer. Ofta börjar man förverkliga idéer för snabbt. Först borde man se till att problemet, som man söker lösningar till, är korrekt definierat. Det är det entydiga och väldefinierade problemet som ligger till grund för tillämpningen av kreativiteten. Problemdefinitionstekniker inkluderar till exempel planering fram-och-tillbaka, och under tiden analyserar man hur lösningen på ett konkret problem hjälper till att lösa varje efterföljande problem på högre nivå, att ställa frågan ”varför” tills grundorsaken är löst och en bild av situationen där problemet kommer att lämnas olöst. Det finns även andra tekniker.

Men de flesta kreativitetstekniker är inriktade på att generera idéer, eftersom det är överflödet av idéer som är det som ska uppnås. Användningen av tekniker för idégenerering innebär divergent eller skapande tänkande, där målet är att uppnå ett stort antal idéer. Det är viktigt att avstå från att utvärdera idéer under skapandet, eftersom det kan beskrivas som att köra bil med handbromsen på – den går nog framåt, men det är jobbigt. Således bör produktion och utvärdering av idéer betraktas som skilda processer.

2. Lär dig kreativitet
Om du vill vara mer kreativ bör du lära dig kreativitet som alla andra saker lärs. Läs biografier om kreativa och innovativa människor – exempelvis böcker av Elon Musk (Tesla) eller Richard Branson (Virgin). Utöver detta kan du också läsa böcker om kreativt tänkande och olika tekniker för att utveckla dem. En bra bok är till exempel “Big Magic” skriven av Elizabeth Gilbert. Hon har skrivit en hel del böcker, den mest kända är kanske “Eat, Pray, Love”. Det fungerar definitivt bra att titta på TED- eller TEDX-videor. Dessa finns tillgängliga på ted.com. Där hittar man tusentals bra presentationer gjorda av världskända experter inom sitt område. Många handlar om kreativitet och innovation.

3. Omge dig med kreativt tänkande människor
När du omgås med kreativt tänkande människor, blir du mer kreativ själv.

4. Lek – kreativitet öppnas bara när du har kul!
Testa, prova nya saker och sorglös lekfullhet hjälper din fantasi att flyga fritt. Gör något som ger dig glädje – hoppa på en trampolin, gunga, spela brädspel, titta på en komedi, sjung karaoke eller klottra med färger för skojs skull. Du kommer snart att känna hur ditt inre barn vaknar och du kommer att hitta en större öppenhet för kreativiteten.

5. Skapa tid för dig själv
Om du är i ständig rörelse, men allt du gör, gör du för andra och samtidigt glömmer dig själv, är det omöjligt att vara kreativ. Börja med att reservera minst 30 minuter varje dag, som är din egen tid och då får du vara ensam och göra saker du verkligen tycker om. Prova till exempel att rita det du ser genom att titta ut genom ditt fönster, eller läsa en bra bok, eller bara lek med din katt. Det skickar en signal till din hjärna att du är värd att njuta av de underbara saker som livet har att erbjuda, ditt självförtroende växer och det ger dig också modet att uttrycka din egen kreativitet.

6. Rör på dig – var aktiv!
Gå runt huset eller längs trädgården, med ryggen framåt, bada, besök en utställning eller sitt på ditt favoritcafé på en annan plats än vanligt. Att röra sig på ett nytt sätt och göra små förändringar i din dagliga rutin uppmuntrar din hjärna att göra nya länkar, får dig att se saker ur ett annat perspektiv och få dig att känna dig säkrare i förändringar. När du rör dig börjar din kropp producera endorfiner som gör dig lyckligare – känn dig inte begränsad, låt livet röra sig med dig. Att röra sig ger förändringar och förändringarna innebär att du närmar dig dina drömmar.

7. Var social
Tillbringa din tid med människor som främjar din kreativitet. I en tid när du uppmuntrar ditt inre barn att komma ut och vara kreativ, behöver du spelkamrater, inte människor som begränsar dig. Tillbringa din tid med dem du har det bra med, inte med dem som är inåtvända och skeptiska. Välj dem som säger: “Du ser bra ut i din skjorta med glada färger!”, inte dem som frågar: “Varför går du i den konstiga tröjan?” Det spelar ingen roll om du inte har stödjande vänner till en början, för det viktigaste är att du vet vad du vill och känner att du är på rätt väg. Börja ensam så ser du att du snart kommer att träffa fantastiska människor intresserade av samma saker – lika lockar lika! Kreativitet behöver en säker och positiv känsla. Det kan betyda att du till exempel bör ge dig själv erkännande och berömma dig själv när något blir bra.

8. Sätt ett tydligt mål
Din hjärna gillar tydliga signaler. Så tänk själv vad du tycker är roligt, vilka kläder du ser väldigt bra ut i, hur ditt drömhem skulle kunna vara och det perfekta jobbet. Klipp ut bilder, ta foton och skriv bredvid dem vad du gillar. Gör dessa bilder till ett “drömmarnas collage” för dig själv och häng upp det någonstans där du kan se det så ofta som möjligt. När du är säker på dina drömmar kommer din kreativitet att hitta de möjligheter och den energi som behövs för att föra dem in i ditt liv. Visualisering är ett mycket effektivt sätt att skapa, så var så specifik som möjligt om vad du vill.

Foto: Pexels
Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
kreativ personkreativitet

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory