Finland: Utredningen om Pemars sanatorium färdig – stiftelse föreslås som ägare

NordenBladet — Utredningen som undervisnings- och kulturministeriet och miljöministeriet har låtit göra om en kommersiellt livskraftig verksamhetsmodell är färdig. I utredningen föreslås att Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Alvar Aalto –stiftelsen och Pemars stad ska enligt förslaget grunda en stiftelse som förvaltar sanatoriet. 

Stiftelsens främsta mål är att se till att fastigheten hålls i nuvarande skick. Enligt utredningen ska stiftelsen göra upp en verksamhetsvision på basis av vilken man kan ansöka om finansiering och användare för Pemars sanatorium samt vidta nödvändiga renoveringsåtgärder.

I utredningen föreslår man att Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt utan ersättning överlåter hela fastigheten, inklusive lösöre, till stiftelsen. Staten bidrar med 500 000 euro som basfinansiering för stiftelsen och förbinder sig till högst 2,5 miljoner euro i administrations-, planerings- och reparationskostnader under de kommande fyra åren. Alvar Aalto -stiftelsen och Pemars stad ska enligt förslaget bidra till stiftelsens basfinansiering med minst 30 000 euro var. Det här är ett ramvillkor för att staten ska delta.

Det finns möjligheter för kultur- och hälsoturism i Pemars sanatorium. Enligt utredningen erbjuder en mångsidig verksamhetsmodell, där ett flertal aktörer inom rekreationsbranschen utnyttjar lokalerna, de bästa förutsättningarna för affärsverksamhet. Ur ett affärsperspektiv är det också viktigt att bilda internationella samarbetsnätverk.

Verksamhetsmodellen som föreslås i utredningen togs positivt emot i regeringens förhandlingar om tilläggsbudgeten tisdagen den 18 juni.

Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko var i januari 2019 familje- och omsorgsminister och var med om att sätta igång utredningsarbetet som nu är färdigt.

“Jag är glad att jag som forsknings- och kulturminister tillsammans med miljö- och klimatminister Krista Mikkonen får vara med om att främja och trygga framtiden för Pemars sanatorium”, säger minister Saarikko.

“Tryggandet av Pemars sanatoriums framtid är viktigt på grund av byggnadens betydande kulturhistoriska värde. Utredningen utgör en god grund för det här arbetet”, säger minister Mikkonen.

Utredningen gjordes av vicehäradshövding Heikki Alanen och diplomingenjör Olavi Hiekka.

Pemars sanatorium är Alvar och Aino Aaltos genombrottsverk

Pemars sanatorium är Alvar och Aino Aaltos genombrottsverk och den internationellt mest kända byggnaden. Sanatoriet byggdes under 1929-33 och fungerade fram till 1960-talet som tuberkulossanatorium. Under 1974-79 gjordes sanatoriet om till ett allmänt sjukhus.

Pemars sanatorium är skyddat av lagen om skyddande av byggnadsarvet. Det här skyddar ändå inte byggnadens unika lösöre. Att bevara lösöret som en del av interiören är en väsentlig del av byggnadens arkitektoniska och kulturhistoriska värde. Pemars sanatorium är sedan 2004 uppsatt på Unescos lista över förslag till världsarv.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt upphörde med sin verksamhet i Pemars sanatorium 2015 och inledde försäljningen av objektet i juni 2018.

Mer information:

Riitta Kaivosoja, överdirektör, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 02953 30129, fornamn.efternamn@minedu.fi

Päivi Salonen, kulturråd, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 02953 30281, fornamn.efternamn@minedu.fi

Helena Säteri, överdirektör, miljöministeriet, tfn 040 779 6666, fornamn.efternamn@minedu.fi

Tommi Laanti, byggnadsråd, miljöministeriet, tfn 0295 250 146, fornamn.efternamn@minedu.fi

Utredare: TF Heikki Alanen, tfn 050 568 8066 och DI Olavi Hiekka, tfn 0400 252 394

Utredningen som undervisnings- och kulturministeriet och miljöministeriet har låtit göra om en kommersiellt livskraftig verksamhetsmodell är färdig. I utredningen föreslås att Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Alvar Aalto –stiftelsen och Pemars stad ska enligt förslaget grunda en stiftelse som förvaltar sanatoriet. Administrationen och skötseln av Pemars sanatorium behandlades i regeringens förhandlingar om tilläggsbudgeten tisdagen den 18 juni.

Källa: ym.fi


Tags assigned to this article:
FinlandMiljöministerietnyheter på svenska

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory