Estland: Taxitjänsten Bolt fick ett lån på 50 miljoner euro från Europeiska investeringsbanken

NordenBladet – Bolt (tidigare Taxify, från början mTax) tecknade ett låneavtal på 50 miljoner euro med Europeiska investeringsbanken (EIB), det största lånet till ett estniskt företag genom Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI), som är kärnan i Europeiska unionens investeringsplan.

Lånets syfte är att stödja Bolts produktutveckling genom att fokusera på säkerhet, tillförlitlighet och hållbarhet i dess tjänster och upprätthålla företagets nuvarande höga effektivitet, där teknik spelar en viktig roll. Detta inkluderar både befintliga tjänster som fördelning av körningar och nya tjänster såsom matleverans, säger en presstalesman för företaget.

”Bolt är ett lysande exempel på Europas framgång inom teknik och innovation. Det sägs att stillastående är lika med tillbakagång. Bolt kommer aldrig att stå stilla. EIB är glad över att stödja Bolt i att förbättra sina tjänster och inrikta sig på nya fält. Vi är hängivna till projektet”, kommenterade Alexander Stubb, vice ordförande för Europeiska investeringsbanken, i ett pressmeddelande.

”Estland är ett av de ledande länderna inom digitaliseringen i Europa. Jag är stolt över att Europa genom investeringsplanen stödjer Bolts versamhet inom vetenskap och utveckling med målet att skapa smarta och säkra tjänster som kompletterar stadstrafik”, konstaterade samtidigt Paolo Gentiloni, finanskommissionär för Europeiska kommissionen.

”Transport är en av de sektorer i Europa där det är viktigt att ha en lokal tjänsteleverantör, som delar samma värden som de europeiska konsumenterna och lagstiftarna. Vi är därför glada över att Europeiska investeringsbanken har börjat stödja Bolt. Det kommer att hjälpa oss att nå fler européer snabbare”, tillade Martin Villig, en av grundarna av Bolt.

Europeiska investeringsbanken (EIB) är en utlåningsinstitution i Europeiska unionen som ger långsiktiga lån och som ägs av alla EU:s medlemsstater. EIB finansierar långsiktiga, välgrundade investeringar till stöd för EU:s politiska mål. Under de senaste fem åren har EIB finansierat projekt inom den estniska tekniken, infrastrukturen och transportsektorn med mer än 830 miljoner euro.

Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI) är grunden för den europeiska investeringsplanen. Det ger EIB-gruppen ett förstklassigt skydd mot förluster, vilket också gör att EIB-gruppen kan finansiera mer riskfyllda projekt. Storleken på projekt och kontrakt som stöds under EFSI beräknas till 458,8 miljarder euro, vilket innebär att över en miljon start-up -företag och små och medelstora företag i EU-länder kommer att få stöd. Hittills har den största EIB-finansieringen under EFSI i Estland varit ett lån på 30 miljoner euro för utvidgningen av Tallinns flygplats 2016.

Bolt är ett estniskt mjukvaruföretag som skapades 2013 av Markus Villig, vars huvudsakliga verksamhet är att utveckla taxibeställningsprogramvara. Bolts mobilapp tillåter kunder att beställa en bil för privat bruk; Bolt erbjuder både taxibilar och privatförare eller de som delar på körningarna. Från februari 2019 var Bolt aktiv i trettio länder och i hundra städer i Europa, Afrika, Västasien, Mexiko och Australien. Bolt har över 25 miljoner användare. Bolt har sitt huvudkontor i Tallinn, Estland.

Källa: NordenBladet.eeHigh quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory